Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Aaargh!!!

Naisia lääkintähommissa!

Paula Arvas, Leena Lehtolainen ja Petri Hiltunen: Rintamalottien Korkeajännitys - Neidot kansan urhokkaan. Egmont Kustannus 2005, 80 s., kovakantinen 10,95 euroa, pehmeäkantinen 7,95 euroa

Kotimaisin voimin toteutetut ja suomalaista sotahistoriaa luotaavat Korkkarit ovat saaneet siinä määrin kaikupohjaa ostavassa yleisössä ja sarjakuvia harrastavissa kirjailijapiireissä, että uudet aluevaltaukset onnistuvat kuin luonnostaan.

Miehisen viihteen areenalle marssivat nyt naiset, kun Leena Lehtolaisen ja Paula Arvaksen Neidot kansan urhokkaan pistää Vanjoille luuta kurkkuun ja nostaa feminiinit sotilaan tukipilarit miesten rinnalle maanpuolustustyötä arvotettaessa.

Täysin hameväen voimin Rintamalottien Korkeajännitystä ei ole kasattu, vaan Asko Alanen hoitaa toimitustyön ja Petri Hiltunen vastaa kuvataiteesta. Hiltunen on siinä määrin realistisen toimintaviihteen raskasta sarjaa, että varman päälle pelaamisen ymmärtää. Pitkän toimintapainotteisen albumin rutiinilla työstävää naispuolista sarjakuva-artistia ei maastamme tällä hetkellä löydy.

Idea albumiin on tullut kotimaisiin Korkkareihin ihastuneelta Lehtolaiselta, jonka Alasen kanssa käymää keskustelua kuunnellut Arvas hyppäsi innolla kelkkaan mukaan kirjoituspuolelle. Keittiössä ideoitu juoni päätyi Hiltusen kuvitettavaksi tavallista tiiviimmässä yhteistyössä kirjoittajien kanssa.

Ryhmätyöskentely kirjoittamis- ja hahmotteluvaiheessa on ollut viisas veto, sillä vaikka Lehtolaisella ja Arvaksella on vankka perimä proosassa, dekkareissa ja tietokirjallisuudessa, niin sarjakuvan käsikirjoittaminen on oma taiteenlajinsa, eikä jälki ole aivan saumatonta.

Alku on elokuvallinen. Lukija lasketaan tutuin keinoin tarinaan mukaan: alkuammuskelu, hautajaiset, päätös rintamalle siirtymisestä ja uuteen työyhteisöön siirtyminen. Sitten rakennetaan taitavasti väärinkäsityksillä parit jännitteet omien hyvisten välille ja leimataan oman leirin pahis.

Painoa annetaan dialogille ja ihmissuhteille, mutta ensimmäiset tärkeämmät toimintakohtaukset jättävät kylmäksi. Äänislinnan viinasammion räjäyttäneet sotilaspoliisit olisi mieluusti nähnyt itse teossa. Historiografisen fiktion tarjoama herkkupala jää liian viitteelliseksi.

Myös saunoviin lottiin kohdistuva hyökkäys tarjoaa pienen antikliimaksin; venäläiset ampuvat ensin ja sitten suomalaiset ampuvat viimeiseksi. Tunnetasolla miesten toiminta jää vähälle huomiolle ja tulitaistelun kuvaaminen töksähtää ikävästi.

Lottien Korkeajännitys antaa kuitenkin mitä lupaa ja tekee sen tyylillä, eli kyllä sen kehtaa antaa mummolle lahjaksi. Lopussa naisten kädenjälki näkyy, sillä tällä kertaa rintamalta eivät palaa liikaa nähneet ja kokeneet miehet, vaan uutta tulevaisuutta rakentavat pariskunnat.

Neidot kansan urhokkaan on suunnattu huomattavasti tavallista Korkkaria suuremmalle lukijakunnalle, joten Alasen teoksen syntyvaiheita valottava jälkipuhe on varmasti tervetullut. Sarjakuvasta on helppo nauttia, mutta sen takana on suuri työpanos.

Janne Suominen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto