Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Iwona tulee taloon

Nätyn toinen vuosikurssi debytoi kokopitkän hovinäytelmän rooleissa

Elina Korhonen esittää Mikko Kannisen näytelmässä Burgundin prinsessaa. Kuva: Antti Hatvala
Elina Korhonen esittää Mikko Kannisen näytelmässä Burgundin prinsessaa. Kuva: Antti Hatvala

Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksen syksyn ensi-ilta on puolalaiskirjailija Witold Gombrowiczin vuonna 1938 kirjoittama näytelmä Iwona, Burgundin prinsessa. Niin sanottua absurdin teatterin läpimurtoa edeltänyttä näytelmää on usein kuvailtu groteskiksi ja tinkimättömäksi kuvaukseksi yksilön vapauden mahdottomuudesta.

Näytelmä kuuluu ohjauksesta, musiikista ja lavastuksesta vastaavan Mikko Kannisen teatteritaiteen tohtorin tutkintoon. Rooleissa nähdään Nätyn toinen vuosikurssi kahdella eri miehityksellä.

Tämä takaa opiskelijoille suuremman roolien kirjon ja mahdollisuuden tutustua omaan rooliinsa katsojan näkökulmasta.

Lapsellista kuningas Ignacya näyttelevä Teemu Koskinen on kaksoismiehitykseen tyytyväinen.

"On ollut mielenkiintoista ja opettavaista seurata sivusta, kun toinen opiskelija työstää omaa rooliani", hän toteaa.

Nätyn kakkosvuosikurssi on ensimmäistä kertaa tulessa kokopitkän näytelmän saralla. Esityksen toteuttaminen onkin Koskisen mukaan ollut aikamoinen pala purtavaksi. Ensimmäinen haaste oli valtavan tekstimäärän opetteleminen.

"Tekstin omaksumisen jälkeen suurimmaksi haasteeksi nousi oman roolin kannattelu silloin, kun itsellä ei ole repliikkejä. Silloinkin pitää pystyä reagoimaan toisten puheeseen."

Näytelmässä hyödynnetään myös butoa, japanilaista kokeilevaa tanssia, joka länsimaisen näyttelijäopiskelijan silmin vaikuttaa perin kummalliselta taidemuodolta.

"Butoilu ei mene näytelmässämme kuitenkaan liian absurdiksi, vaan sitä on hyödynnetty kohtauksissa järkevästi ja sopivassa määrin", Koskinen korostaa.

Näytelmä saa alkunsa kaikin puolin epämiellyttävän Iwona-neidon saapuessa sekoittamaan ylhäisen hovin pasmat totaalisesti.

"Tämä on paikoin ihan poskettoman hauska ja hyvällä tavalla käsittämättömän tyhmä näytelmä. Toisella tasolla kuitenkin kulkee tarinan synkempi ja vakavampi puoli", Koskinen kertoo.

Teoksen roolihahmot ovat kuninkaan rooliin perehtyneen näyttelijäopiskelijan mielestä puhtaita karaktäärejä.

"Realismin kanssa niillä ei ole mitään tekemistä", hän naurahtaa.

Yli kaksituntisen hovinäytelmän työstäminen koko vuosikurssin voimin ei ole Koskisen mukaan aiheuttanut konflikteja opiskelijoiden välille.

"Taidetaan olla vähän tylsä porukka, kun harjoituksissa ei ole päässyt syntymään mitään taiteellisia kriisejä tai tappeluita. Mutta onhan tässä vielä kaksi ja puoli vuotta koulua jäljellä."

Iwona, Burgundin prinsessa -näytelmän ensi-ilta perjantaina 21. lokakuuta klo 19.

Tomi Nordlund
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto