Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Teatterikritiikki: Likaiset kädet

Puolueen intellektuellilla ei ole nälkä

Jerry Mikkelinen, Elsa Saisio ja Heikki Kinnunen taistelevat kolmiodraamassa.
Jerry Mikkelinen, Elsa Saisio ja Heikki Kinnunen taistelevat kolmiodraamassa.

Filosofi-kirjailija Jean-Paul Sartren klassikkonäytelmä Likaiset kädet saa Tampereen Teatterissa Jotaarkka Pennasen ohjaamana onnistuneen tulkinnan. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva jännitysnäytelmä ottaa puhuttelevasti kantaa keinoja kaihtamattomaan politiikkaan.

Rikkaan perheen korkeakoulutetulla 20-vuotiaalla kasvatilla Hugolla (Jerry Mikkelinen) ei ole edes lapsena ollut ruokahalua, koska hän tuntee huonoa omaatuntoa köyhien nälästä. Hugo päättää olla yhtä hyvä kuin kuka tahansa duunari ja pestautua puolueeseen.

Hän saa tehtäväkseen petturijohtaja Hoedererin (uskottava Heikki Kinnunen) murhan, jonka takia sihteeriksi tekeytyneen Hugon on päästävä luottamuksellisiin väleihin johtajansa kanssa. Kaikki on yksinkertaista, kunnes sydämeen kirjoitetut poliittiset periaatteet on pystyttävä perustelemaan myös järkisyin.

Poliittisen väännön lisäksi tarinaa kuljettaa eteenpäin Hugon leikinomainen avioliitto Jessican (muuntautumiskykyinen Elsa Saisio) kanssa. Hugo ei suostu puhumaan kotiin eristetylle vaimolleen politiikasta, joten Jessica on ottanut tyhmän pikkutytön roolin. Kumpikaan ei ota tosissaan toisen ajatuksia eikä tunteita, minkä takia kumpainenkin joutuu todistamaan toiselleen äärimmäisellä toiminnalla olevansa edes jonkun rakkauden arvoinen.

Tampereen Teatteri on koonnut näytelmän kunniaksi politiikan likaisuuden historiasta näyttelyn ja keskusteluareenan:

http://www.likaisetkadet.tampereenteatteri.fi/

Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Mika Hiltunen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto