Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Allianssi puhutti rehtoreita

"Allianssi ei ole mikään pakkoavioliitto vaan vapaaehtoinen avoliitto”, luonnehti Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallinen.

TTY:n rehtori Markku Kivikoski, Tampereen yliopiston rehtori Krista Varantola ja Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallinen kävivät yliopistolla julistamassa allianssin ilosanomaa.
TTY:n rehtori Markku Kivikoski, Tampereen yliopiston rehtori Krista Varantola ja Jyväskylän yliopiston rehtori Aino Sallinen kävivät yliopistolla julistamassa allianssin ilosanomaa.

Keskiviikkona 24. syyskuuta yliopistolla järjestettiin avoin keskustelutilaisuus yliopistoallianssista. Allianssin pääsihteeri Mika Nieminen kertoi allianssin nykytilanteesta ja professori Marja Jylhä esitteli kärkihankkeita ja tulevaisuutta, jonka jälkeen rehtorit pitivät lyhyet alustukset.

Allianssiin on ladattu kovat odotukset. Sen on tarkoitus panna kampoihin jopa Aalto-yliopistolle. TTY:n rehtori Markku Kivikoski peräänkuulutti avarakatseisuutta.

"Kilpailukykyä voidaan kasvattaa profiloitumisen avulla, ja omaehtoiset ratkaisut ovat tärkeitä."

Tampereen yliopiston rehtorin Krista Varantolan mukaan ilkeiltä huhupuheilta on katkaistava siivet hyvissä ajoin ja päätöksenteon on pysyttävä avoimena.

"Monitieteinen yhteistyö ratkaisee, ja meillä on siihen hyvät mahdollisuudet. Aalto-yliopiston alkuvaiheessa tehtyjä virheitä ei nyt saa toistaa."

Aino Sallinen korosti vahvaa yhteistyötä, jonka varaan allianssia on hyvä rakentaa. Hänen mukaansa allianssin on perustuttava keskinäiseen luottamukseen ja avoimeen kommunikaatiokulttuuriin.

"Riman pitää olla korkealla ja se saa heiluakin, kunhan se ylittyy."


Juho Hakkarainen
teksti ja kuva


Kommentti: Huippua?

Rehtorit hehkuttivat allianssin niin huipulle, että se jo osittain katosi näkyvistä. Yleisöstä peräänkuulutettiin käytännönläheisyyttä ja ruohonjuuritason näkökulmia, jotka helposti unohtuvat suurissa hankkeissa. Myös rahoitus herätti vastauksetta jääneitä kysymyksiä. Paperilla kaikki näyttää liiankin hyvältä, mutta huipulle rynnättäessä on vaarana, että sivistysyliopiston tehtävät ja pienet mutta tärkeät tieteenalat unohtuvat. Kun huipusta liikaa puhutaan, tuntuu se jo huiputukselta.


Juho Hakkarainen


Yliopistoallianssi

Allianssiin kuuluvat itsenäisinä yliopistoina Jyväskylän yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Tavoitteena vahvistaa yliopistojen koulutuksellista ja tieteellistä laatua ja kilpailukykyä, saada kansainvälistä näkyvyyttä ja parantaa rahoitusta.

Syksyllä 2008 käynnistyvät Allianssin ensimmäiset tutkimuksen kärkihankkeet ja koulutuksen kehittäminen.

Allianssin tulisi olla täysin toiminnassa vuonna 2011.

Lisätietoa:

www.yliopistoallianssi.fi

www.uta.fi/allianssi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto