Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ajan kuvajaisia

Jotenkin huvittuneena latasin piippua Vastavalon pimiölle kävellessäni. Menneen ajan kuvittelemiseen liittyy kaiken yksinkertaisuus ja idyllimäisyys. Onhan se vähän älytöntä nostalgisoida jostain mitä ei ole koskaan ehkä ollutkaan. Miettiä, millaista se on ollut.


Poolopaidassa litkimässä punaviiniä piippu suupielessä, vedostamassa valokuvia pimiössä silloin kun opiskelijat valtasivat omia rakennuksiaan. Keskittyneisyys ja luomisen into, keskustelevuus, toiminnan tuoreus ja alkuperäisyys. Toisaalta totisuus, rajoittuneisuus ja uuvuttava intellektuaalisuus, valokuvakerhojenkehää kiertävät poliittissävyiset väittelyt vaatimattomalla retoriikan työkalupakilla.Digitaalisuus on nykyään niin helppoa. Ennen oli jännittävää arvailla, millainen filmi ilmestyy kehityspurkista. Pimiössä vietettiin aikaa, tavattiin ihmisiä ja hierottiin kuvia tuntikausia.

Toki vanhalla tekniikalla on oma reviirinsä vieläkin, filmille otettu kuva vain yksinkertaisesti näyttää paremmalta. Digiin siirryttäessä on valokuvaamisesta ajanvietteenä menetetty aika paljon. Kuvia eitule enää miettineeksi. Helposti niitä vain räpsii muistikortin täyteen ja lataa tietokoneelle unohtumaan. Vaikka ei Vastavalossa kuvien ottaminen aina pääasia ole. Kameratekniikasta harvemmin puhutaan, saati väitellään.


Itse kuva on edelleen kuva. Lukutaidotonkin näkee, mitä siinä on. Ja liikkuvaan kuvaan verrattuna valokuva pistää ajattelemaan: mitä on juuri tapahtunut, mitä tulee seuraavaksi?

Vastavalossa toimintaa yritetään suunnitella jäsenten halujen mukaan. Ammattilaisiksi siirtyvät haihtuvat riveistä, joten uusien ei tarvitse jännittää osaamistasoaan. Kiinnostus ja innostus riittävät.

Vastavalossa on hyvät olosuhteet harrastaa valokuvaamista. Meillä on Kalevassa pimiö, joka toimii myös kerhotilana ja varastona. Kalustoa on lainattavissa, on retkiä ja kursseja. Lokakuussa alkavalla Kuvauksen perusteet -kurssilla selvitellään, miten kameraa pidellään. Kuunvalokuvausyössä sitten kokeillaan tositilanteita.

Piipun tupruttelulla en tavoittanut pimiöltä mitään menneen ajan henkeä. Ei mitään retrospektiivistä representaatiota, mitä tähän kannattaisi kirjoittaa. Kovan huimauksen ja pyörrytyksen vain.


Teppo Moilanen

Kirjoittaja on valokuvakerho Vastavalon pimiövastaava

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto