Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Juhlat ei päästä katsojaa helpolla

Ville Majamaa osaa nauraa, niin että ahdistus hänen kasvoillaan vain syvenee

Insestistä kertova Dogma-elokuva Juhlat sai menestyksekkään teatterisovituksensa nelisen vuotta sitten. Alkuperäiselokuvan ansioita olivat totaalisen mustan draaman ja komedian karu yhdistäminen. Tarinassa suku kokoontuu juhlimaan isän 60-vuotissyntymäpäiviä, mutta isot salaisuudet vievät huomion juhlimiselta.

Tampereen Teatterin versio on varsin onnistunut. Christiania näyttelevä Ville Majamaa tekee aivan loistavan roolityön esikoispoikana.

Näytelmätoteutuksessa on osattu jäljitellä uskaliaasti elokuvallisia keinoja kuten samanaikaisten tapahtumien näyttämistä lomittain rinnakkain lavalla. Katsoja asetetaan haastavaan tehtävään, kun kukin näyttelijä näyttelee rooliaan koko ajan täysiä, eikä koskaan voi tietää, mitä juonilankaa nyt olisi tärkeintä seurata.

Ensi-illassa ensimmäinen puoliaika oli turhan nopeatempoinen, mutta rytmi tasaantui loppua kohden. Tekijöiltä vaadittaisiin vielä suurempaa herkkyyttä vaihtaa ilakoinnista täydelliseen pysähdykseen, kun kohtaus sitä vaatii. Aiheen vaikeudesta kertoo jotain sekin, että jotkut katsojat eivät lopettaneet hohotusta edes kaikkein rankimmissa kohtauksissa. On hyvä, että näytelmälle on asetettu ikäraja, mutta itse asettaisin sen jopa korkeammalle.


Hertta-Mari Kaukonen

Juhlat
Kirjoittanut: Thomas Vinterberg, Mogens Rukov ja Bo Hr. Hansen
Teatterisovitus: David Eldridge
Ohjaus: Pasi Lampela
Pääosissa: Pekka Laiho, Ville Majamaa, Esa Latva-Äijö, Saija Lentonen, Hanna Julin ja Marjut Sariola
Tampereen Teatteri
Kesto: 2 h


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto