|
Arvoisa ministeri Stubb, Nokia-vetoisen brändityöryhmänne kokoukset voidaan täten peruuttaa. Mielikuvan luominen on tehty puolestanne. Maallemme on jo kehittynyt vahva brändi ulkomailla: Suomi on kylmä ja kaukainen maa, jossa nuoret miehet hukuttavat ahdistuksensa alkoholiin ja aseisiin. Tiedän tämän, koska olin vahvistamassa tätä brändiä Kauhajoella.
Joukkomurha imaisi minut kymmenien muiden toimittajien tavoin Pohjanmaalle. Vitsaileva irlantilaistoimittaja Jamie ja pohdiskeleva britti David tulivat Kauhajoelle kaivamaan suomalaisen ahdistuksen juuria ja tarvitsivat avuksi paikallistietämystä. Olin heidän fikserinsä. Fikserin tapaa useimmin Kabulin kaduilla tai Bagdadin bulevardeilla — fikseri tulkkaa, avustaa, etsii tietoa ja kontakteja ulkomaisille toimittajille, jotka eivät osaa kohdemaan kieltä.
Johdatin Jamien ja Davidin kadunmiesten pariin, koululle, kriisipisteelle ja kirkkoon. Etsimme paikallisen asekaupan, kuvasimme hylsyjä ampumaradalla ja katselimme tuulessa lepattavaa poliisiteippiä Matti Juhani Saaren oven edessä.
Molemmat toimittajat etsivät vastausta yhteen kysymykseen: mikä helvetti Suomea oikein vaivaa?
Tulkkasin Davidin kysymyksen paikalliselle papille: "Voivatko tämänkaltaiset tapahtumat johtua siitä, että Suomi on niin syrjäinen ja sisäänpäin kääntynyt yhteiskunta?"
Hetkeä myöhemmin Jamien uutispäällikkö antoi toimittajalleen puhelimitse työotsikon: "Suomalaisen yhteiskunnan pahoinvointi". Jamie pyytää minua etsimään tilastoja avioeroista, itsemurhista ja rikoksista.
"Entäs alkoholismitilastot?" kysyn.
"Yeah, nekin tietysti, mutta saatan jättää viinan pois, koska se on niin tuttua irlantilaisille", hän nauraa.
Puhelimitse tavoitetuilta asiantuntijoilta ropisee syitä pahoinvointiin: kylmyys, pimeys, viina, työttömyys, aselait, rikkinäiset perheet, avainkaulalapset. Suomalainen sosiaalipolitiikka, työssäkäyvät äidit, tukien ohjaaminen vanhustenhuoltoon.
"Onko Suomi oikeasti niin ahdistava maa?" David kysyy minulta surmakoulun edessä. Mielessäni välähtävät vakiovastaukset, joita Suomen menestyksestä voisi antaa: korkea teknologia, Pisa-tutkimukset ja terveydenhuolto. Ajattelen ystäviäni, jotka tuntuvat olevan tuhannen kilometrin päässä Kauhajoelta.
Kaikki vastaukset tuntuvat naiiveilta samalla, kun poliisi tutkii yhdentoista ihmisen hengen vaatinutta teurastusta.
"Ei ehkä ahdistava", vastaan, "mutta jokin täällä on vialla."
Ministeri Stubb, ja varsinkin ministeri Holmlund, pari sanaa vielä brändeistä. Niin kauan kuin suomalainen yhteiskunta tuottaa yksilöitä, jotka katsovat oikeudekseen teloittaa opiskelutovereitaan oman pahoinvointinsa nimissä, Suomi ansaitsee ulkomailla juuri sen brändin, jota Auvinen ja Saari ovat menestyksekkäästi luoneet.
Mia Ylönen
Kirjoittaja työskenteli ulkomaisen median fikserinä Kauhajoella
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen