Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lapsellista touhua

Ministeri Liisa Hyssälä kannustaa opiskelijoita lisääntymään

Kun sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä kesällä usutti opiskelijoita lastentekoon, sai hän huomattavan määrän palautteita. Häntä muistutettiin, että lapsia ei tehdä, vaan ne saadaan lahjaksi.

"Tämä oli toimituksen tekemä otsikko, että lastentekoon, ei minun. Toimittajan laatimalle otsikollehan minä en voi mitään", napauttaa Hyssälä.

Hyssälää huolettaa erityisesti se, että ensisynnyttäjien keski-ikä lähentelee 30 ikävuotta. Siinä iässä sekä terveysriskit, kuten keskenmeno, että lapsettomuusongelmat lisääntyvät.

"Perheethän haluavat enemmän lapsia kuin heillä on. Siitä on Väestöliiton tutkimus. Tällä pelillä kolmas ja neljäs lapsi jää syntymättä, vaikka sitä haluttaisiinkin. Se on vain myöhäistä."


Yhteiskunnan kannalta lasten saaminen olisi Hyssälän mukaan edullisempaa opiskeluaikana kuin työelämässä. Tällöin ei oltaisi pitkiä pätkiä poissa töistä, eivätkä kustannukset kaatuisi työnantajan niskaan. Tarkkoja laskelmia edullisuudesta ei ole. Ministeri arvioi kuitenkin, että opiskelun ja lastenhoidon yhteensovittaminen saattaisi olla ainakin joissakin tapauksissa helpompaa kuin työn ja lastenhoidon.

"Opiskelijathan tietenkin sanovat, että eihän tämä ole mahdollista ja että tämähän nyt on aivan kamalaa. Mutta miettikääpä: onko kahden opiskelijapuolison helpompi yhdistää lastenhoito kuin kahden työssäkäyvän?"

Hyssälä on itse saanut esikoisensa kesken hammaslääketieteen opintojen.

“Siitä huolimatta valmistuin kurssini mukana, ja lapsesta on tullut suhteellisen normaali."

Ministeri korostaa opiskelleensa vaativaa alaa. Opiskelijaäidin perhe tuli hyvin toimeen, koska mies kävi töissä. Hän on koulutukseltaan myös valtiotieteiden maisteri. Hän työskenteli sosiaalipolitiikan opintojensa ajan sosiaalihoitajana. Yrittäjyys yksityisenä hammaslääkärinä taasen piti Hyssälän äitiyslomat lyhyinä, noin neljän kuukauden mittaisina. Nyt Hyssälällä on kaksi lastenlasta.

"Isovanhemmuus on tosi ihanaa.Näen heitä harvoin, koska lapset asuvat Lontoossa."

Ministeri myöntää paikkaavansa vanhoja virheitään lastenlastensa kanssa.

“Minun sukupolvellani, joka ei ole ollut riittävästi lastensa kanssa, on huono omatunto jälkeenkin päin."


Hyssälä kehuu opiskelijoiden lastenhoitopalveluja hyviksi, koska lasten päivähoito on maksutonta. Muissa tukimuodoissa hän myöntää olevan parantamisen varaa, vaikka pienintä äitiyspäivärahaa on juuri korotettu.

Ministerin mielestä opiskelijavanhemmille voitaisiin maksaa vielä erillistä huoltajalisää. Uudet etuudet voisivat olla todellisuutta aikaisintaan vuoden 2010 alusta.

Hyssälä myöntää, ettei ole tullut ajatelleeksi voimassa olevan opiskeluajan rajoitteen vaikutusta perheen perustamiseen. Rajoitteeseen sopivien joustomallien suunnittelemisen hän sysää opetusministerille.


Ministerin mielestä kesälläkin tulisi olla täysipainoista opetusta niille, jotka haluavat silloin opiskella.

"Miksi nuorten ihmisten pitäisi olla hampurilaisbaarissa neljä kuukautta, vaikka heidän tulisi valmistua? Nuorten ihmisten, jotka haluaisivat huipulle nopeasti."

Hyssälästä opintotuella voisi kannustaa nopeampaan valmistumiseen. Keskimääräistä kiivaammasta opiskelutahdista voisi maksaa enemmän tukea.

Ministeri on laskenut, että rahaa ei kuluisi nykyjärjestelmää enempää, koska rahalla kannustetut opiskelijat valmistuisivatkin nopeammin.

"Heti kun olet valmistunut, ryhdyt maksamaan veroja yhteiskunnalle."


Tia Yliskylä,
teksti ja kuva

Liisa Hyssälä

Syntynyt 18.12.1948 Iissä

Koulutus:
valtiotieteiden maisteri 1974,
hammaslääketieteen lisensiaatti 1978,
hammashuollon erikoishammaslääkäri 1986,
hammaslääketieteen tohtori 1992,
terveydenhuollon hallinnon pätevyys 1993

Työura:
sosiaalihoitaja 1970-1974,
yksityishammaslääkäri 1978-1995,
kansanterveystieteen opettaja ja tutkija 1989-1995,
kansanedustajana vuodesta 1995

Perheeseen kuuluu aviomies, lapset Anna (syntynyt 1976) ja Martti (syntynyt 1980)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto