Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yliopisto sai ehdot

Opinahjomme laadunvarmistusjärjestelmä ei läpäissyt KKA:n vaatimuksia

Tampereen yliopisto ei läpäissyt auditointia eli Korkeakoulujen arviointineuvoston (KKA) laadunvarmistusjärjestelmän kriteereitä. Tulos oli varsin täpärä. Auditointiryhmä esitti auditoinnin juuri ja juuri riman ylittävää hyväksymistä, mutta Korkeakoulujen arviointineuvosto hylkäsi sen silti yksimielisesti. Hylkäystä neuvostolle esitti KKA:n pääsihteeri Helka Kekäläinen.

"Tampereen yliopiston laadunvarmistusjärjestelmä ei ole vielä kovin valmis, sillä siinä on määritelty lähinnä vain kollektiivisia vastuita. Vastuita pitäisi henkilöidä esimerkiksi dekaaneille, sillä kollektiivinen vastuu ei ole käytännössä kenenkään vastuu", Kekäläinen sanoo.

Hyvä laadunvarmistusjärjestelmä parantaisi yliopiston mahdollisuuksia sopeutua tulevaisuuden muutoksiin kuten uuteen yliopistolakiin. Auditoinnin reputtaminen ei kuitenkaan vaikuta suoraan opiskelijan arkeen.

"Opiskelijoita koskevat puutteet kuten palautejärjestelmän kehittämistarpeet ovat tyypillisiä auditoinnin läpäisseissäkin korkeakouluissa", Kekäläinen sanoo.

Laitosten tulisi tehdä yhteenvetoja opiskelijapalautteista ja tehdä aiempaa näkyvämmäksi niiden hyödyntäminen. Lisäksi oppimisen seuranta on hajanaista.

"Haastatellut opiskelijat eivät kokeneet saavansa riittävästi aktiivista palautetta oppimisestaan ja oppimistuloksistaan", auditointiraportissa todetaan.


Poikkeus löytyy lääketieteestä, jossa seurataan jatkuvaa oppimista karttuvan tiedon testeillä ja kliinisten taitojen arvioinneilla. Auditointiryhmältä tuli myös kehuja yliopistollemme. Tampereen yliopisto on luonut henkilöstöryhmille ja opiskelijoille paljon mahdollisuuksia osallistua laadunvarmistuksen kehittämiseen. Lisäksi auditointiryhmä pitää edistyksellisenä sitä, että yliopisto on dokumentoinut laadunvarmistuksen menettelytapansa avoimesti verkkosivuillaan.

Korkeakoulujen henkilökunnasta, työelämän edustajasta ja opiskelijasta koostuva auditointiryhmä haastatteli erikseen nimettyjä henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajia toukokuussa ja koosti auditointiraportin.

Tällä hetkellä 18 korkeakoulua on auditoitu. Viisi tarkastetusta korkeakoulusta ei ole läpäissyt arviointia ensimmäisellä yrittämällä.

"Pahoin pelkään, että hylkäys voi vaikuttaa korkeakoulukentällä Tampereen yliopiston maineeseen", Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri Maija Mattila sanoo.

Maine puhdistunee kuitenkin kahden vuoden päästä. Jos korkeakoulu läpäisee auditoinnin uusintakierroksella, rekisteristä poistuu tieto uusinta-arvioinnista.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Tero Koskela, piirros

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. herätyshaloo (03.10.08, kello 17:53)

    Haluaisin herättää keskustelua miten nykyinen Tampereen yliopiston tila näky henkiökunnassa. Itse olen kokenut opiskelijana epäystävällistä kohtelua, jossa purataan opiskelijoihin sitä turhautumista, joka aiheutuu puuttuvista määrärahoista. En halua tarkemmin määritellä missä ja kenen toimesta.

  2. Haloo (13.01.09, kello 18:30)

    Kertooko jotain Tampereen yliopiston sisäänpäin lämpeävyydestä hallinnon kohdalla se, että Rehtorin vaalit yliopiston sivulla on tärkeämpää kuin julkaista vanhoja pääsykoekysymyksiä? "HUOM! Uudistettujen sivujen julkaisun aikaan (viikko 46) valintakoekysymyksiä ei ole vielä ehditty julkaista. Niitä julkaistaan vähitellen tällä sivulla syksyn 2008 aikana." Ja näin lukee TALVELLA 2009.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto