Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tiedekunnat yhteen

Tampereen yliopiston sisällä tarvitaan yliopiston sisäinen allianssiuudistus. Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunnassa on neljä laitosta, yhteiskuntatieteellisessä seitsemän ja ensi vuoden alusta alkaen kuusi. Kahteen eri tiedekuntaan yhteensä kahdeksikymmeneksi viideksi oppiaineeksi pirstoutunut järjestelmä rajoittaa sujuvaan yhteistyöhön perustuvien mahdollisuuksien toteuttamista.

Kauppa- ja hallintotieteiden tiedekunta ja yhteiskuntatieteellinen tiedekunta tulisi yhdistää. Yhdistetyn tiedekunnan 25 eri oppiainetta voidaan tieteenalojen keskinäisten yhteyksien perusteella vallan mainiosti ryhmittää neljäksi eri laitokseksi.

Jos yliopistossa olisi käyttäytymis- ja sosiaalitieteiden laitos, politiikka- ja hallintotieteiden laitos, taloustieteiden laitos ja viestintätieteiden laitos, kaikki 25 kauppatieteellistä, oikeustieteellistä ja yhteiskuntatieteellistä oppiainetta sijoittuisivat luontevasti omien lähitieteidensä kanssa samaan laitokseen. Kauppakorkeakoulu olisi tässä järjestelmässä school, joka kokoaa opetuksensa taloustieteiden ja politiikka- ja hallintotieteiden laitoksilta.


Sisä-Suomen yliopistoallianssilla tavoitellaan suurten yksikköjen skaalaetuja. Suuret laitokset voivat antaa monipuolista opetusta ja niissä syntyy pieniä laitoksia helpommin sellainen kriittinen massa, joka tarvitaan korkeatasoisen tutkimuksen tekemiseen.

On tuskin odotettavissa, että esimerkiksi yhteiskuntatieteellisellä tai humanistisella koulutusalalla yliopistolaitosten kokoa suurennettaisiin niin, että määrättyjen tieteenalojen toiminta keskitetään kokonaan Jyväskylään ja joidenkin toisten taas Tampereelle. Tampereen yliopisto on lähes täysin laiminlyönyt mahdollisuutensa saavuttaa suurten yksikköjen synergian ja kriittisen massan etuja yliopiston sisäisillä uudistuksilla.


Heikki Paloheimo

Kirjoittaja on valtio-opin professori

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto