Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Aina kiire, kiire jonnekin on

Kiira Korpi ei seuraa Matti Nykäsen jalanjälkiä

”Tarvitsisin jouset, että pääsisin puoli metriä ylemmäksi”, nauraa Kiira Korpi toimittajan typerälle kysymykselle viitossalkovista. ”Kolmoisakselia olen joskus kokeilllut, se on kolme ja puoli kierrosta.”
”Tarvitsisin jouset, että pääsisin puoli metriä ylemmäksi”, nauraa Kiira Korpi toimittajan typerälle kysymykselle viitossalkovista. ”Kolmoisakselia olen joskus kokeilllut, se on kolme ja puoli kierrosta.”

Hän päihitti Bond-tyttö Gemma Artertonin, Winona Ryderin ja Catherine Zeta-Jonesin jenkkilehden kaunotarlistalla. Iltalehti valitsi hänet vuoden naiseksi. Kuvittelen kohtaavani viileän jääprinsessan, mutta Pinni B:n ovesta astuu miellyttävä, jopa hieman ujo tamperelaisneito.

"Kauneustittelit eivät minua kiinnosta. Haluaisin olla julkisuudessa vain urheilun takia", Kiira Korpi toteaa napakasti. Hän kertoo, että nuorempana tittelit ärsyttivät vielä enemmän. Nyt hehkutukseen on oppinut suhtautumaan.

"Eihän niissä mitään negatiivista ole. Mutta itse en ole kauneuskisoihin ilmoittautunut."

On kai kuitenkin imartelevaa, että kehuja sataa joka suunnasta?

"Lähinnä niistä tulee vaivaantunut olo."

Jätetään siis ulkonäkö muille ja keskitytään huippu-urheilija, opiskelija Korpeen. Hän on siloposkinen nuori nainen, jolla on täyteen ahdettu viikko-ohjelma ja rautainen itsekuri.


Vuoden 2007 EM-pronssimitalisti istuu ravintola Minervan pöydässä, hörppii teetä ja kertoo olevansa iloinen, koska on saanut harjoitella koko kesän terveenä.

"Kesäharjoittelu sujui tänä vuonna oikein mukavasti. Alkava kausi näyttää hyvältä paitsi, että nyt minulla on ollut ongelmia jalkojeni kanssa. Hetkeen en pystynyt tekemään muuta kuin vesijuoksua uimahallissa mummojen kanssa."

Lääkäri on epäillyt Korven harjoitteluongelmien syyksi pitkän ajan kuluessa kasautunutta ylikuormitusta. Alkuvuosi on ollut henkeäsalpaavan rankka.

"Viime keväänä oli kahdet arvokisat, ylioppilaskirjoitukset ja yliopiston pääsykokeet."
Tehopakkaus pudistaa päätään ja nauraa.

"Olihan se ihan älytöntä. Mulla oli joka päivä kahdet treenit, joista en tinkinyt pätkääkään. Välissä yritin lukea niin paljon kuin ehdin."

Aamulla kunnianhimoinen urheilija harjoitteli. Päivällä hänellä oli parin tunnin tauko, jolloin piti ehtiä syömään ja lukemaan. Sen jälkeen edessä olivat uudet treenit ja illalla kaiken kukkuraksi valmennuskurssi.

"Sen verran annoin periksi, että tein lenkkejä myös kuntopyörällä. Pystyin lukemaan siinä samalla. Toisinaan luin venytellessänikin."

Lopputuloksessa ei ole valittamista. Kiira Korpi sai valkolakin, suoriutui arvokisoista ja pääsi opiskelemaan yrityksen hallintoa. Siihen ei moni pysty.

"Nyt on helpottunut olo. Tiedän, etten putoa urheilu-uran jälkeen tyhjän päälle."

Nykäsen Matin manttelinperijäksi Kiirasta ei kuulemma olisi, monestakaan syystä.

"Hyvä kun uskallan yksin laulaa, on meinaan sen verran ihana lauluääni."


Yliopisto-opiskelusta Korpi on innoissaan.

"Tämä on helppo sovittaa yhteen treeniaikataulujen kanssa", hän kehuu akateemista vapautta ja hymähtää:

"Toisaaltahan se on myös huono juttu, koska olisi niin helppoa jättää menemättä luennoille."

Todellisuudessa on vaikea uskoa, että Kiira Korpi jättäisi yhtään velvollisuutta hoitamatta. Hän vain lohduttaa patalaiskaa toimittajaa, joka haukkoo henkeään nähtyään aamu- ja ilta-treenit sisältävän kalenterin.

"Olen päättänyt, että yliopistossa minulla ei ole minnekään kiire."

Kaikki on suhteellista. Korpi suunnittelee keräävänsä ensimmäisen vuoden aikana vähintään 40 opintopistettä. Yliopistolla kansainvälinen urheilutähti on saanut olla rauhassa.

"Yllättävän vähän ihmiset ovat kiinnittäneet minuun huomiota. En tiedä tunnistavatkokaan, kun olen normaaleissa vaatteissa."

Mutta ainakin ulkomaalaiset ovat luistelijakaunottaren huomanneet.

"Heti ensimmäisenä päivänä japanilainen mies tuli juttelemaan ja pyytämään nimikirjoitusta pojilleen. "

Samalla asialla ovat liikkuneet kiinalaisetkin.

"Kiinalainen tyttö ja poika tulivat juttelemaan selvällä suomen kielellä!"

Taitaa olla kyse kansanluonteesta.

"Suomalaista juttuseuraa riittää heti, jos on nautittu vettä väkevämpää."

Jostain tehopakkauksenkin on pitänyt tinkiä. Opiskeluelämään Korpi ei ole ehtinyt paneutua.

"Olisin päässyt poikkeamaan monissa tutustumisbileissä, mutta joutunut lähtemään puolen tunnin jälkeen treenaamaan. Kun aamulla pitää mennä puoli kahdeksalta jäälle, ei voi paljon juhlia."

Erakoksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu.

"Moneen ihmiseen olen kerinnyt tutustumaan. Sitä paitsi luistelu antaa niin paljon, etten koe jääneeni mistään paitsi."


Helsingissä järjestetään tammikuussa taitoluistelun EM-kisat. Kotikisojen lisäksi Korven tavoitteena ovat kevään MM-kilpailut. Kiirettä pitää. Mistä hänet voi matkan varrella bongata?

"Jäähallista tietenkin! Elämäni kulkee kolmiossa jäähalli, koti ja yliopisto. Välillä käyn toki kaupassa", mitalitoivo hymyilee aurinkoisesti.

Perjantaina 26.9. hän juhli tasavuosikymmeniä syömällä ylimääräisen kakkupalan. 20 vuotta täyttänyt neito lupaa pitää suuret juhlat kymmenen vuoden kuluttua. Aviisi veikkaa, että silloin Korven kaapissa on monta kirkasta mitalia.


Seppo Honkanen,
teksti ja kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Salainen ihailija (03.10.08, kello 18:06)

    Ihana Kiira
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto