Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Saako miesten ongelmista puhua?

Seppo Honkasella on nyt homma ihan hakusessa. On totta, että miehet kansoittavat suurinta osaa yhteiskunnan ongelmapaikoista, mutta sama pätee myös johtoposteihin. Naisten hierarkkinen nousu on edelleen hidasta suhteessa koulutustasoon ja he kantavat edelleen suurimman vastuun perheistä, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Yhteiskuntamme on voimakkaasti eriytynyt nais- ja miesaloihin ja meillä on vahvoja sukupuoleen liittyviä strereotypioita: miehen pitäisi olla toimija, potentiaalinen ja vahva, ja naiset taas saavat olla heikkoja - siis jos eivät pyri johtajiksi. Suuri osa kansasta näkee armeijan pakollisena "miestentekolaitoksena". Patriarkaalinen yhteiskunta voi siis olla ongelmallinen kaikille sukupuolille.

Matkallamme kohti tasavertaisten toimijoiden yhteiskuntaa Honkanen voi käyttää aikaansa vaikka parantamalla yleissivistystään. Sen voi aloittaa esimerkiksi tutustustumalla Arto Jokisen opukseen Mies ja muutos, kriittisen miestutkimuksen teemoja. Feminismi-käsitteen ongelmallisuudesta olen samaa mieltä Honkasen kanssa.


Emilia Olkanen,
teekkari ja yhteiskuntatieteilijä


Virkistävä pääkirjoitus, joka laittoi ajattelemaan. Hauska lukea muitakin juttuja, kuin niitä joissa aina korostetaan naisen huonoa asemaa!


Niina


Hienoa, että pääkirjoitukseni herätti ajatuksia. Huomaan, että jokin Emilia Olkasta sapettaa. Mutta en huomaa, mistä hän loppujen lopuksi on eri mieltä. Olkanen toistaa vastineessaan tismalleen kirjoitukseni pointin: molemmilla sukupuolilla on ongelmia. Halusin tällä kertaa nostaa esille miesten ongelmat. Se ei ole naisten vaikeuksien vähättelyä.

Mitä yleissivistykseeni tulee, olen lukenut Jokisen teoksen lisäksi monta muuta. Lukeminen kannattaa aina.


Seppo Honkanen,
päätoimittaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (6)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Henri K. (07.10.08, kello 16:24)

    "Seppo Honkasella on nyt homma ihan hakusessa. On totta, että miehet kansoittavat suurinta osaa yhteiskunnan ongelmapaikoista, mutta sama pätee myös johtoposteihin."

    Niin, tottahan tuo on. Miksi siis älähdys?

    Emilialle suosittelen luettavaksi Kotron & Sepposen toimittamaa, mainettaan paaaaljon parempaa teosta "Mies vailla tasa-arvoa." Useista sen teksteistä käy kaikessa raadollisuudessaan ilmi, kuinka naisiin päin kallellaan tämä nykyinen yhteiskuntamme on, eikä aina päinvastoin.

  2. Seppo Honkanen (08.10.08, kello 10:51)

    Mainittakoon selvennyksenä, että Emilia Olkasen älähdys koskee tätä pääkirjoitusta:
    www.aviisi.fi/artikkeli/?...

  3. Tinttitys (03.11.08, kello 14:56)

    Henri K., vain mies voi kutsua itseään "tietokirjailijaksi" ja kirjoittaa sosiologian pamflettia elintarviketeknologian yo:n koulutuksella. Hehehe.

  4. Majsteri Rantaluola (04.11.08, kello 0:28)

    Sepiä tulitetaan munille lähestulkoon suotta, mutta se olikin arvattavaa. Aina kun mies ottaa kantaa naisasiaan, häntä pyritään väärinymmärtämään vain siksi, että aihe on "tulenarka", vaikka tuo mies, kuten Seppokin tekee, tekisi kaikki vaadittavat diplomaattiset piruetit. Jos härät ovat eläimiä, jotka reagoivat punaiseen viittaan, naiset ovat "lehmiä", jotka reagoivat "siniseen viittaan" eli 'naisasiakeskusteluun'. Tästä syystä on parempi tehdä niin kuin minäkin teen ja Tinnityksen mainitsema elintarviketieteiden maisteri Osmo Tammisalo, eli puhua suoraan asioista, unohtaa poliittinen korrektius ja sysätä vähemmistöt syrjään, jos he purevat sitä kättä, jota heille tarjotaan. Kerranhan täällä vain eletään. Hauskinta on se, että Tammisalon kirjaa Keisarinnan uudet (v)aatteet saa jopa Linnan Taju-kirjakaupasta.

  5. Majsteri Rantaluola (04.11.08, kello 0:37)

    Ja mitä tulee siihen eriarvoistumiseen: luulevatko naiset tosiaan, että tulevaisuus näyttää kahden kerroksen kakulta: yhteiskunnan ylähuoneen eli koulutus-, raha-, terveys- ja seksuaalieliitin muodostavat naiset siinä missä yhteiskunnan alahuoneen eli koulutus-, raha-, terveys- ja sosiaalipaarian muodostaisivat miehet? It ain't gonna happen as long as Paul McCartney is alive. Keskiluokka on melkein parasta, mitä perusnainen voi saavuttaa, koska hänen ambitionsa ei yleensä riitä muuhun kuin hoivaamiseen ja oppimiseen. Jos yliopiston tytöt saavat valita lisääntymisen tai johtamisen väliltä, he valitsevat yleensä lisääntymisen. On olemassa myös ihmisiä, jotka menevät "rohkeasti sinne, minne muut eivät mene" ja he muodostavat eliitin, jos eivät kuole, sillä keskiluokka ei tiedä tuosta paikasta eikä haluakaan tietää.

  6. Henri K. (09.11.08, kello 12:08)

    Kiitos, Tinttitys, kun osoitit konkreettisesti millä tasolla naisasianaiset liikkuvat suomalaisessa tasa-arvokeskustelussa.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto