Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Isä, poika ja paha henki

Bunny Munron kuolema on musta satiiri nykyajasta, sairaasta miehestä ja pakkomielteistä

Nick Caven edellisestä romaanista on ehtinyt vierähtää parikymmentä vuotta, joten Bunny Munron kuolema on odotettu tapaus. Romaanin nimihenkilö on moraaliton kaupparatsu, jolla on vakavia ongelmia päihteiden kanssa ja kyltymätön libido. Yhdistelmä johdattaa ihmishirviöin vaaratilanteesta toiseen, eivätkä pakkomielteiset seksifantasiat jätä häntä rauhaan edes oman vaimonsa hautajaisissa.

Vaimon itsemurha ajaa Bunnyn työmatkaksi verhotulle helvetinmatkalle. Kartanlukijana toimii Bunnyn yhdeksänvuotias poika, joka näkee ja kokee aivan liian paljon aivan liian varhain. Isän ja pojan välisen suhteen kuvauksessa synkkään tarinaan siivilöityy kuitenkin kuin vahingossa aavistus lämmintä inhimillisyyttä.


Kirjan tapahtumia kuvataan sekä isän että pojan näkövinkkeleistä. Kumpaankaan ei ole luottamista: isän pään sekoittavat naiset ja päihteet ja poika vetäytyy turvaan harhaiseen mielikuvitusmaailmaansa, jossa kummittelee myös vastikään kuollut äiti. Näiden näkökulmien välissä Cave tasapainoilee ja rakentaa rujon, vahvasti nykyaikaan ankkuroituvan tarinan, jonka inhorealismi saa tehokkaimmillaan voimaan pahoin.

Caven muusta tuotannosta tuttu tyyli toistuu myös Bunny Munron kuolemassa. Cave saarnaa raivokkaasti ja häikäilemättömästi, eikä kumarra mihinkään suuntaan. Loppusanoissa hän nöyrtyy kuitenkin pyytämään anteeksi kollegoiltaan Kylie Minoguelta ja Avril Lavignelta, jotka saavat omat erityiset roolinsa Bunny Munron fantasioissa.


Juho Hakkarainen

Nick Cave: Bunny Munron kuolema
suom. Jukka Jääskeläinen
Like 2009

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto