Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kevyt–Corto Meksikossa

Magia sekoittuu arkeen ja kapinallisjohtajan piippu sauhuaa

Espanjalaisen Javier de Isusin sarjakuva-albumissa Marcosin piippu seurataan latinalaisessa Amerikassa matkailevan Vascon yritystä jäljittää kadonnutta ystäväänsä Juania Etelä-Meksikon Chiapasista.

Vasco saapuu Juanin piippu ja hattu mukanaan alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavien zapatistikapinallisten hallitsemaan kylään, mutta kaikki jäljet Juanista näyttävät hävinneen.

Epäluuloisista intiaaneista ei saa mitään irti, eikä kylään ihmiskilviksi tulleista naiiveista länsimaalaisnuoristakaan ole apua.


Tarina perustuu de Isusin omiin matkoihin latinalaisessa Amerikassa, ja juuri autenttisen oloinen paikallistunnelma on sarjakuvan parasta antia.

Kylässä vallitseva sotatilan uhka, juonittelun ilmapiiri sekä intiaanien ja eurooppalaisten arki sekoittuvat mielenkiintoiseksi keitokseksi. Mukana on niin latinalaisamerikkalaista maagisen realismin henkeä kuin satiiriakin.

Hauskimmillaan de Isusi on kuvaillessaan länsimaalaisten zapatistibändärien messiaanisia Marcos-puheita. Subcomandante Marcos, ainoastaan naamiostaan ja piipustaan tunnettu zapatistien arvoituksellinen johtaja, on moderni Che-hahmo. Hänen piippuunsakin suhtaudutaan kuin pyhäinjäännökseen.


Sarjakuvan tunnelma muistuttaa Corto Maltesea, mutta samaa charmia Vascossa ei ole. Ja miten voisi ollakaan? Romanttinen seikkailijasankari kuuluu aikaan ennen tv-kameroita ja sotilashelikoptereita.


Oskari Rantala

Javier de Isusi: Marcosin piippu
Like 2009

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto