Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Väärä kuva MS-taudista!

Aviisin viime numerossa ilmestynyt juttu Olli Postin ihmeellisestä ruokavaliosta ja MS-taudista parantumisesta ruokki raivostuttavalla tavalla monia MS-tautiin liittyviä ennakkoluuloja ja stereotypioita. Uskon, että luomuruoka on terveellistä, eettistä ja ekologista ja voi varmasti auttaa voimaan hyvin MS-taudista huolimatta. Kuitenkin väite, että sen avulla voi parantua vakavasta, etenevästä neurologisesta sairaudesta, on noin kuusi vuotta rankkaa interferonilääkitystä käyttäneestä lähinnä loukkaava - aivan kuin minä ja hoitavat neurologit olisimme jotenkin yksinkertaisia. MS-taudin tautimuotoja on useita ja taudinkuvan muodostuminen on täysin yksilöllistä ja ennustamatonta. Vaikkei käytä lääkitystä, voi oireettomia vuosia olla kymmenenkin ilman varsinaista "parantumista".

Perään myös Aviisin vastuuta siitä, millaista kuvaa MS-taudista julkisuudessa levitetään. Esimerkiksi se, että jutussa kirjoitetaan diagnoosin olleen tuomio tulevaisuuteen pyörätuolissa, ei pidä paikkaansa. Perusfaktat on helppo tarkistaa ennen kirjoittamista: MS-tauti saattaa aiheuttaa vaikeaakin liikuntakyvyttömyyttä, mutta on myös mahdollista kuntoutua pyörätuolista takaisin kävelykykyiseksi - eikä se pyörätuolikaan ole elämän loppu. Aviisin juttu ei millään tavalla edistänyt MS-diagnoosiin ja siihen liittyvien ennakkoluulojen ja kauhukuvien vähenemistä. Ne ovat arkipäivää jokaiselle, jolla tautia epäillään, ja voivat aiheuttaa suuria ongelmia myös esim. työnhaussa.

On hienoa, että Olli Posti on voinut vuosia hyvin. Ei kaikkien MS-tautisten ole pakko käyttää lääkitystä ja terveelliset elämäntavat varmasti auttavat pysymään hyvässä kunnossa. Kaikkien diagnoosin saaneiden on kuitenkin pakko hyväksyä se, että on sairastunut. Toivonkin Olli Postille voimia sairauden hyväksymisen kanssa ja muistutan, että vertaistukiryhmistä löytyy siihenkin tukea.


Iida Kalmanlehto, opiskelija, 25v
MS-tautinen vuodesta 2002
Hermoverkko-vertaistukiryhmän aktiivi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Lari Kylmäkoski (27.11.09, kello 12:38)

  Ehkä Ollilta hieman harkitsematon mainosostaosta luikautus.

  Mutta loukkaantumiseen ei liene syytä vain siitä syystä, että itse tietää paremmin.

  Kautta aikojen on ollut ihmeöljyjen myyjiä, joilla on voinut parantaa kaikki vaivat.

  Olli kuitenkin yrittää olla vilpitön?!

  Hyvä tarkennus kuitenkin Iida! Voimia!
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto