|
Aiempaa harvemmalla on aikaa ja kiinnostusta ajaa opiskelijoiden asioita edustajistossa. Tänä vuonna Tampereen yliopiston edustajistovaaleissa on 183 ehdokasta, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin viime vaaleissa vuonna 2009. Vaalit pidetään loka-marraskuun vaihteessa.
Kiinnostuksen lasku näkyy myös monissa muissa Suomen yliopistoissa. Helsingissä ehdokasmäärä tippui tänä syksynä kolmanneksella.
Tutkintoaikojen rajoittaminen on tehnyt yliopistossa opiskelusta kiireistä. Opiskelijan on keskityttävä opiskeluun. Luottamustoimille ei jää yhtä paljon aikaa kuin silloin, kun yliopistolla sai roikkua vuodesta toiseen ilman rajoituksia.
Edustajiston nykyinen puheenjohtaja Virve Valtonen pääsi edustajistoon Puhuvien humanistien listoilta. Hän ei vielä olisi huolissaan ehdokaskadosta.
"Nyt ehdokkaita on noin 30 vähemmän kuin viimeksi, mutta ehdolla on edelleen 183 opiskelijaa."
Edustajistoon valitaan 40 edustajaa.
Valtonen ymmärtää, että opiskelu menee monella etusijalle. Samalla hän muistuttaa, että edustajistossa ollessaan oppii omasta alastaan monipuolisemmin ja opiskelijuuteen saa uusia näkökulmia.
Valtonen on hyvillään, että edustajiston kaltaisista luottamustehtävistä saa tästä syksystä lähtien opintopisteitä.
Edustajiston nykyinen varapuheenjohtaja Antti Hiitti edustaa Tampereen sosiaalidemokraattisia yliopisto-opiskelijoita. Hän on istunut edustajistossa jo vuodesta 2005.
"Suurin osa edustajista ottaa homman tosissaan. Itse jouduin olemaan loppukeväällä parista kokouksesta poissa, kun kesätyöt olivat jo alkaneet."
Viime vuoden poissaolotilastojen mukaan Medisiinareiden ja Vapaaboomareiden riveissä on eniten poissaoloja. Molemmilla on viisi edustajaa. Myös Keskustanuorten edustajilla on ollut paljon poissaoloja.
"Opiskeluaikojen lyhentyminen on tuonut opiskelijoille lisää paineita. Muu elämä on entistä hektisempää", Hiitti pohtii poissaolojen syitä.
Hän ei usko, että ehdokkaiden väheneminen johtuisi yksittäisien aktiivien katoamisesta. Aiempaa pienempi kiinnostus edustajistovaaleja kohtaan mietityttää Hiittiä etenkin, kun se näyttää olevan maanlaajuinen trendi.
Edustajistoehdokkaisiin voi tutustua tarkemmin 17. lokakuuta avattavassa vaalikoneessa ja vaalimarkkinoilla, jotka järjestetään tiistaina 25. lokakuuta yliopiston Linnan ala-aulassa ja keskiviikkona 26. lokakuuta yliopiston päätalon isossa aulassa - molempina päivinä klo 10-16. Keskiviikkona markkinoilla pidetään vaaliväittely.
Annastiina Airaksinen
Edustajistoon valitaan 40 jäsentä.
Edustajistoon pyrkii 183 ehdokasta.
Ehdokkaita on 14% vähemmän kuin vuoden 2009 vaaleissa.
57% ehdokkaista ponnistaa poliittiselta listalta.
43% ehdokkaista ponnistaa epäpoliittiselta listalta.
Tampereen yliopiston opiskelijat valitsevat vaaleilla keskuudestaan 40-paikkaisen edustajiston, jota kutsutaan tuttavallisemmin edariksi.
Edarin roolia ylioppilaskunnassa voi verrata valtion eduskuntaan. Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin, joka päättää muun muassa jäsenmaksun suuruudesta ja sen käyttökohteista, valitsee Tamyn hallituksen, pääsihteerin ja Aviisin päätoimittajan.
Edustajisto päättää myös Tamyn suurista linjoista, kuten talousarviosta, säännöistä ja toimintasuunnitelmasta.
Edustajisto kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Edustajistovaalit ovat kahden vuoden välein.
Edustajistovaalien ennakkoäänestys 24.-28.10.2011, varsinaiset vaalipäivät 1.-2.11.
Tarkemmat tiedot www.tamy.fi
Vaalikone www.edustajistovaalit.fi
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen