Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lopullinen totuus: Turvapaikanhakijoista pitäisi järjestää kansanäänestys

Turvapaikanhakijat tulevat vaikeista oloista. Monet ovat menettäneet kotinsa, perheensä, kokeneet kidutusta ja kohdanneet kuolemaa, sekä mahdollisesti tulleet raiskatuksi. Heidän ongelmansa ovat erityislaatuisia.

Yleinen käsitys on, että Suomi on turvapaikanhakijoiden paratiisi. Viranomaiset hehkuttavat, että kaikki turvapaikanhakijat haluavat tulla Suomeen käyttämään verovarojamme, mutta mikä on totuus?

Suomesta hakee turvapaikkaa suhteellisen pieni määrä ulkomaalaisia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana turvapaikkaa on hakenut 1 500-9 000 henkilöä vuodessa. Vastaavat luvut Ruotsissa ovat 20 000-40 000 henkilöä vuodessa.Maahanmuuttokeskusteluissa ei ole mitään uutta. Kautta aikojen on ollut turhamaisia, ahneita ja manipuloivia poliitikkoja ja virkamiehiä, jotka luulevat liikoja itsestään ja vähät välittävät hädässä olevista.

Huolestuttavaa on, miten laajalti nämä luonneviat Suomessa nykyään hyväksytään. Itsekästä käyttäytymistä ei pelkästään siedetä vaan sitä ihannoidaan - siitä todistaa viime eduskuntavaalien tulos. Raja terveen ja epäterveen välillä on hämärtynyt. Jos sananvapauden nimessä halutaan sallia mitä tahansa, on turha ajatella, että Norjan tapahtumat eivät koskisi meitä.

Sopeutumisesta ja turvapaikanhakijoista kantansa on ilmaissut myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, joka on puhunut siitä, että maassa tulisi elää maan tavalla. Mutta eivät turvapaikanhakijat voi elää maan tavalla, jos heille ei tarjota siihen mahdollisuutta.

Vastaanottokeskukset perustetaan usein keskelle metsää. Turvapaikanhakijat eristetään normaalista yhteiskunnasta. Turvapaikanhakijoita kohdellaan lisäksi vaarallisina ja välillä jopa sairaina. Jatkuvasti annetaan ymmärtää, että turvapaikanhakijat tulevat kalliiksi yhteiskunnalle ja veronmaksajille. Poliisit suhtautuvat turvapaikanhakuprosesseihin kuin rikostutkintaan.

Turvapaikanhakijat eivät ole pyytäneet muuta kuin turvapaikkaa maasta. Suurimmat kulut syntyvät turvapaikanhakuprosessista. Turvapaikanhakuprosessien pitkittyminen on seurausta viranomaisten ja poliitikkojen kyvyttömyydestä hoitaa turvapaikanhakuprosesseja tehokkaasti.

Maassa maan tavalla -hokema edellyttäisi, että turvapaikanhakijat opiskelisivat ja tekisivät töitä. Suomessa käytössä olevat systeemit eivät edistä turvapaikanhakijoiden sopeutumista, vaan tukevat eristämistä, syrjintää ja halventamista.

Minä olen tullut Suomeen 19-vuotiaana turvapaikanhakijana vuonna 1994. Tiedän, millaista on tulla Suomeen ja yrittää aloittaa elämä nollasta. Olen myös työskennellyt pakolaiskeskuksen johtajana. Tiedän, millaista elämä vastaanottokeskuksissa on. Siellä asuminen ja epävarmassa turvapaikkaprosessissa oleminen ei ole ruusuilla tansimista. Suomi ei tunnu paratiisilta.Mielestäni suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin pitäisi järjestää kansanäänestys. Suomen kansa voisi tällöin äänestää, haluavatko he olla mukana kansainvälisessä humanitäärisessä vastuunkannossa vai haluavatko ajaa itsekkäästi vain omia etujaan.

Jos haluamme olla mukana kansainvälisessä humanitäärisessä työssä, meidän tulee antaa turvapaikanhakijoille mahdollisuus rakentaa elämäänsä täällä. Viranomaisten tulisi lopettaa veronmaksajien rahojen tuhlaaminen ja niillä pelleily.

Jos tahdomme pelastaa itsemme ja tulevat sukupolvemme, meidän on taisteltava itsetuntemuksen, itsehillinnän, todellisuudentajun, selkeiden rajojen ja vastavuoroisuuden puolesta aina, kun kohtaamme itsekeskeistä omaan napaan tuijottamista.

Onnellinen elämä syntyy välittämisestä ja kuuntelemisesta. Yhdessä tekemisestä ja olemisesta.Rajkumar Sabanadesan

Kirjoittaja on konsultti, joka haki turvapaikkaa Suomesta 1994

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Seppo (18.10.11, kello 22:40)

  Suomalaiset ovat itsekkäitä. Ikävä luonteenpiirre, joka on täällä yleinen. Siitä eroon kasvaminen kestää kyllä hetken.

  Mielestäni tärkeää humanitaarisessa maahanmuutossa ei ole muuttajien määrä vaan se, että heille pystytään tarjoamaan tasa-arvoiset mahdollisuudet rakentaa elämänsä tänne. Tuli tänne sitten 100, 1 000 tai 10 000 pakolaista vuodessa, heidän tulee päästä sisään yhteiskuntaan yhdenvertaisina tämän valtion asukkaina. Joskus tämän mahdollistaminen on itse asiassa helpompaa, kun tulijoita saapuu vähitellen eikä kerralla liikaa.

 2. Olipa kovin Suomea haukkuva kirjoitus (25.10.11, kello 14:23)

  Aviisin toimitukselle

  Aihe: Turvapaikanhakijoista pitäisi järjestää kansanäänestys

  Aviisissa 14.10. 2011 ollut kirjoitus ehdotuksineen kansanäänestyksen järjestämisestä
  on täysin ala-arvoinen.

  Kyseinen kirjoittaja on ollut peräti vastaanottokeskusten johtajana. Hän on kokemustensa perusteella
  saanut kummallisen käsityksen suomalaisista virkamiehistä. jotka "luulevat itsestään liikoja ja vähät välittävät hädässä olevista". Hän kysyy, "miten laajalti nämä luonneviat Suomessa nykyään hyväksytään".

  Hän jatkaa: "Jatkuvasti annetaan ymmärtää, että turvapaikanhakijat tulevat kalliiksi yhteiskunnalle ja veronmaksajille". Näihän ei tietenkään ole; vuositasolla menot ovat vain 80-100 miljoonaa euroa.

  Sitten hän kuitenkin lausuu: "Viranomaisten tulisi lopettaa veronmaksajien rahojen tuhlaaminen ja niillä pelleily".

  Vai että vielä oikein kansanäänestys aiheesta pitäisi järjestää. Nykyisessä ja tulevassa taloudellisessa tilanteessa voi hyvin arvata äänestyksen tuloksen. Jos sellainen todella järjestettäisiin, olisi tulos ainakin merkittävän ristiriitainen ja kirjoittajan toiveiden vastainen.

  Ilmeisesti kirjoittaja, joka itse on saanut turvapaikan Suomesta, ei osaa olla vähimmässäkään määrin kiitollinen "pelastumisestaan" vaarallisesta kotimaastaan tänne Euroopan umpisuoleen, kylmään pohjolaan ja sen ylitsevuotavista sosiaalieduista. Suomalaiset virkamiehet kuuluvat kuitenkin maailman vähiten korruptoituneisiin.

  nimim. "Olipa kovin Suomea haukkuva kirjoitus"

 3. Nimim. Solidaarisuuden kannattaja (26.10.11, kello 8:18)

  Kommentti nimimerkin "Olipa kovin Suomea haukkuva kirjoitus" kirjoitukseen.

  Kirjoituksessa nostetaan esiin kiitollisuuden teema. Mielestäni olisi hyvä miettiä mitä kiitollisuudella tarkoitetaan turvapaikanhakijoista puhuttaessa ja mitä se myös viestittää.

  Tulisiko turvapaikanhakijoiden osoittaa yhteiskunnallemme kiitollisuutta ja kuinka kauan? Mielestäni kiitollisuuden osoittamisen esiin nostaminen ja "pelastumisesta" puhuminen tässä yhteydessä kuvastaa juuri sitä narsistista ja itsekästä ajattelutapaa, jolla yhteiskuntamme suhtautuu turvapaikanhakijoihin.

  Tulee mieleen, ettei kirjoittaja vain olisi itse virkamies...

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto