Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Eniten vituttaa takki

Aviisi selvitti yleisimmät asiat, jotka yliopistolla ärsyttävät. Voittaja oli selvä.

"Ärsyttää, kun ihmiset varaavat yliopiston ruokalassa paikkoja jättäen oman laukkunsa tai takkinsa pöytään mennessään jonottamaan ruokaa. Jos kukaan ei varaisi paikkoja, ruokala ei ruuhkautuisi niin paljoa", manaa matematiikan opettajaksi opiskeleva Eeva Jäntti.

"Sen ajan kun laukunjättäjä jonottaa omaa ruokaansa, ehtisi ruokansa jo saanut henkilö syödä, jolloin ruokailu sujuisi kaikin puolin jouhevammin."

Paikkojen varaaminen ärsytti monia, mutta ravintolat keräsivät mainintoja muustakin.

Tietojenkäsittelyn opiskelija Mikko Lammi löytää vikaa kassalla suoriutumisesta.

"Ihmiset, jotka eivät käytä opiskelijakortin prepaid-ominaisuutta, vaan maksavat visa electronilla pahimmassa ruuhkassa", hän nimeää inhokkinsa.

Siinä missä edelliset olivat opiskelijoiden itsensä aiheuttamia päänkiristyksiä, pari rapsua saa myös Juvenes.

"Ärsyttää ruoanlaittajien taito välttää kaikkia mausteita, ja silti väittää ruokaa vaikkapa chilipitoiseksi", manaa voimakkaisiin makuihin tykästynyt Joonas Mäkinen.

Saksaa opiskeleva Paula Mattila puolestaan antaa risuja vegaaniruokavalikoimasta.

"Salaattibaarin vegaanisalaatit ovat liian usein pastapohjaisia. Jos menen salaattibaariin, haluan syödä salaattia, en pastaa. Lisäksi monella vegaanilla on gluteiiniyliherkkyys tai keliakia, jolloin valinnanvara jää vähälle."

Täystyrmäystä hän ei kuitenkaan halua Juvenekselle antaa

"Itse käyn lähinnä salaattibaarissa, mutta tietääkseni lämpimistä ruoistakin saa aina vegaanivaihtoehdon. Toivon, että Juvenes jatkaa oikeaan suuntaan.Jyväskylän yliopistosta Tampereelle maisteriohjelmaan vaihtanut Teea Jokihaara puolestaan hämmästelee yliopiston jälkeenjääneitä verkkopalveluita.

"Kurssi-ilmoittautumiset, tentti-ilmoittautumiset, kurssitiedot, opetusohjelmat ynnä muut ovat eri tietojärjestelmissä. Miksi? Jyväskylässä ilmoittaudutaan kaikille kursseille ja tentteihin yhdessä järjestelmässä, ja sähköinen kalenteri järjestää ne automaattisesti. Siitä on helppo nähdä päällekkäisyydet, ja muutokset ajoissa tai paikoissa tulevat samaan järjestelmään."Aviisille avautuneista erikoisin tilanne lienee Tiia Hakasella, joka piti historian opinnoistaan viiden vuoden tauon ennen toissa syksyä. Paluu oli järkytys.

"Järkyttää, millaiseksi lastentarhaksi koko mesta on muuttunut", hän täräyttää avaukseksi.

"Jatkuva sipinä ja supina ympäri luentosalia, koko ajan joku menossa tai tulossa, ei hetken rauhaa", Hakanen manaa. Kunnioitus luennoitsijoita kohtaan on hänen mukaansa historiaa.

Parannettavaa löytyy myös peruskäytöstavoista. Ravintoloissa istutaan pipot päässä, ja valtavat juorukerhot kokoontuvat keskelle kulkuväyliä. Pyörätkin parkkeerataan päin seiniä, niin että jalattomille pyörille ei ole paikkaa missään. Ehdoton ykkösharmi löytyy kuitenkin luennoilta, eikä pelkästään hälinästä.

"Luennoitsijat ovat sokaistuneet tekniikasta, ja kaikki annetaan valmiina. Luennot ovat powerpoint-esityksiä, jotka saa netistä, tai sitten valmiit "prujut" jaetaan luennolla."

Hakanen arvelee tämän johtaneen siihen, ettei luennolla tarvitse enää keskittyä kuuntelemaan luennoitsijaa, jolloin keskittymiskyky käytetään johonkin muuhun. Suosikkiesimerkkinsä opetustekniikasta hän löytää ajalta, jolloin opiskeli vielä Joensuussa.

"Erään professorin ainoa apuväline oli liitutaulu. Sitä hän käytti silloin, kun tuli vastaan joku vaikeampi nimi, jonka hän sitten kirjoitti taululle."

Sen Hakanen kuitenkin myöntää, että jos hän ei olisi ikään kuin "teleportannut" ajasta ennen powerpointteja niiden massakäyttöön, niihinkin olisi ehkä tottunut. Jos vain ne hälisijät malttaisivat olla hiljaa.Petteri Hiltunen, teksti

Seppo Honkanen, kuva
Mutta mikä riemastuttaa?Jaa kivat kokemuksesi Aviisissa ja voit voittaa hyvän mielen lisäksi elokuvaliput kahdelle.1. Mikä tai kuka on pelastanut päiväsi yliopistolla? Pyöriikö kampuksella erityisen mukava ihminen? Oletko saanut poikkeuksellisen hyvää palvelua vaikkapa kirjastosta tai YTHS:lta?2. Nyt on tilaisuutesi kiittää. Ilmianna positiiviset yliopistokokemuksesi Aviisille. Voit voittaa elokuvaliput kahdelle.3. Lähetä sähköpostia otsikolla KIITOS 2011 osoitteeseen aviisi@uta.fi. Liitä mukaan yhteystietosi, jotta voimme toimittaa sinulle mahdollisen palkinnon.4. Toimitus pitää henkilöllisyytesi omana tietonaan, jos niin toivot. Jos tahdot kiittää anonyymisti, sekin onnistuu.

Voit kommentoida kiitoksesi myös Aviisin verkkosivuilla tai Facebookissa. www.facebook.com/aviisi| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto