Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Saksa on vaihtopaikkojen ykkönen

Vaihtoon pääsee myös eksoottisiin maihin kuten Jamaikalle, Barbadokselle tai Grönlantiin.

Sari Rusasen käsivarteen on tatuoitu sana vapaus nepalin kielellä.
Sari Rusasen käsivarteen on tatuoitu sana vapaus nepalin kielellä.

Tampereen yliopistolta lähdetään vaihtoon hanakimmin Saksaan. Maa on pitänyt ykköspaikkansa vuodesta toiseen jo kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna seuraavaksi suosituimpia kohdemaita olivat Espanja ja Ruotsi. Myös Britannia, Venäjä ja Ranska ovat vaihtoon lähtevien mieleen.

Opiskelijan ei kuitenkaan tarvitse tyytyä tavanomaiseen. Uusina eksoottisina vaihtokohteina Tampereelta lähtijöille tarjotaan esimerkiksi yliopiston kahdenvälisiä sopimusyhteistyöyliopistoja Jamaikalla ja Barbadoksella. Lisäksi uusia vaihtokohteita on Tansaniassa, Taiwanissa sekä Chilessä. Pohjoismaisen Nordplus-vaihto-ohjelman kautta pääsee alle 60 000 asukkaan Grönlantiin.

Vaihto-opiskelu on kasvattanut suosiotaan tasaisesti. Viime vuonna lähtijöitä oli yhteensä 446.

Kansainvälisten asioiden koordinaattorin Kaisa Kurjen mukaan luku on korkea, kun se suhteutetaan uusien opiskelijoiden lukumäärään, 1 320 opiskelijaan.

"Innokkaimmin vaihtoon lähdetään kieli- ja käännöstieteiden laitokselta, johtamistieteiden laitokselta ja politiikan tutkimuksen laitokselta. Uusista laitoksista ei vielä ole vaihtoonlähtötilastoja", Kurki kertoo.

Vaihtoon lähtevistä kolme neljäsosaa on naisia.



Saksa kiinnostaa suomalaisia, mutta sama näyttää toimivan toisinkin päin. Koko 2000-luvun ajan eniten vaihto-opiskelijoita on tullut Saksasta. Vuonna 2005 heitä oli vaihtareista viidennes. Myös puolalaisia on perinteisesti tullut Tampereelle paljon, mutta täkäläisten suosikkilistoilla maata ei näy.

Tampereen yliopistoon tulevien vaihto-opiskelijoiden määrä on yli tuplaantunut reilussa kymmenessä vuodessa. Vuonna 1998 vaihtareita oli Tampereella 180, kun viime vuonna heitä oli 446.

Suurin osa vaihtoon mielivistä hakee joko Erasmus-vaihtoon oman pääaineensa kautta tai kansainvälisten asioiden kautta yliopiston kahdenvälisiin sopimusyliopistoihin.

Jos mieluista vaihtopaikkaa ei irtoa oman pääaineen kautta, voi Erasmus-vaihtoon lähteä myös muiden yksiköiden kautta.


Annastiina Airaksinen


Nepalin vapaaehtoistyö muutti opintojen suuntaa

Sosiaalityötä opiskelevan Sari Rusasen käsivarteen on tatuoitu sana vapaus nepalin kielellä. Kolme kuukautta Katmandun laaksossa Himalajan vuoristossa saivat suomalaisopiskelijan huomaamaan, kuinka vapaa hän onkaan.

"Minulla on mahdollisuus lähteä vaihtoon tai työharjoitteluun ulkomaille, ja saan viisumin helposti. Voin myös palata kotiin koska vain."

Paikalliset yliopisto-opiskelijat kyselivät kovasti mahdollisuuksista tulla Suomeen.

"Nepalilaisilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia lähteä vaihtoon kuin meillä."

Rusanen pääsi vapaaehtoistyöhön Nepaliin sosiaalityötä tekevän Maya Nepal -järjestön kautta. Tampereen yliopisto myönsi itse etsittyä harjoittelua varten apurahaa. Opintopisteitä Rusanen sai kirjoittamalla kokemastaan esseitä monikulttuurisuus-opintoihinsa.

Rusanen halusi lähteä eksoottiseen maahan siksi, ettei esimerkiksi Nepaliin tule välttämättä muuten mentyä. Kokemus sai hänet muuttamaan opintojen painopistettä kohti monikulttuurista sosiaalityötä.

Rusanen asui toisen suomalaisen naisen kanssa nepalilaisen perheen luona ja työskenteli lastenkodissa. Hänestä olisi ollut väärin olla Nepalissa vain pitämässä hauskaa. Köyhässä maassa oli pystyttävä myös antamaan jotain vastapalvelukseksi.

"Takaisin palatessa kesti totutella länsimaiseen yltäkylläisyyteen, kun Nepalissa oli itse kantanut vetensä kaivosta nyrkkipyykkiä varten."

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto