Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Koti on perusoikeus


Keskiviikkona vietettiin
vuosittaista asunnottomien yötä ja myös Tampereella järjestettiin erilaisia tapahtumia. Vaikka opiskelijoiden asuntopula ja hätämajoitus ovat otsikoissa lähes poikkeuksetta syksyisin uusien opiskelijoiden saapuessa kaupunkiin, opiskelijoita ei yleensä mielletä asunnottomiksi. Se, ettei opiskelijoiden asunnottomuus tyypillisesti näy katukuvassa ei kuitenkaan vähennä asunnon puuttumisen merkitystä.


Tamy on nostanut esille pienten ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutteeseen liittyviä ongelmia esille jo pitkään. Koska edullisempia opiskelija-asuntoja ei riitä läheskään kaikille opiskelijoille, yleinen vuokra-asuntojen tarjonta ja hintataso vaikuttavat yhtä lailla opiskelijoiden kuin muidenkin ryhmien asumistilanteeseen.


Asunnottomia yhdistää
tyypillisesti heikko toimeentulo. Opiskelijat eivät ole tässä mielessä poikkeus. Opintotuen asumislisä ei ota huomioon yli 252 euron suuruisia vuokrakustannuksia, joten vuokra nielaisee usein opiskelijan käytössä olevista tuloista leijonanosan. Tämä rajoittaa siis huomattavasti sitä, millaisia asuntoja on ylipäätään mahdollista hakea.


Kaupungilla on paljon keinoja helpottaa asunnottomien tilannetta. Ilmaisia ne eivät ole, mutta pitkällä aikavälillä asunnottomuuden torjuminen vähentää myös muita sosiaalisia ongelmia ja parantaa Tampereen houkuttelevuutta opiskelukaupunkina.


Sosiaalista asunnontuotannon tukeminen mahdollistaa vuokratason pitämisen kohtuullisena. On esitetty, että kaupunki perisi ensi vuonna aiemmasta poiketen sosiaalisen asunnontuotannon yhteisöltä kiinteistöveroa, mikä nostaisi suoraan muun muassa TOAS:n vuokria. Tamy vaatii, että opiskelija-asuntojen tuotantoa tuetaan ja vuokra-asuntojen riittävästä saatavuudesta pidetään huolta.


Asunnot eivät
kuitenkaan ole ainoa avain asunnottomuuden torjuntaan. Asuminen ja toimeentulo nivoutuvat voimakkaasti yhteen ja kaupungilla on tärkeä rooli kaikkein pienituloisimpien toimeentulon varmistamisessa. Monen opiskelijan tulot eivät riitä kattamaan välttämättömiä menoja, koska opintotuki on kokonaisuudessaan niin pieni. Toimeentulotuella on siis suuri merkitys opiskelijoiden toimeentulon täydentäjänä.


Riittävän sosiaalisen asunnontuotannon lisäksi tarvitaan toimivat ja selkeät sosiaalipalvelut, joissa asiakasta neuvotaan hänen oikeuksistaan ja hänen tilannettaan käsitellään kokonaisvaltaisesti. Toimeentuloa ja asumista tulee käsitellä yhdessä tilanteen ratkaisemiseksi.



Anni Heinilä

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto