|
Hervannan uimahalli
Torisevanraitti 7
Sisäänpääsyajat:
ti - pe klo 6.00 - 19.45
la klo 12.00 - 16.45
su klo 10.00 - 16.45
Bussit Keskustorilta: 23, 30, 5, 39
Rakennettu 1978, peruskorjattu 2006
Altaat: 6-ratainen 25 m:n kuntoallas, lastenallas
Kävijöitä syyskuussa 2012 oli 7 131.
Kertamaksu kaikissa Tampereen uimahalleissa opiskelijoille 3,30 euroa. Alennuksen saa vain henkilökohtaisella matkakortilla maksettaessa. Muuten maksu on 6,50 euroa.
Tussia ei ole säästelty Hervannan uimahalliin johtavassa rapussa. Karu ensivaikutelma syntyy omatoimisten taiteilijoiden jättämistä puumerkeistä, sotkuiksikin kutsutuista jäljistä seinillä. Noin 30 metrin syvyydessä olevassa luolassa kuitenkin odottaa pieni, varsin tavallinen uimahalli.
Pukuhuoneessa aika on ehtinyt jo kuluttaa pintoja siinä määrin, että yleisvaikutelma on nuhjuinen. Ei Hervannan hallissa sen likaisempaa luultavasti ole kuin muissakaan halleissa, mutta meidän nirsoimpien kohdalla ajan patina syö kokonaistunnelmaa. Puhtausilluusion puuttuessa kävijä ruveta uskomaan, ettei ole oikein "uimahalli-ihmisiä".
Pieni halli ruuhkautuu arkisin viiden jälkeen, jolloin uimaseurat ottavat oman ratatilansa.
Testikerralla keskellä päivää vesijumpan on juuri pitänyt "se kivannäköinen nuorimies". Pukuhuoneessa vallitsee leppoisa tunnelma, kun iäkkäämpien rouvien puhe täyttää tilan.
Erikoisuutena muihin Tampereen halleihin verrattuna on vain naisille varattu uimavuoro maanantaisin klo 16.00 - 18.45 (20.00).
Tesoman uimahalli
Tuomarinkatu 7
Sisäänpääsyajat:
ma, ke, to, pe klo 6.00 - 19.45
ti klo 13.00 - 19.45
la, su klo 10.00 - 16.45
Bussit Keskustorilta: 13, 18
Rakennettu: 1998
Altaat: 6-ratainen 25 metrin kuntoallas, lastenallas, poreallas, kylmävesiallas, erillinen hyppyallas, jossa on 3m:n hyppytaso, 1m:n ponnahduslauta
Kävijöitä syyskuussa 2012 oli 12 237.
Ensikertalaista hämmentää pukuhuoneessa, sillä miesten ja naisten pukukopit ovat samassa tilassa. Vaatteet voi sentään vaihtaa lukittavissa pukukopeissa. Ajatus kaipaa totuttelua ainakin sellaisen uimarin kohdalla, joka on tottunut riisuutumaan kelteisilleen heti pukukaapin nähdessään.
Tesoman hallissa ei tarvitse kroolata väärällä tekniikalla, jotta saisi uintitilaa. Jopa pahimpaan ruuhka-aikaan, neljän jälkeen, tilaa riittää edelleen. Lapsiperheet näyttävät viihtyvän lasten- ja poreammeen puolella siinä määrin, että kuntoaltaassa mahtuu uimaan rauhassa.
Tesoman hallista tilaa eivät vie uimaseurojen ratavaraukset. Syykin selviää pian: 25 m:n allas on 40 cm vajaa täydestä pituudestaan. Sen sijaan uimakoulujen ja vesijumppia pidetään ahkerasti.
Erillinen hyppyallas takaa, että hyppäämään pääsee lähes koko ajan. Viimeiset puolituntia ennen allasosaston sulkemista hyppyallas on tosin pyhitetty sukeltajille.
Altaan reunalle on mahdollista napata mukaan laminoitu harjoitusohjelma, mikäli kaipaa uusia haasteita harjoitteluun.
Tampereen uintikeskus
Joukahaisenkatu 7
ma, ti, ke, pe klo 6.00 - 19.45
to klo 13.00 - 19.45
la, su klo 10.00 - 16.45
Bussit Keskustorilta: 25, 27, 17, 37
Rakennettu:1979, laajennettu 2007, toukokuussa 2013 alkaa remontti
Altaat: 8-ratainen 50 m:n kuntoallas, 6-ratainen 25 m:n kuntoallas, lastenallas, opetusallas,hyppyallas, 1m:n ja 3 m:n ponnahduslaudat, 3 ja 5 m:n hyppytasot
Kävijöitä syyskuussa 2012 oli 35 201.
Lienee tarpeetonta kertoa, että Tampereen pisin allas löytyy Kalevasta. Arki-iltojen ruuhkista päätellen kaikki tuntuvat tietävän sen. Iltaisin lukuisten uimaseurojen polskutellessa altaissa yleisöuimarit saavat taistella löytääkseen omaa uintitilaa.
Toisinaan hallilla saattaa törmätä klooriveden pehmentämään vakiokävijään, joka omien muistikuviensa mukaan omistaa hallin, eikä kieltokylttien teho yllä hänen toimintaansa asti.
Paras hetki suunnata Kalevaan on päivällä. Päiväsaikaan hyppyallastakin pääsee käyttämään kaikessa rauhassa: iltaisin se on lähes mahdotonta.
Hallin 50 metrin mittaista allasta osaa arvostaa viimeistään silloin, kun on pari viikkoa sahannut puolet pienempää allasta päästä päähän. Silloin ruuhka-aikakaan ei tunnu niin ahdistavalta.
Huhupuheiden mukaan jonakin sunnuntai-iltapäivänä, kun ulkona on ollut täydellinen aurinkoinen ulkoiluilma, joku on saanut radan hetkeksi vain omaan käyttöönsä. Aviisi epäilee väitettä.
Pyynikin uimahalli
Kortelahdenkatu 26
Sisäänpääsyajat:
ma, ti, to, pe klo 06.00 - 19.45
ke klo 13.00 - 19.45
la, su klo 10.00 - 16.45
Bussit Keskustorilta: jalkaisin, Pispalaan päin menevät bussit
Rakennettu: 1956, suljettu 2007, avattu uudelleen 2012 /elokuu
Altaat: 6-ratainen 25 m:n kuntoallas, kylmävesiallas, poreallas,muuntoallas, hyppytorni, 1 m:n ponnahduslauta
Kävijöitä syyskuussa 2012 oli 13 377.
Pyynikin juuri remontoitu halli kiiltää uutuuttaan. Elokuussa avattu halli on osuvalla paikalla, lähellä keskustaa.
Vaikka uimaseurojen harjoituksia ei Pyynikillä nähdä, niin pieni halli ruuhkautuu helposti jo yleisöuinnin myötä. Nähtäväksi jää millainen määrä uimareita polskuttaa Pyynikillä ensi toukokuusta eteenpäin, kun Tampereen uintikeskus sulkeutuu remontin ajaksi. Uimavalvojan mukaan ruuhka-aikoja on vaikea ennustaa. Toisinaan arki-iltaisinkin voi olla hiljaista.
Muuntoallas takaa paikan uida niille lapsille, jotka ovat liian suuria lastenaltaaseen ja liian mielikuvituksellisia kuntoaltaan ravaamiseen. Radoilla on tämän takia vähemmän häslinkiä.
Kuntoaltaan yläpuolella seisoo hyppytorni houkuttelevana. Torniin ei ole silti mitään asiaa, sillä hyppykäytössä sitä ei enää pidetä. Se on pelkkä nostalginen koriste alkuperäisestä uimahallista.
Kuntoaltaan reunassa jököttävältä metrin ponnahduslaudalta sen sijaan pääsee hyppäämään lähes poikkeuksetta.
Saunojan kannattaa pakata mukaan istuinalunen, sillä uuden karheassa saunassa lauteet ovat laatoitettu ja pirullisen kuumat istuttavaksi ilman alustaa.
Nokian uimahalli
Välikatu 24
Sisäänpääsyajat: ma 6-21, ti 9-15, 16-21, ke 6-21, to 9-21, pe 6-21, la-su 10-16
Bussit Keskustorilta: 70,71 (Nokialle)
Rakennettu: 1976, peruskorjattu 2002
Altaat: 6-ratainen 25 m:n kuntoallas, lastenallas, kylmävesiallas, terapia-allas, kahluuallas, poreallas, hyppytorni
Kävijöitä syyskuussa 2012 oli 16 058.
Kertamaksu, opiskelijat 2,30
Testipäivänä Nokialla uimahallilla on vain kourallinen ihmisiä uimassa. Suurin osa heistä näyttää uskovan vesijuoksun voimaan. Juoksijoille onkin ainakin testipäivänä varattu 2/3-osaa kuntoaltaan radoista.
Aina Nokialla ei ole yhtä väljää: Ylöjärven uimahallin ollessa remontissa uimareita tulee Nokialle. Arki-iltoja ruuhkauttavat myös uimaseuran harjoitukset.
Pirkanmaan uimahallien suurin kylmävesiallas löytyy Nokialta. Kilpailevat hallit luottavat kastautumispisteisiin, mutta Nokialla pystyy kylmävesialtaassa tekemään jopa yhden uimavedon.
Hyppytorniin pääsy jää Nokialla vain haaveeksi, sillä torni kohoaa ison altaan päälle, missä vesijuoksijat pinkovat. Ainoastaan lauantaisin allas on pyhitetty hyppytornia käyttäville.
Nokian halli on perusmukava kuin alakoulun hiljainen poika, joka unohdetaan kutsua luokkakokoukseen. Halli ei herätä suurempia tunteita puolesta tai vastaan.
Kangasalan uimahalli
Kirkkojärventie 4
Sisäänpääsyajat:Ma, ti, to, pe 6-21,ke 13-21, la-su 10-18
Bussit Keskustorilta: 70 (Kangasalle)
Rakennettu: 2009
Altaat: 6-ratainen 25 m:n kuntoallas, kylmäallas, monitoimiallas, lastenallas, opetusallas, 3 m:n hyppytaso, 1m:n ponnahduslauta
Kertamaksu, opiskelijat 4,60 euroa
Kettu-karkin väreihin sonnustautunut uimavalvoja kannustaa uimisen ja juoksemisen lisäksi kokeilemaan muutakin treenaamista vedessä. Vesijumpan ei Kangasalla tarvitse olla ohjattua ryhmäliikuntaa, vaan oman harjoituksen voi tehdä itse, lainaamaalla vedessä vastuksina toimivia painoja.
Marraskuussa hallilla järjestettävässä Kuutamouinti-tapahtumassa pääsee uimisen ohessa kuuntelemaan elävää musiikkia ja katsomaan harrasteteatterin esityksiä. Nämä lienevät syitä, joiden ansiosta Kangasalan uimahalli on valittu vuoden 2012 uimahalliksi.
Liukumäki ja kuntoaltaan reunassa sijaitsevat hyppypaikat kilpailevat nuorempien uimareiden suosiosta siinä määrin, ettei ahdistavaa tungosta pääsee altaassa syntymään.
Uutena asiana Kangasalan hallissa vastaan tulee jalkojen desinfiointipisteet. Heti pesutiloihin astuttaessa jalkoja pääsee suihkuttamaan ensimmäisen kerran. Vaikea sanoa, missä määrin toimenpide vaikuttaa alueen puhtauteen. Mielikuvaa puhtaudesta se ainakin parantaa: desinfiointipaikka vie pois ajatukset siitä, että joku saattaa juuri pissata uimaveteen.
Sanna-Kaisa Lähdeaho
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen