Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassisen ihmepoika

Kun Santtu-Matias Rouvali, 26, ei metsästä, hän johtaa 97 hengen sinfoniaorkesteria.


En ole ihmelapsi
", Santtu-Matias Rouvali, 26, väittää. "Joskus asiat vaan tapahtuvat nopeasti. Esimerkiksi tyttöystävän kanssa tapasimme juhannuksena, nyt meillä on jo oma maatila."

Rouvali aloitti orkesterinjohdon opinnot Sibelius-Akatemiassa viisi vuotta sitten. Syyskuussa hänet nimitettiin Tampere Filharmonian ylikapellimestariksi. Nuoren miehen johtamassa sinfoniaorkesterissa soittaa 97 ammattimuusikkoa.

Jos Rouvali ei olisi kapellimestari, hän olisi luultavasti maanviljelijä. Lokakuun alussa hän muutti tyttöystävänsä kanssa Nurmijärven Klaukkalasta ostamalleen maatilalle.

"Lämmitän saunaa, metsästän ja kalastan."

Juoksevaa vettä maatilalle ei vielä tule, mutta se ei ylikapellimestaria haittaa.

"Olen aika erähenkinen."

Tyttöystävä tosin on hieman näreissään veden puutteesta, koska hän "putosi juuri hevosen selästä" ja haavaa tarvitsisi pestä. Puhelinhaastattelua varten Rouvali joutui tulemaan sisälle tupaan: se tarkoitti hanhenmetsästyksen keskeyttämistä.


Suomalaiset kapellimestarit
ovat maailman kärkeä. Vierailevana kapellimestarina maailmalla jo paljon reissannut Santtu-Matias Rouvali seurannee Esa-Pekka Salosen, Jukka-Pekka Sarasteen ja Sakari Oramon jalanjälkiä.

"Vaikka suomalainen klassisen musiikin koulutus on maailman huippua, tavalliset suomalaiset kuvittelevat usein, että kyseessä on tylsä elitistinen sukkahousuhissuttelu."

Sen Rouvali kiistää jyrkästi. Hän lupaa, että Tampere Filharmonian konserttiin saa tulla missä asussa tahansa.

"Vaikka munasillaan. Väliajalla saa myös bisseä."

"No, ehkä housut on kumminkin hyvä laittaa. Vahtimestareilla saattaa muuten olla sanomista."

Hän toivoo, että nuoret aikuiset uskaltaisivat tulla klassisen musiikin konserttiin kuin elokuvateatteriin. Erona pari tuntia kestävään elokuvaan on, että elokuvissa on valmis tarina, johon musiikki luo tunnelmaa. Konsertissa tarina luodaan itse.

"Sinfoniaorkesterin konsertissa voi liikuttua, ajatella vaikka oman elämänsä dramatiikkaa. Se voi olla todella terapeuttinen hetki, relaxing moment."

Keski-Euroopassa klassiseen musiikkiin suhtaudutaan Rouvalin mukaan eri tavalla kuin Suomessa.

"Nuoret saattavat lähteä sinfoniaorkesterin konserttiin samalla tavalla kuin pubiin. Konsertin jälkeen juodaan teepaidassa vinkkua."

Yksi toivomus Rouvalilla yleisölle silti on.

"Koska muusikot tekevät vaativaa työtä, pitää yleisön olla hiljaa. Paitsi väliajalla. Se on kunnioitusta muusikoita ja muita kuuntelijoita kohtaan."


Kiinnitys Tampere Filharmonian
ylikapellimestarin tehtäviin tarkoittaa, että Rouvali on konserttien johtamisen lisäksi vastuussa myös taiteellisista linjauksista, musiikkikasvatuksesta, levytyksistä ja kiertueiden suunnittelusta.

"Tavoitteeni on saada nuoret aikuiset nauttimaan mahtavasta klassisesta musiikista", hän kertoo.

Jos klassinen musiikki on vierasta, Rouvali neuvoo tutustumaan siihen esimerkiksi Spotifyn kautta.

"Herkästä, liikuttavasta musiikista pitävää suosittelen kuuntelemaan esimerkiksi Rahmaninovin 2. pianokonserton tai Dvorakin 9. sinfonian 2. osan."

"Kovemmasta musiikista nauttivalle suosittelen Richard Straussin Till Eulenpiegeliä tai Šostakovitšin Leningrad-sinfonian. Myös Beethovenin klassikkosinfoniat ovat aina hyviä, esimerkiksi Beethovenin 7. sinfonia."

Ylikapellimestari Rouvali kertoo pitävänsä myös kevyestä muusikista: erityisesti hän nauttii soulista ja fiftarirokista.

"Lahdessa on baari nimeltä Torvi. Siellä Irwinit ja muut ryyppäsivät, se on mun suosikki. Siellä on usein loistavat jamit."

"Tampereen keikkapaikat ja baarit aion koluta läpi heti kun ehdin."


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto