Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tule hyvä tortilla!

Espanjalainen munakas eli tortilla saa ripauksen väriä ja makeutta paprikasta

Espanjalainen tortilla
Tortillan tekemisessa vierähtää noin tunti, mutta sokeroidut auringonkukansiemenet valmistuvat vain vartissa.

Tehdään heti selväksi, että tortillaksi Espanjassa kutsuttu munakas on kaukana samannimisestä meksikolaisesta herkusta. Kotimaassaan tuhti espanjalainen munakas on täynnä pelkästään perunaa ja sipulia.

Aviisin versio saa ripauksen väriä ja makeutta paprikasta.

Tortilla maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä, käytti ruoan mikrossa tai ei. Munakas on sopivan kasvispitoinen ruoka lihattomaan lokakuuhun osallistuville.

Rapsakat auringonkukansiemenet ovat oiva retkiruoka. Makeista siemenistä saa energiaa ja suussasulavan herkun syksyn leffailtoihin. Voit kokeilla korvata siemenet vaikkapa maapähkinöillä.




Espanjalainen munakas eli tortilla

(neljälle)



3-4 isoa perunaa

1 sipuli

1 paprika

5 munaa

suolaa

oliiviöljyä



Keitä perunoita kymmenisen minuuttia eli melkein kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja anna perunoiden jäähtyä.

Kuullota pilkottu sipuli pannulla. Lisää sipulin joukkoon ohuiksi tikuiksi leikattu paprika ja paista kypsäksi. Ota sipulit ja paprikat sivuun kulhoon.

Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna reilusti öljyä pannulla ja paista perunat öljyssä rapsakoiksi ja kullankeltaisiksi.

Laita kypsät perunaviipaleet sipulin ja paprikan joukkoon kulhoon. Riko munat samaan astiaan. Lisää suolaa ja sekoita.

Kaada seos pannulle ja paista keskilämmöllä, kunnes munakas irtoaa reunoista. Tähän voi mennä kymmenisen minuuttia. Ota pannun kansi tai iso lautanen ja kippaa painava munakas sen avulla ylösalaisin pannulle. Paista toista puolta vielä hetki.

Anna valmiin munakkaan vetäytyä hetki. Leikkaa terävällä veitsellä neljään osaan.



Rapsakat auringonkukansiemenet



4 dl auringonkukansiemeniä

1 dl sokeria

0,5 dl fariinisokeria

hippunen suolaa



Paahda siemeniä kuivalla teflon-pannulla ilman öljyä tai rasvaa. Kääntele kunnes siemenet saavat väriä ja poksahtelevat.

Laske lämpöä ja lisää pannulle keskenään sekoitetut sokerit ja suola. Kääntele pari minuuttia, kunnes sokeri on sulanut ja tehnyt siemenistä tahmeita.

Levitä siemenet levyksi leivinpaperille jäähtymään. Riko levystä pieniä paloja ja säilytä niitä paperipussissa tai lasipurkissa.




Anna Lehto, teksti & kuva





Ainekset



Espanjalainen munakas



Perunat 0,60 €

Sipuli 0,26 €

Paprika 0,74 €

Kananmunat (12 munan

kenno) 1,79 €

Suola löytyi kotoa.



Yhteensä 3,39 euroa eli 0,85 euroa per annos



Rapsakat auringonkukansiemenet


Auringonkukansiemenet 500 grammaa 2,23 €

Sokerit ja suola löytyivät kotoa



Pussillinen auringonkukansiemeniä yhteensä 2,23 euroa.





Yhteensä: 5,61 € Munakas neljälle ja pussillinen auringonkukansiemeniä.





Hinnat Helsingin asematunnelin Alepasta



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto