|
Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos ja innovaatioympäristö Uusi Tehdas järjestävät kaikille avoimen The Week of Wicked Problems -leirin Finlaysonin alueella keskiviikosta perjantaihin 23. lokakuuta-25. lokakuuta.
Riina Pulkkinen Synergosista kertoo toista kertaa järjestettävän leirin idean syntyneen, kun järjestäjät kiinnittivät huomiota julkisen puolen innovaatiotoiminnan vähäisyyteen. Leirillä osallistujat paneutuvat julkisen sektorin asettamiin ongelmiin ryhmissä. Näin ongelman esittäjä, esimerkiksi Tampereen kaupunki, saa valmiin ratkaisumallin.
Pulkkisen mukaan ensimmäinen leiripäivä menee tutkimusongelmaan ja omaan ryhmään tutustuessa. Toinen päivä on varsinaista ideointia, ja viimeisenä päivänä ratkaisu viimeistellään sekä esitellään muille. Maksuttomaan leiriin kuuluu ruokailun lisäksi iltaohjelmaa.
Viime vuonna leirille osallistunut Ville Korpinen kertoo lähteneensä mukaan uteliaisuudesta. Hän halusi verkostoitumisen lisäksi nähdä, miten innovointiprosessi onnistuu.
"Minulla ei siis ollut varsinaisesti mitään maailmanpelastamisaikeita", Korpinen nauraa.
Korpinen oli mukana työryhmässä, jonka tavoitteena oli madaltaa nuorten kynnystä vaikuttaa yhteiskuntaan. Lopputuloksena ryhmä ideoi Nuorten Akatemialle digitaalisen alustan, jolla nuoret tuovat haluamiaan asioita esille ja löytävät tällä tapaa toisiaan.
Leiri opetti Korpiselle erityisesti neuvottelutaitoja ja oli hyvänä esimerkkinä ideologioiden kaupankäynnistä. Tuleville leiriläisille hänellä on neuvo: "Pyri ajattelemaan, millaista oma osaamisesi on, ja osallistu avoimin mielin. Voit löytää yllättäviä tilanteita, joissa pääset hyödyntämään taitojasi."
Edellisvuoden leirin tulokset ovat olleet osana Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon potilaskokemusmittauksen kehittämisprojektia. Asiakaspalvelun kehittämispäällikkö Marika Järvinen asetti tutkimusongelman "Potilaan kokemus sairaalassa" ja oli itse mukana leirillä ratkaisemassa sitä.
"Pirkanmaan sairaanhoitopiiri osallistui, jotta saataisiin uutta ja ulkopuolista näkökulmaa asioiden suunnitteluun. Kaiken kaikkiaan leiristä jäi tosi hyvä fiilis. Osallistuessani toimintaan minulla oli tiettyjä odotuksia, mutta ne ylittyivät moninkertaisesti", Järvinen kuvailee.
Potilaskokemuksen mittaaminen on Järvisen mukaan haastava tutkimuskysymys, jota on kansainvälisestikin yritetty ratkaista. Wicked Problems -ratkaisut ovat sairaanhoitopiirin käytössä, kun pilotti lanseerataan vuoden lopulla.
Yksi tämän vuoden teemoista on Annalan kehittäminen aktiiviseksi paikallisyhteisöksi palvelujen avulla. Tampereen kaupungin koordinaattori Jarno Koskisen toiveena on, että ideoinnin lisäksi löytyisi myös kumppanuutta ja vapaaehtoisia tuottamaan palveluja.
Koskisen mukaan ideaalitilanteessa leirille osallistuisi sekä Annala-Kaukajärvi-akselin asukkaita että täysin ulkopuolisia ideoijia.
Myös Pulkkinen toivoo paikalle ihmisiä erilaisista lähtökohdista.
"Viime vuonna osallistujia oli paljon, joten kannattaa ilmoittautua mahdollisimman pian. Innovaatiotoiminnan parissa tapaa ihmisiä, joiden kanssa voi viedä omia kiinnostuksenkohteitaan myöhemmin eteenpäin."
Riikka Kämppi, teksti
Samuli Huttunen, kuva
Maksuton leiri keskiviikosta 23.10. perjantaihin 25.10. Finlaysonin alueella Uuden Tehtaan tiloissa (Väinö Linnan aukio 15, 3. kerros)
Leirillä ratkaistaan ryhmissä julkisen sektorin asettamia kehityshaasteita
Ilmoittaudu leirille osoitteessa wickedproblems.fi
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen