Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Herra Hoo omisti kirjan kissalleen

Yrjö Hosiaisluoma ja Donna ovat olleet yhdessä jo toistakymmentä vuotta.
Yrjö Hosiaisluoma ja Donna ovat olleet yhdessä jo toistakymmentä vuotta.

Suomen kirjallisuuden professori Yrjö Hosiaisluoma on kissarakas poikamies, joka harrastaa shoppailua, ihailee Marilyn Monroeta ja haluaisi oppia ompelemaan.

"KOSKIS on liian mietoa, HASHIS liian vahvaa. Nyt HOSIS tarjoaa vaihtoehdon", kirjoitti Yrjö Hosiaisluoma itsestään vuonna 1973. Runon nimi on Kuluttajavalistusta ja löytyy miehen ensimmäisestä julkaisustaan Nähtävän rajalla.

Sen jälkeen opiskelijoiden ja kollegoiden keskuudessa paremmin Hosiksena tunnettu runoilija-professori on julkaissut muun muassa teokset Pentti Saarikoskesta ja Lauri Viljasesta, laatinut Kirjallisuuden sanakirjan ja kerännyt kaskuja. Tällä hetkellä työn alla on jo toinen anekdoottikokoelma Tampereen yliopistosta.

"En itse kerro itse vitsejä. Olen siihen ihan liian ujo."

"Pidän absurdeista jutuista. Pirkka-Pekka Petelius on hyvä. Spedeä suorastaan inhoan."

Videohyllystä löytyykin Pulttiboisia ja dvd-versiona Veli Puolikuuta. Hosiksen kokoelma on häkellyttävä: videoita on yli 400, kaikki numeroituina siisteissä riveissä.

Hosis asustelee Donna-kissansa kanssa Tampereen keskustan tuntumassa.

Mies on viihtynyt samassa kaksiossa jo parikymmentä vuotta, melkein siitä lähtien kun muutti Tampereelle. Huoneisto alkaa tosin käydä ahtaaksi: myös sadat kirjat ja äänilevyt vaativat tilansa.

"Tykkään shoppailla. Professorin palkalla kelpaa yksinäisen miehen ostella", Hosis virnistää.

Hänen viimeinen hankintansa on Oiva Toikan lasilintu, joka tarttui saaliiksi Hulluilta päiviltä.

Lapsuus
kunnalliskodissa

Kultaiseen keski-ikään ehtineen Herra Hoon elämä pyörii tiiviisti yliopiston ja kodin välillä. Kapakoissa istuminen kuulu miehen tapoihin. Iltaisin Hosis kuuntelee vanhaa jazz-musiikkia, pelaa shakkia elektronisen vastustajan kanssa tai tutkii uutta ompelukonettaan. Myös ruuanlaitto kuuluu professorin mielipuuhiin.

"Lasagne on bravuurini. Sitä on joskus joku jopa kehunut. Ei sillä, että niitä ruokavieraita kovin usein kävisi."

Pikku-Yrjö - silloiselta lempinimeltään Ylli - vietti lapsuutensa Kauhavalla. Isä oli kunnalliskodin tilanhoitaja, äiti karjakko. Samassa pihapiirissä sijaitsivat mielisairaala, synnytysosasto ja ruumishuone.

"Muistan ne kaameat huudot hourulasta. Jotkut myös uskoivat, että paikassa kummitteli."

"Se oli aika erikoinen paikka pienelle pojalle kasvaa. Ehkä se selittää miksi minusta tuli vähän tämmöinen", Hosis hymähtää.

Kauhavalta Hosis muutti Helsinkiin, luki siellä itsensä sosiologiksi ja työskenteli muun muassa mainostoimistossa. "Se maailma tuntui liian kaupalliselta, joten vaihdoin kirjallisuuden opintoihin."

Kissa ei
nalkuta

Elokuvien lisäksi Hosis keräilee kissaesineitä. Osan tauluista, maljakoista ja patsaista hän on jo joutunut siirtämään työhuoneeseensa yliopistolle. Hänen poikamiesboksistaan löytyy kuvia myös eräästä vaaleasta ja kurvikkaasta kissasta nimeltä Marilyn Monroe.

"Toki niitä on muitakin ihania naisia." Ilmeisesti, sillä keittiön seinällä hymyilee kaunis nainen bikineissä.

"Vaimoni. Erosimme tosin jo kaksikymmentä vuotta sitten. Hän vaikuttaa äidinkielenopettajana jossain päin Suomea - käsittääkseni."

"Mutta älä vaan kirjoita, että minulla on haku päällä. Sähköpostinihan menisi ihan tukkoon yhteydenotoista", Hosis naurahtaa.

"Viihdyn ihan hyvin kahdestaan Donnan kanssa. Ollaan oltu yhdessä jo 11 vuotta, eikä kertaakaan riidelty. Naisten kanssa on niin paljon vaikeampaa. Omistin Donnalle jopa Saarikoski-kirjani."

Sarjaan voi ehdottaa henkilöitä osoitteeseen essi.myllyoja@uta.fi.

Essi Myllyoja
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto