Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Voihan Venäjä

Venäjän pelko on viisauden alku, myhäilee Kekkonen haudassaan seuratessaan valtiovallan puuhia.

Nykysuomettumisen huippu nähtiin viime viikolla, kun suojelupoliisin äijät uusimman selityksen mukaan "kehottivat" suomalaisyritäjää sulkemaan tshetsheenisivut. Sananvapautta turpiin vetäneeseen tempaukseen tietysti kuului neuvostotyylinen salamyhkäisyys.

Suomi lienee saanut jo ennen asian julkituloa jonkinlaisen nootin itärajan takaa. Siellähän tshetsheeni ja terroristi ovat synonyymejä. Terroria ei saa edistää, joten Venäjän sotatoimia kritisoivia lehtiä on lakkautettu ja tv-kanavia kaapattu valtion huomaan. Nyt sensuuri on ulottunut ulkomaillekin, Suomeen.

Tshetsheeni = terroristi -ajattelutapa on saatu markkinoitua muuallekin, vai oletteko törmän neet Venäjän-vastaisiin boikotteihin ja mielenosoituksiin? En minäkään. Venäjä ja esimerkiksi Kiina ovat huonompia pahiksia kuin jenkit, sillä köyhää maata ei oikein ilkeä kritisoida.

Tiedonkeruukin on huomattavasti nihkeämpää itänaapurissa kuin Yhdysvalloissa. Menepä Groznyihin, niin käy niin kuin elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalolle. Kuvauslupaa ei heru ja homma käy vaaralliseksi (s. 14).

Kavkazcenter.comin Venäjä ja Suomi rinnastivat terroriin, koska sivuilla pääsivät ääneen myös tshetsheeniarmeijan päälliköt. Heillä tuskin on mitään eettistä sanottavaa, mutta onko muillakaan sotahulluilla?

Suomenkin lehdissä ja kanavilla ovat päässeet mesoamaan ainakin Saddam Hussein, Osama bin Laden, Vladimir Putin ja George W. Bush. Eipä ole heidän takiaan kotimaisia nettisivuja suljettu.

Suomalaiset kyllä tietävät, mihin pienen kansan sinnikäs vastarinta voi johtaa. Itsenäisyyteen. Ehkä jokin päivä ilmaantuu tshetsheenien oma Lenin ja tekee mahdottoman mahdolliseksi. Onhan kansan oikeus omaan valtioon yksi Yhdistyneitten kansakuntien perusperiaatteista.

Mikä sitten tekee joukosta ihmisiä kansan? Tietysti kulttuurinen yhteisöllisyys. Mikä sen mahdollistaa? Niin kuin Suomessakin taannoin, viestimet. Kirjat, lehdet ynnä muut.

Tshetsheeneillä toimii vain puskaradio. Voihan Suomi.

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Juha K (17.02.08, kello 22:44)

    Tsetseenit ovat terroristeja. USA ajoi Neuvostoliiton pois Afganistanistanista aseistamalla Talebaneja. Talebanit palkitsivat sen hyökkäämällä Osama Bin Ladenin johdolla kaksoistorneihin NewYorkiin 2001 ja myös Pentagonin sodanjohtokeskukseen. Aseistettuaan Irakin USA sai palkakseen uuden kiittämättömän vihollisen Saddam Husseinin. Mitä tästä opimme? Terroristit ovat terroristeja. Ei ole olennaista minkä kanssa he liittoutuvat ja mitä vastaan. Miettikää vähän millaisia kansoja asuu entisen NLn naapurimaissa. Ei mitään pyhäkoulupoikia vaan sotaa rakastavia terroristikansoja, joille elämä itse on taistelu. Ja taistelu on itse elämä. Ei sellaiset lopeta koskaan tappamista. Kohteet - uhrit - vain vaihtuvat , mutta kulttuuri jatkuu entisellään.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto