Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tenttiakvaario voidaan koota yliopistolle kevääksi

Yliopiston tenttiakvaarion ensimmäisiä tenttejä voidaan päästä tekemään tämän lukuvuoden aikana. Yliopisto ja ylioppilaskunta kehittelevät akvaariota, jota voidaan kokeilla tositoimissa ensi keväänä.

Akvaariolle ei ole vielä löydetty tilaa yliopistolta, mutta yksi vaihtoehto on päätalon entinen kurssikirjalukusali, jossa on nyt ryhmätyöhuoneita. Alkuun tilassa olisi vain yksi tai muutama kone, mutta akvaariota aiotaan laajentaa ja muutella tarpeen mukaan.

"Nyt tehdään pienimuotoinen kokeilu, jotta akvaariosta saadaan kokemuksia", toteaa projektipäällikkö Sami Hautakangas yliopiston opinto- ja kansainvälisten asiain osastolta.

"Jos akvaario vaatii erityisratkaisuja, se pilotoidaan pienesti. Jos ratkaisut ovat helppoja, voidaan koneita pistää useampikin."

Video ei kelpaa valvonnaksi

Akvaariosta on kaavailtu paikkaa, jossa opiskelijat voivat ajoittaa tenttimisen omaan aikatauluunsa sopivaksi. Aivan vapaasti akvaarion ei voi silti marssia. Tenttiaika pitää varata etukäteen, ja virka-ajan ulkopuolella tenttiminen tuskin onnistuu.

Tenttitarjonta tulee olemaan alkuun suppea, ja sen käyttäjät ovat todennäköisesti syventävän vaiheen opiskelijoita. Akvaariossa voi alussa suorittaa vain tenttejä, joihin saa tuoda vapaasti kirjoja ja muuta materiaalia. Tällöin valvonta ei tuota vaikeuksia.

Valvonta onkin suunnitelmien suurin kysymysmerkki, sillä yliopisto ei halua uhrata akvaarion ylläpitoon ylimääräistä työvoimaa.

"Videovalvonta ei ole missään nimessä järkevää, koska jonkun pitää kuitenkin katsoa sitä videota. Se vain siirtää työn toiseen paikkaan", Hautakangas sanoo.

Kymmenen vuoden projekti

Tenttiakvaariota on haikailtu yliopistolle jo vuosikaudet.

"Kymmenisen vuotta tästä hommasta on enemmän tai vähemmän puhuttu", arvioi ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen sihteeri Pasi Rautanen.

Rautanen luottaa kuitenkin siihen, että tällä kerralla akvaario todella nousee yliopistolle.

"Siinä vaiheessa, kun aletaan pohtia teknisiä ratkaisuja, ollaan kohtuullisen pitkällä."

Kun tekniset yksityiskohdat ovat selvillä, tenttitarjonnasta aletaan keskustella eri laitosten kanssa. Hautakangas uskoo, että myös tenttien järjestäjät ovat opiskelijoiden lisäksi kiinnostuneita akvaarion kehittämisestä.

Jotkut opettajat ovat epäilleet, että akvaario lisäisi heidän työmääränsä, koska tenttejä ripoteltaisiin pitkin lukuvuotta. Yksi tapa kiertää ongelma olisi perustaa kysymyspankki, josta kone arpoisi kunkin tentin kysymykset.

Akvaario säästää opettajat opiskelijoiden hieroglyfeiltä

Tenttiakvaario ei ole yksin tamperelainen keksintö. Akvaariota on aiemmin kokeiltu ainakin Helsingin sekä Joensuun yliopistoilla, ja sitä on kehitelty myös Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta otti tenttiakvaarionsa käyttöön viime vuoden huhtikuussa. Vuoden loppuun mennessä tenttejä oli suoritettu vajaat 50, ja pilottiprojektia päätettiin jatkaa.

"Opiskelijoista suurin osa on ollut hyvin innostuneita, ja tenttiajan vapaata valitsemista on pidetty hienona systeeminä", kertoo tiedekunnan verkko-opetuksen tukihenkilö Teppo Hujala.

"Opettajat ovat pitäneet hyvänä sitä, että kysymyspankin ansiosta tenttiin valmistautuminen sujuu kerralla. Muutamat ovat tykänneet myös siitä, että järjestelmä tarjoaa suoran palautekanavan opiskelijoille. Toisaalta heidän on täytynyt tehdä enemmän töitä löytääkseen aikaa tenttien korjaamiseen."

Sekä opiskelijat että opettajat ovat kiitelleet myös sitä, että tekstiä tuotetaan tietokoneella. Näppäimistöllä työskentely sujuu opiskelijoilta jo helpommin kuin käsin kirjoittaminen, eikä opettajien tarvitse enää tulkita tenttivastausten hieroglyfejä.

Järjestelmän heikkous on ollut käytön vaikeus. Akvaario on vastaisuudessakin osa tiedekunnan toimintaa, mutta ohjelmistoa saatetaan muokata tai vaihtaa.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto