Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vaivatonta vaikuttamista

Opiskelija! Haluatko kohentaa asemaasi kuntalaisena? Nyt se on helppoa ja hauskaa! Menet sunnuntaina äänestyspaikallesi ja äänestät opiskelijaehdokasta*.

Samalla saat liikuntaa ja raitista ilmaa. Eikä tässä vielä kaikki - tällä tavoin helpotat ylioppilaskuntasi edunvalvontatyötä. Ja mikä parasta: koko tämä paketti ilmaiseksi!

Vaalien lähestyessä kuulee opiskelijoiden ja etenkin opiskelevien kunnallisvaaliehdokkaiden toistelevan ennen kaikkea kahta asiaa: "Tampereella on 35 000 opiskelijaa" ja "opiskelijan ääni ei kuulu kunnallisessa päätöksenteossa".

Tilastokeskus yhtyy väittämiin. Maanlaajuisesti äänioikeutetuista 8,2 prosenttia opiskelee, mutta valtuutetuista vain 2,4 prosenttia. Äänestyskäyttäytymistä tilastoidaan vaalipiireittäin muun muassa työttömien ja eläkeläisten mukaan, mutta ei opiskelijoiden. Heidän äänestyskäyttäytymisensä ei ilmeisesti ole relevantti tekijä.

Entäpä jos kaikki 35 000 opiskelijaäänestäjää äänestäisivät opiskelijaehdokkaita? Tällä äänimäärällä saisi noin 70 prosenttia kokoomuksen tai sdp:n valtuustoryhmästä, puolitoistakertaisen keskustan ja 85 prosenttia vasemmistoliitosta ja vihreistä yhteen laskettuna.

Näihin lukemiin täytyy vielä lisätä opiskelijaehdokkaiden syrjäyttämien valtuutettujen osuus. Ehkäpä tällöin alkaisi kaavoituksessa löytyä tilaa opiskelija-asunnoille ja kenties opiskelija alkaisi saada muiden veronmaksajien kanssa tasavertaista kohtelua toimeentulotukiasioissa. Ja niin edelleen.

Edustuksellisen demokratiamme kehitys ei valitettavasti vaikuta valoisalta opiskelijan kannalta.

Niin kunnallis-, euro- kuin eduskuntavaaleissa kampanjointiin käytetyt summat ovat kasvaneet kerta kerralta. Järjestelmällemme tyypillisiä ovat ehdokkaiden kalliit omat kampanjat.

Tässä pelissä varttuneet ja varakkaat jyräävät "köyhän opiskelijan". Keskivertovaltuutettu onkin hyvätuloinen ja koulutettu viisikymppinen (mies).

On niitäkin, joiden mielestä opiskelijoiden ja opiskelijajärjestöjen pitäisi yksinkertaisesti pitää huolta omista asioistaan eikä sotkeutua politiikkaan. Mukava ajatus.

Kun opiskelijat sulkevat silmänsä muulta yhteiskunnalta, sen on helppo kääntää selkänsä opiskelijoille.

* Mikäli et äänestä opiskelijaa, varmistathan, että ehdokkaasi on opiskelijamyönteinen!

Matti Huhta
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto