Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Veljekset kuin ilvekset

Voitkan veljekset piileskelivät metsässä kuin kissapedot.
Voitkan veljekset piileskelivät metsässä kuin kissapedot.

V.O.I.T.K.A. - Metsän veljet (Suomi / Viro, 2004). Ohjaaja: Pekka Lehto. Pääosissa: Ülo, Aivar, Helju ja Kalju Voitka. Käsikirjoitus: Pekka Lehto ja Beatrix A. Milburn. Kesto 84 min. K-11. Tulossa Tampereelle.

Vuonna 2000 vapaan Viron lehdet eivät muusta puhuneetkaan. Metsäveljet oli saatu kiinni! Kansan sankarit oli napattu massiivisessa väijytyksessä. Neljätoista vuotta metsässä lymynneiden Ülo ja Aivar Voitkan kiinni saamiseen tarvittiin Viron poliisin erikoisjoukot, kymmeniä muita poliiseja ja helikopteri.

Veljekset luovuttivat lopulta taistelunsa. Mutta mitä vastaan?

Vuonna 1986 metsään menneet pojat kertoivat paenneensa neuvostoarmeijaa. Viron itsenäistymisen jälkeen pojat hakivat armahdusta, mutta uuden hallinnon vanhat virkamiehet pitivät heitä edelleen rikollisina. Pojat jäivät metsään ja elivät ihmisten armeliaisuudella. Kaupparosvoiksi pojat äityivät karkinnälän takia.

Dokumentaristin onni on, että Voitkien vaiheet ovat tallennettu tarkasti kansan muistiin ja poliisin arkistoihin. Kansakunta tarvitsi Robin Hoodinsa, yhteisen tarinan, jossa hyvä taistelee pahaa vastaan omasta mukavuudestaan tinkien.

Voitkat menettivät nuoruutensa parhaimmat vuodet Etelä-Viron metsiin. Aivan kuin nuori Viro menetti itsenäisyytensä neuvostovallan alla. Pojista tehtiin sodan jälkeen metsiin paenneiden partisaanien jälkeläisiä. Virolainen media osasi käyttää kansan parissa syntynyttä myyttiä taitavasti hyväkseen.

Pikkurikollisista hiottiin tavaramerkki mediamyllyssä, jonka tietynlainen huipentuma Pekka Lehdon elokuva on.

Lehdon dokumentissa realismi ja mielikuvitusmaailma törmäävät aivan kuin Voitkien elämässä. Lehto on mestari kertomaan tarua, joka on ihmeellinen ja tosi. Voitkien elämästä luotu kuva herättää jopa kateutta. Vapauden illuusiota lisää Tuomas Kantelisen musiikki, joka soi Etelä-Viron alavassa maisemassa syvästi. Useassa kohtauksessa matalalla hohtava aurinko antaa metsäelämälle lämpimät värit.

Lehto lähtee horjuttamaan Voitkien sankaruutta elokuvan puolenvälin paikkeilla. Ülo Voitkan kertojahahmo tekee tarinasta todentuntuisen. Lehto ei pue Üloa sankarin viittaan vaan rikkoo lavastettujen tilanteiden luomaa myyttiä perinteisen dokumentin ilmaisusta lainatuilla puhuvilla päillä.

Haastatteluissa aikalaiset vihjaavat, että metsäveljet olivat pikemminkin tee-se-itse-kapinallisia kuin sankareita. Poliisipäällikkö kertoo, että aseistettujen Voitkien rikokset vain pahenivat loppua kohti ja etteivät he lähteneet metsään karkuun Afganistanin sotaa vaan pikkurikosten takia odottanutta vankilaa.

Dokumentin totuus on, että onnellisimmillaan veljekset olivat juuri metsässä. Karuimmalla tavalla todellisuus ja fiktio limittyvät kohtauksessa, jossa Aivariin rakastunut nainen haluaa sitoa miehen avioliittoon luonnonuskonnon riittimenoissa. Uskomatonta, mutta totta - vai onko sittenkään?

Lehdon dokumenttielokuva kyseenalaistaa monin paikoin itsensä. Samalla kun ohjaaja nostaa esiin toimittajien, kirjankirjoittajien ja muiden Voitka-tuotteiden tekijöiden eettisyyden, hän ei voi olla viittaamatta myös oman projektinsa tarkoitusperiin.

On aiheellista kysyä, miten elokuvanteko vaikutti juuri vankilasta vapautuneen Ülon sopeutumiseen maailmaan, jossa hän ei ollut koskaan elänyt. Rivien välistä voi aavistaa, ettei kuvausryhmä voinut olla paras terapeutti mielisairaalasta avohoitoon palanneelle Aivarille.

V.O.I.T.K.A. - Metsän veljet on tarina itsenäistyvästä Virosta. Siitä, miten helposti vapaus kahlitaan tavaramerkiksi vapaille markkinoille ja miten ihminen menetetään siinä samalla.

Emma-Leena Ovaskainen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Juha Kotilahti (17.02.08, kello 22:35)

    Hei,
    Katsoin elokuvan Woitkan veljeksistä Linuxissa viroksi ja tekstitys ei näkynyt Linuxiin liittyvistä teknisistä syistä. Siksi olen oikein hyvilläni, että löysin netistä tämän elokuvaa käsittelevän artikkelin, Nyt vasta osapuilleen käsitin paremmin elokuvan sisällön. Olen siis suomen kielinen. Voiko elokuvan ostaa/tai lataa netistä DVD-versiona tai muuten?

    T Juha K
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto