Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pyynikillä soitellaan mollissa

Puolet bändeistä voinee jäädä Pyynikille – joidenkin rakennusten purkua lykätään

Vastapuolet. Kaupunginvaltuutettu Joonas Lepistö ja isännöitsijä Taisto Pietilä kävivät purettavassa Trikoon värjäämössä. TR220-huonekin on ollut yhtyeiden harjoittelutilana. Kuva: Juha Honkonen
Vastapuolet. Kaupunginvaltuutettu Joonas Lepistö ja isännöitsijä Taisto Pietilä kävivät purettavassa Trikoon värjäämössä. TR220-huonekin on ollut yhtyeiden harjoittelutilana. Kuva: Juha Honkonen

Pyynikin Trikoon vanhasta tehtaasta puretaan värjäämö. Päätös lyö kasvoille satoja musiikin harrastajia ja ammattilaisia, joilla on rakennuksessa soittotilat.

Valmiiksi nihkeän bändikämppätilanteen päälle uutinen on synkkä. Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiö Varman omistama Tampereen Kiinteistö Invest on jo jättänyt kaavasuunnitelmansa alueen uudistamisesta kaupungille.

Toissa viikolla järjestettiin mielenosoitus bändien puolesta. Pyynikin Trikoon isännöitsijä Taisto Pietilä kertoo kaavoituksen olevan kuuden vuoden työn tulos, joten mielenosoitukset ja vastalauseet tulevat myöhään.

Värjäämön paikalle on piirretty parkkipaikka. Pietilän mukaan kaupungille annettiin aikoinaan mahdollisuus etsiä toinen alue parkkipaikalle. Esimerkiksi sellainen olisi voitu louhia tien toiselle puolelle Pyynikin harjuun. Mietityt vaihtoehdot eivät synnyttäneet jatkotoimenpiteitä.

Tampereko
kulttuurikaupunki?

Kaupunginvaltuutettu Joonas Lepistöä Tampereen musiikkitoimi koskettaa läheisesti. Hänen omalla yhtyeellä on takana yli sata keikkaa, mutta kämppää ei ole.

Suuremmassa mittakaavassa Lepistö näkee aktiivisen bänditoiminnan valttikorttina Tampereen tavoitellessa Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä.

"Kulttuuri on tässä kaupungissa aliarvostettua. Esimerkiksi urheilulle myönnetyt varat ovat monikertaisia kulttuuritoimeen verrattuna. Tämä näkyy suoraan lautakunnan budjetista", Lepistö sanoo.

Kiinteistö Invest on järjestänyt tähän saakka tiloja kymmenille yhtyeille. Yksin Pyynikiltä on ponnistanut suuren yleisön tietoisuuteen Negative, Diablo, Ville Leinonen & Valumo, Laurila, Tigerbombs, Kuolleet Intiaanit ja Lovex, puhumattakaan Matti Nevalaisen maineikkaasta kitarapajasta.

Lepistö on tullut morjenstamaan Pietilää Pyynikille. Hän aloittaa keskustelun kertomalla bändien närkästyksen johtuvan siitä, että heille ei ole ilmoitettu purkamisesta tarpeeksi ajoissa. "Tiloja on ehditty hifistellä omista pusseista, muun muassa siipeen on rakennettu yksi äänistudio".

"Vuokrasopimuksen tekemisen yhteydessä olen kertonut, että tilat tullaan purkamaan. Niille yhtyeille, jotka ovat tiloissa alivuokralaisina, en ole tiedotusvastuussa. Soittajien tulisi olla kiitollisia siitä, että tiloja on tähän saakka järjestetty, kun kaikkialta muualta heidät on häädetty pois", Pietilä sanoo.

Lepistö kertoo Tampereen bändirekisterissä olevan yli tuhat yhtyettä. Monelta pumpulta puuttuu tilat Pyynikiltä tulevan paineen lisäksi. "Löytyisikö Trikoon valtavasta kompleksista muista rakennuksista tilaa häädettäville bändeille", hän kysyy. Pietilä vastaa kaikkien soveltuvien tilojen olevan jo käytössä.

"Noin puolella bändeistä on tilat muissa rakennuksissa, heitä häätö ei koske."

Hän selittää tilojen muokkaamisen soittotiloiksi olevan kallista rakentamista. "Jos lähdetään soveltamaan rakennuksia tällaiseen käyttöön, se edellyttää massiivisia muutoksia äänieristyksessä".

Hän tiedostaa bändien ahdingon ja lupaa pohtia Lepistön ehdotusta yhtenä vaihtoehtona tilanteen ratkaisemiseksi.

Kaupunki hoitaa
vain lapset

Pyynikin purkamisuutiset panivat vauhtia kaupungin rattaisiin. Lepistöllä on hyviä uutisia kerrottavanaan.

"Kaupunki järjestää työryhmän kartoittamaan kaikki mahdolliset bänditiloiksi soveltuvat rakennukset kevääseen 2006 mennessä."

"Kaukajärveltä löytyy tilaa kymmenelle yhtyeelle, heti kun kaupunki sijoittaa projektiin 10000 euroa."

Tämän lisäksi Iidesrantaan kaavaillaan monipuolista Rock-leipomoa. Siellä kaupunkia kosiskellaan välittäjäksi muusiikin harrastajien ja rakennuksen omistajan välille.

Valtuustossa keskustellaan nyt, minkäikäisten musiikkitoimintaa ryhdytään tukemaan. Kokouksissa ryhmäksi on ehdotettu esimerkiksi alle 18-vuotiaita.

Lepistön mielestä parempi ratkaisu olisi, jos jäsenten keski-ikä olisi 22 vuotta. Suunnitelman ulkopuolelle jää kuitenkin osa bändeistä, jos kaupunki ryhtyy varaamaan soittotiloja vain alaikäisille.

Pietilä kertoo, ettei Pyynikiltä ole vuokrattu tiloja alle kahdeksantoistavuotiaille, joten kysymys koskee pitkälti näitä yhtyeitä.

Merceedees Tuotannon Paavo Bäckman on Rock-leipomon puuhamies. Hän toivoo kaupungilta hankkeelle tukea, mutta näkee ikäjaottelun järjettömänä. "Tarvitsemme tiloihin erittäin menestyneitä kovan luokan nimiä. Toivomme myös vuokralaisiksi kaikenikäisiä luomaan synergian", Paavo Bäckman sanoo.

Juho-Heikki Matilainen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto