Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Jazz pakenee määrittely-yrityksiä

Verneri Pohjola on uuden suomalaisen jazz-sukupolven lahjakkuus.
Verneri Pohjola on uuden suomalaisen jazz-sukupolven lahjakkuus.

"Jazz on kommunikaatiota."

"Jazz on rajaton riemu."

"Jazz on mun kaveri."

Tietotoimisto Google kertoo miten asia on. Jazz laajenee joka suuntaan kiihtyvällä vauhdilla ja määrittelee joka hetki itse itsenä uudelleen. Jazz on unen logiikalla etnevä elämysmatka populaarimusiikin keskipisteeseen.

Tänään alkava Tampereen Jazz Happening -tapahtuma kiteyttää kaiken oleellisen nykyjazzista. Nyt 24:ttä kertaa järjestettävässä tapahtumassa esiintyy 26 artistia ja yhtyettä niin jazzin ytimestä kuin lajityypin laitamiltakin.

Tapahtuman artistit edustavat poikkeuksetta "vaihtoehtojazzia". Juuret tunnustetaan, mutta uusi bebop-sukupolvi haluaa erottautua harmaista parroista. Louis Armstrong, Charlie Parker ja jopa vanha kettu, Miles Davis, ovat haalistuneita esikuvia. Ei juuri muuta.

Jazzin on keksittävä keinoja, joilla venyttää musiikillista reviiriään. Ehkä nimenomaan ennakkoluuloton kyky uudistua on ollut jazzin pitkän iän ja menestyksen salaisuus.

Tampere Jazz Happening -tapahtumassa voi kuulla instrumenttien perusteella jazz-lokeroon puristettua kommando-jazz-kvartettia tai yhtä Tanskan suosituimmista jazzbändeistä, jonka musiikillinen soppa syntyy muun muassa rockin, afron ja funkin aineksista.

Yhtyeet E.S.T. ja Ibrahim Electric edustavat nuorta jazz-sukupolvea, joka ei kuvia kumartele. Innovatiivisuus ja iloluontoinen anarkistisuus tekevät musiikista helposti lähestyttävää.

Kepeys ja melodisuus ovat kirosanoja enää vain jäykkäniskaisille jazz-puritanisteille.

Tampere Jazz Happening
-tapahtuman apulaistoiminnanjohtaja Eija Koivusalon mukaan yleisöä odotetaan tänä vuonna hieman viimevuotista vähemmän.

Telakalla järjestettävät konsertit on perinteisesti myyty loppuun jo ennakkoon, mutta Pakkahuoneen ja Klubin keikoille riittänee lippuja vielä ovelta.

Ilkka Pernu

Tampere Jazz Happening 3.-6.11.2005 Pakkahuoneella, Klubilla ja Telakalla.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto