Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pispalan amppari

Tsydeemi on luovan ilmapiirin markkinapaikka

Paula Huhtanen ei säästele taiteessa energiaa tai värejä. Kuva: Janne Suominen
Paula Huhtanen ei säästele taiteessa energiaa tai värejä. Kuva: Janne Suominen

Pispalan vieressä on ohikulkijoita syksyn ajan kummastuttanut mustan ja keltaisen värein tilansa vallannut Tsydeemi, jonka sisältä löytyy tuhoton määrä tauluja, soittimia ja muuta sälää. Vaikutelma on riemunkirjava. Mutta mitä ihmettä Tsydeemi ohikulkijastaan haluaa? Rahaa? Uuden lahkolaisen?

Art Tsydeemi Oy:n primus motor Paula Huhtanen esittelee Tsydeemin kantavan idean lennokkaasti: “Elävä taidepaikka, joka antaa taidetta elämään, mutta myös elämän taiteeseen. Taide on tämän paikan väline."

Konkretian tasolla tämä tarkoittaa sitä, että Tsydeemistä voi ostaa taidetarvikkeita, taideteoksia, työhuonetilaa, näyttelytilaa, tekstiilejä, kynttilöitä ja käsitöitä. Tiloissa pian aloittava tekstiilipaja antaa mainiota lisäpotkua joulun alle. Huhtasen mukaan Tsydeemi keskittyy käsityön leimalla varustettuihin uniikkituotteisiin ja valikoima kattaa taulujen ohella tekstiilit, kalenterit ja kynttilät.

Tsydeemi toimii myös luovan ilmapiirin markkinapaikkana. "Ovet ovat auki ideoille ja tekemiselle. Tarjoamme myös taidekursseja, eli meille voi tulla vaikka tekemään pikkujouluporukalla oman taideteoksen. Tarjolla on arviointeja, musiikkia ja julkaisutoimintaa..."

Varoitusväreistään huolimatta Tsydeemi ei siis pistä. Tällä hetkellä tilassa vallitsee räiskyvä ja väreillä iloitteleva tekemisen meininki, joten eteeristä tai ahdistuksessa vellovaa taidekokemusta halajavan on syytä astua sisään varoen.

Toisenlainen taidepaikka sopii Pispalaan, mutta löytääkö se yleisöä muualtakin. Kaupunkilehti City palkitsi Tsydeemin "Kaupungin paras idea"-palkinnolla, joten ainakin väreitä on jo saatu aikaiseksi.

Tsydeemin kaltaista paikkaa ei monessa kaupungissa ole, joten kollektiivista taidetoimintaa- ja kokemista voi tukea pelkästään marssimalla paikan päälle. Huhtanen ja kumppanit ovat tehneet toiminnan rahallisen tukemisen on helpoksi.

“Viiden euroa vapaaehtoinen kannatuspiletti kartuttaa stipendi- ja apuraharahastoa. Jokaisen kuun pilettien kesken arvotaan taidepalkinto."

Kovista arvoista kitistään nykyään medioissa paljon, mutta nähtäväksi jää, pärjääkö taidetta muutenkin kuin kulutettavana tuotteena tarjoava yritys turhuutta täynnä olevilla markkinoilla. Yritys on kova ja käsityön arvo nousussa.

Janne Suominen

Tsydeemi. Pispalan valtatie 27. Auki ti-pe 15-20, la-su 11-18.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto