Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Äijälehti sai tylyn tuomion

Nais- ja miestuomari tylyttivät surkuhupaisan Splash!-lehden maan rakoon. Mutta millaisen mielikuvan miestenlehti Splash! ja naistenlehti Cosmopolitan antavat lukijoistaan?

Naistenlehti Cosmopolitan

Cosmopolitan näyttää lehtipisteen naistenlehtivalikoiman tyhjäpäisimmältä vaihtoehdolta. Kansi mainostaa sinkkuseksin ABC:tä, pikkutuhmaa kielikoulua ja kesämiesspesiaalia.

Sisältä lehti on lyhyiden ja vielä lyhyempien juttujen sillisalaatti. Lukijaansa Cosmopolitan opastaa kädestä pitäen monenlaisissa asioissa turvallisemmasta autoilusta oikeiden aurinkolasien ja bikinien valintaan.

Shoppailuosaston tyyli- ja kosmetiikkavinkit ovat enemmän mainontaa kuin journalismia. Naiseus vaikuttaa enimmäkseen kuluttamiselta.

Hymähtelen turvallisempaan kesäautoiluun opastavalle aukeamalle. Tarkempi tutustuminen kuitenkin paljastaa, että osa alkeistason neuvoista on itselleni aivan uusia. Minulla ei ollut aavistustakaan siitä, miten usein rengaspaineet pitää tarkistaa tai paljonko pyyhkijöiden sulat maksavat.

Miehille näin opettavaiseen sävyyn ei kirjoiteta. En tiedä, miksi ei. Ehkä maskuliininen itsetunto ei kestäisi.

Samaa kevyttä linjaa jatkavat Cosmopolitanin lyhyet haastattelut. Saan tietää, ettei Tiktak-yhtyeestä soolouralle siirtyneellä Petralla ole yhtenäistä tyyliä, vaan hän ostaa vaatteensa fiilispohjalta.

Yhtä kiinnostava tieto on se, että Slummien miljonäärin naisnäyttelijä Freido Pinto voi suudella jo ensimmäisillä treffeillä ja uskoo kohtaloon.

Mutta mitä sanottavaa naistenlehdellä on miehistä?

"Miehet ovat luonnostaan hieman narsisteja. Vaikka uusi tuttavuus yritääkin esittää ekstrakiinnostunutta asioistasi, hän vastailee mieluiten sinun kysymyksiisi", miesteniskentäopas paljastaa.

Cosmopolitanin perusteella miehiä näyttää kiinnostavan lähinnä seksi. Toimituksen "kesäkolliksi" nimittämän tamperelaisen Aleksandr Svidlovskin haastattelun otsikoksi on laitettu "Hyvä suhde vaatii seksiä", vaikka itse tekstissä hän vain myöntää sen olevan tärkeä osa parisuhdetta.

Kuvassa mies esiintyy ruskettunut ja lihaksikas yläruumis paljaana ja alushousut farkkujen alta repsottaen. Jutusta selviää sekin, että tyttöystävä saa hänet lepyteltyä pienellä rapsuttelulla selästä ja päästä.

Tieto on hämmentävä. Miksi se kiinnostaisi ketään?


Miesnäkökulma-osiossa Janttu Rosvall kertoo, mistä minkäkinlaisia kesämiehiä voi yrittää haeskella. Selviää, että fiksun, mukavan ja vaarattoman nörtin löytää kirjastosta, kun taas lupaavin paikka treenatumpien miesten pyydystämiseen on punttisali tai urheilutapahtuma.

Älä helvetissä, Sherlock. Analyysinsa asiantuntija kruunaa varoittelemalla eri miestyyppien vaaroista. Liian kunnolliset miehet ovat tylsiä ja treenaajissa on usein narsistin vikaa.

Cosmopolitanin ihmissuhdejutut keskittyvät muutenkin itsestäänselvyyksien ilotulitukseen.

Lehti lupaa kertoa unelmamiehen ominaisuudet ja päätyy toteamaan, että makuuhuoneosaamisen lisäksi mieheltä vaaditaan positiivista elämänasennetta, järkeviä tulevaisuuden tavoitteita sekä halua kuunnella suhteen toista osapuolta ja muuttua tarpeen vaatiessa.

Unelmamies on myös sopivan salaperäinen ja hänen rahatilanteensa on syytä olla vakaalla pohjalla. Ehkä salaperäisyyttä lukuun ottamatta kaikki ovat varmasti järkeviä neuvoja minkä hyvänsä ihmissuhteen muodostamiseen.


Ja sitten horoskoopit. Niille on uhrattu lehdestä tilaa melkein kymmenen sivua. Kesähoroskoopin tarkoitus on selvittää ristiintaulukoimalla, minkä tähtimerkkien edustajat sopivat toisilleen parhaiten rakkaus- ja seksiasteikoilla.

Mikäli olisin nainen, tämän kesän sydänkäpyni leijona (rakkaus 10 / seksi 8). Täyden kympin seksiä - mutta vain ysin rakkautta - sen sijaan saisin kokea oinasmiehen käsivarsilla. Väite kuulostaa merkilliseltä, mutta voihan se pitää paikkansakin.

Mietin, miten tuloksiin on päädytty. Onko ennustaja kopioinut koko taulukon kristallipallostaan vai perustuuko kesähoroskooppi empiiriseen aineistoon? Onko 12 eri naista kokeillut kesäromanssia 12 eri tähtimerkkiä edustavan miehen kanssa?

Haluaisin tietää, perustaako joku oikeasti parinvalintansa Cosmopolitanin horoskooppeihin.


Oskari Rantala



Nainen kommentoi Cosmopolitania

Cosmon antama kuva naisista on melko pinnallinen. Naisia kiinnostavat pääasiassa meikit, muoti, seksi, seurustelu, miehet, terveys ja hyvinvointi, mutta myös jonkin verran horoskoopit, julkkikset, musiikki, elokuvat, työ, tasa-arvo ja matkailu. Lisäksi naisten mielestä on ihan kiva lukea turvallisesta autolla ajamisesta, viihde-elektroniikan käytettävyydestä, ruoasta ja siidereistä ainakin yhden artikkelin verran. Naiset tykkäävät lukea pitkiä ja asiapitoisiakin juttuja, mutta myös katsoa loputtomasti muotikuvia ja kosmetiikkamainoksia. Välillä nainen jaksaa lukea jopa vakavia artikkeleita esimerkiksi mielenterveyshäiriöistä.

Cosmon antama kuva miehistä on erilaisuutta korostava. Naisia opastetaan ymmärtämään miestä monen sivun Miesmanuaali-osuudessa, jonka jutut ovat pääasiassa miehen kirjoittamia. Miehet eivät Cosmojen mukaan osaa puhua kovin hyvin tunteista, tykkäävät seksistä, ajattelevat yksioikoisemmin kuin naiset ja ottavat rennommin. Aikaisemmin lukemieni Cosmojen mukaan on naisen vastuulla ymmärtää miehen erilaista käyttäytymistapaa ja pukeutua seksikkäästi, jotta suhde syntyisi ja pysyisi kasassa, eikä mies säikähtäisi ja lähtisi karkuun, mutta kesäkuun Cosmossa ei ole juurikaan tällaista asennetta. Seksijutuissa näkökulma on melko tasa-arvoinen. Poikakuvia on vain yksi tai kaksi per lehti.


Hertta-Mari Kaukonen




Splash! - suomalainen äijälehti

Lehtihyllyihin on ilmestynyt taas uusi miesten aikakauslehti, joka yrittää olla jotain samaa kuin naistenlehdet ovat naisille. S! eli Splash! esittelee olevansa suomalainen äijälehti. S! (2/89) koostuu jutuista autoista, kaljasta, teknisistä ja voimaa vaativista harrastuksista sekä äijämusiikista - ja useiden aukeamien tissikuvista. Lehdessä mainostavat rahapelifirmat, baari, kultasepänliike, radio-ohjelma, urheilulehti ja kaljamerkki. Tosin mainoksia ja juttuja ei välttämättä ihan heti erota toisistaan, sillä tuotejutut ovat varsin mainostavia.

Yllättävää kyllä, lehden lopusta löytyy ohjeet, kuinka muotoilla hiuksiaan - vaikka tokikin juttua on perusteltu, sillä että ohjeiden avulla naiset voi tykätä miehistä enemmän. Kulttuuriakin on nimellisesti mukana, sillä Suomen alkoholipolitiikkaa ironisoidaan olutrunossa. Mutta missä on jutut seksistä? S! taitaa luottaa siihen, että äijiä ei kiinnosta lukea seksistä, vaan pelkästään kuolata öljyttyjä naisten perseitä. Luettavaa ei ole muutenkaan juuri lainkaan ja taitto on silmiinpistävän halvannäköistä.


Miehille suunnattuja yleisaikakauslehtiä on perustettu Suomessa 1990-luvun lopulta alkaen, joista jokainen on kuollut omaan mahdottomuuteensa hyvin lyhyessä ajassa: Cosmos, Slitz, MenÂ’s Health, MG - Miehen Gloria, Suomen Kuvalehden Mies, Iltalehden urheiluliite Areena, Madamin Adam-osio ja lopulta Trendin Velikin. Miksi ihmeessä niitä tulee silti aina vaan lisää? Eikö olisi jo aika myöntää, että tosiäijät haluavat lukea joko seksistä, autoista tai tekniikasta ja kaikista näistä asioista omista erikoislehdistään, koska pystyvät keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan?

Ilmeisesti jokaisen aikakauslehtien kustantamon vaan on saatava se sama kuningasidea: miehille ei ole tarjolla yhtään elämäntapalehteä suomeksi, joten ei kun perustamaan! Nyt kun isoimmat lehtitalot ovat jo yrittäneet, on pienen puljun vuoro. Splashin takana on Seven Media Publishing Oy. Seven Media kuuluu Adamas Grouppiin, joka julkaisee Splashin lisäksi myös Lxry-luksuslehteä.

Äijälehti vaikuttaa teinipoikien tekeleeltä, mutta siihen on ymmärrettävä selitys. Seven Median toimitusjohtaja on juuri juuri ohittanut teini-iän ja on 20-vuotias. Muukin firman väki on yhtä nuoria tai nuorempia miehiä. Lehteä eivät kuitenkaan tee teinipojat, vaan ainakin päätoimittajan kuvan perusteella hieman varttuneempi väki. Kaikki eivät kehtaa esiintyä lehdessä omalla nimellään, vaan nimilista on täynnä nimimerkkejä, kuten Urpo Jurottaja. Lehti on myös nolo ostettava kassalla, koska se näyttää pornolehdeltä, vaikka nännit eivät näykään.

Harry Kuurio kertoo silti pääkirjoituksessaan, että kesän ensimmäinen numero myytiin jopa loppuun joissakin lehtipisteissä. Päätoimittaja ei ole ottanut huomioon, että moni voi ostaa ensimmäisen lehden mielenkiinnosta, mutta se ei vielä tarkoita, että lehti pysyy hengissä.


Splash muistuttaa edeltäjistään eniten Slitziä, jonka halpa kopio se on. Splashissä on vähemmän luettavaa ja teinimpää huumoria. Lehti mainostaa yrittävänsä saada miehet lukemaan muutakin kuin Aku Ankkaa ja Tekniikan Mailmaa. Akuun tottuneita miehiä kosiskellaan kaksimielisillä puhekuplilla, kuten: "paineet paikoilleen" ja "parrua pesään". Tissikuvissa puolialastomat naiset eivät vain työnnä rintojaan yhteen, jotta tissit näyttäisivät mahdollisimman paljon pakaroilta, vaan myös virnuilevat, iskevät silmää ja keskittyvät näyttämään vähän liian viattomilta.

Splashin antama kuva miehistä on varsin yksioikoinen: Miehet eivät jaksa juurikaan lukea, vaan ennemminkin katselevat kuvia. Miehiä ei haittaa, vaikka kirjoituksissa on kirjoitusvirheitä, sillä he eivät ole älyllä pilattuja. Miehiä kiinnostavat autot, tekniikka, kalja, musiikki, alapäähuumori ja vähäpukeiset naiset. Miehet eivät tiedä kosmetiikkatuotteista juuri mitään, mutta ovat valmiita yrittämään, jotta saavat naisia. Siis tiivistettynä: miehet ovat ikuisia teinipoikia.

Splashin antama kuva naisista on vielä koruttomampi: Naiset ovat kuvien tissejä ja perseitä, jotka tykkäävät poseerata. S! jopa kehottaa miehiä kysymään tyttöystäviään lehden keikistelykuviin. Kaikki jutut ovat miehen kirjoittamia, mutta osa valokuvista on naisen ottamia. Ainoat lehden haastatellut naiset esiintyvät tyttökuvissa ja vain heidän mielenkiinnon kohteensa käyvät ilmi: mallin hommat, missikisat, miehet, alkoholi ja kiihkeä seksi.


Hertta-Mari Kaukonen

Mies kommentoi Splash-lehteä

Päällimmäinen äijälehti Splashin herättämä tunne on sukupuolihäpeä.

Julkaisun aihepiireistä useimmat - tekniikka, moottorit ja vauhti - eivät kiinnosta minua vähääkään, minkä lisäksi lehden ulkoasu on uskomattoman luotaantyöntävä. Jäljestä päätellen lehden taittajat ja kuvaajat ovat esikoululaisia, joille Photoshopin filtterit ovat nousseet päähän. Graafiseen ilmeeseen kuuluvat valkoiset Splash-roiskeet vähäpukeisia naisia esittävillä sivuilla herättävät vaivautuneita mielikuvia.

Ja naisia lehdessä riittää. Pornahtava kansi johdattelee sukupuolivietin houkuttelemat lukijat kuitenkin siinä mielessä harhaan, ettei strategisimpia paikkoja lehden valokuvissa paljasteta.

Seksistä ja naisista kiinnostuneille Splash! onkin varma pettymys. "Suomen seksikkäin tyttöystävä" on aikamoinen hirvitys, eikä "Suomen hotein vaatemyyjä" ole paljon kummempi. Vertailun vuoksi lukemassani Cosmopolitanissa naiset ovat paljon paremman näköisiä.

Seksistäkin puhutaan Cosmossa enemmän. Itse asiassa Splashissä ei puhuta seksistä sanaakaan. Ilmeisesti lehden tekijöiden mielestä seksuaaliseksi sisällöksi riittää naisten tissivako useista eri kuvakulmista.

Loppujen lopuksi äijiä käy vähän sääliksi.


Oskari Rantala

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (5)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. http://mies.asia/ (16.10.09, kello 11:15)

    "Miehet ovat luonnostaan hieman narsisteja."

    Ja tämä sanottuna naistenlehdessä...

    "Päällimmäinen äijälehti Splashin herättämä tunne on sukupuolihäpeä."

    Oskari on sisäistänyt, öh, siis tiedostanut, hyvin valkoisen heteromiehen taakan.

    Mutta mukava tietää, että näitä lehtiä lukemalla voi tuntea ylemmyydentunnetta.

    -- mies.asia/

  2. Majsteri Rantaluola (21.10.09, kello 23:20)

    Tilasin itse Veli-lehteä vielä kun se ilmestyi eikä ollut konkurssin partaan ylitse luisunut, kuten nyt on tilanne. Kaikesta huolimatta se on ja ehkä tulee olemaan toistaiseksi laadukkain miehille suunnattu manzine, vaikka sen helmasynniksi jäi se, että se yritti kosiskella samaa unisex-yleisöä kuin jo perinteinen Image. Jos tekee unisex-lehteä, silloinhan kyse ei enää ole varsinaisesta "miesten" vaan "nuorten", lehdestä. Tosin ei sukupuolivähemmistöilläkään hyvin mene, jos kaivetaan hautaa normaalin heteropoteron tuolla puolen. Voltti, os. Z-lehti ent. Seta-lehti on historiaa myös. Mistä näitä kuolleita lehtiä oikein ropisee? Puustako? Jos mainostuloilla pitää maksaa kaikki kannattamaton liiketoiminta, muistakaa, että mainosten maksajat eli yrittäjät ja yritykset ovat perin konservatiivista ja PR-tietoista porukkaa.....

  3. KV (22.10.09, kello 6:00)

    On kiinnostavaa että Suomessa tosiaankaan yksikään miehille suunnattu lehti ei ole pysynyt pystyssä. Veikkaanpa että kyse on yksinkertaisesti liian pienistä markkinoista. Muuallahan on näitä syndikoituja miesten julkaisuja ollut jo pitkään: FHM, Maxim, Loaded, GQ, Esquire tulee ensimmäisenä mieleen. Minä ainakin lueskelen FHM UK lehteä.

  4. Majsteri Rantaluola (24.10.09, kello 6:32)

    Jep, jos haluaa lukea, mitä jihad-maailmassa tapahtuu, täytyy mennä Stockmannin lehtiosastolle. Jos Espanjassa ostaa vastaavan "miehille" suunnatun lehden, se maksaa noin 3 3 egeä. Kustannus on myös yksi osa siitä, miksi Härmässä ei lueta miestenlehtiä.

  5. Majsteri Rantaluola (26.10.09, kello 17:59)

    Ennen oli tapana laittaa (et. 60-luvulla) lehden kanteen teksti "Halpa(!)", joka löytyy esim. Mad Magazinen ja Rytmin kansista, koska niitä myytiin silloisten valuuttojen desimaaliosien hinnoilla (penneillä, senteillä, äyreillä). Nykyisin lehteen voitaisiin laittaa pikemminkin teksti "halpamainen" - niin miesten kuin naistenkin lehtiin. Substanssi-lehdet ovat pitäneet paremmin pintansa kuin sukupuoli-lehdet.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto