Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Eiköhän kielletä

Hallitus tahtoo jälleen uuden tupakkalain. Nyt tavoite on "ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden käytön loppuminen". Hoitotieteen tohtori, ministeri Paula Risikko pyrkii päämäärään kieltämällä aikuiselta festariyleisöltä savukkeet ulkona.


Mitä muita haitallisia asioita valtio on aikonut hoitaa pois päiväjärjestyksestä?

Ainakin ylinopeudet.

"Poliisilaitokset odottavat ministeriöltä uutta ohjeistusta ylinopeuksien puuttumiskynnykseen. Tulevaisuudessa sakot voivat rapsahtaa jo muutaman kilometrin ylinopeusvauhdista", kertoo Aamulehti.

Ehkä myös rattijuopumuksen.

"Valtakunnalliseen liikenneturvallisuussuunnitelmaan vuosille 2006-2010 sisältyy promillerajan alentaminen 0,2 promilleen."

Ja tietysti televisioluvan maksamatta jättämisen.

"Viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan ketään ei vapauteta mediamaksusta, koska sellainen romuttaisi koko järjestelmän", kertoo Iltalehti.

Tupakointi on erittäin haitallista. Pienikin ylinopeus voi olla riskitekijä. Alkoholi ei kuulu ratin taakse. Yleisradio, no, kai sen on jostain rahansa saatava.

Hyvää tarkoittavat säädökset ovat muotia. Kun kieltää jotain, näyttää että tekee jotain. Mutta oleellinen kysymys on: onko yhteiskunnan merkittävin uhka rokkikeikalla tupakoiva, kameravalvottuun risteykseen hieman liian lujaa kaasutteleva, yhden oluen nauttinut tyyppi, jonka tv-lupa on maksamatta? Kuinka paljon hänen elintapojensa vahtimiseen kannattaa keskittyä?

Todellisten riskikäyttäytyjien elämää tiukentuvat säädökset eivät hetkauta. Kahden promillen kännissä kolaroivalle moniongelmaiselle on yhdentekevää, missä promilleraja huitelee, paljonko nopeusrajoitus on tai saako autossa tupakoida. Mutta Yleisradioveronsa hänkin maksaa: sosiaalitoimistojen on pakko kuitata asiakkaidensa mediamaksut. Televisiolupia ne eivät ole maksaneet.


On typerää laatia kieltoja, joiden noudattamista ei aiota valvoa. Oletan, että valtio palkkaa lisää poliiseja ja muita valvontaviranomaisia samaa tahtia, kuin keksii uusia valvonnan kohteita. Jos palkataan, käytetään resursseja. Jos ei palkata, tingitään jonkin toisen asian valvonnasta.

Tärkeämpää kuin vahtia festareilla tupakoivia autoilijoita olisi napata kiinni vaikkapa se kusipää, joka potkii maassa makaavia.Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto