Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Olet mitä syöt

Mutta mitä olet, jos syöt teollisia eineksiä, joiden joka toisella ainesosalla on E-koodi? Aviisi teki kinkku-ananaspizzalle ruumiinavauksen.

Pohja

vehnäjauho
vesi
kasviöljy
kaurakuitu
suola
hiiva
nostatusaineet E 450 ja E 451
=di- ja trifosfaatteja, joita valmistetaan fosforihaposta. Fosforihappoa käytetään myös esimerkiksi lannoitukseen ja ruosteen poistoon.suola
aromit


Täyte

kokolihavalmiste 11% (sisältö alla)
juustonkaltainen valmiste (sisältö alla)
tomaattisose
ananas 6%
jauhelihavalmiste 2%
(sisältö alla)
rypsiöljy
sokeri
muunnettu perunatärkkelys
=sakeuttamisaine, jonka tarkoitus on sitoa ruoka-aineet yhteen. Muunnettujen tärkkelysten E-koodeja ei tarvitse ilmoittaa pakkauksessa.
glukoosi
mausteet (mm. valkosipuli, cayenne)
aromivahvenne E 621
=mononatriumglutamaatti. Ainetta esiintyy luontaisesti kasveissa, mutta elintarvikkeisiin sitä valmistetaan bakteerikäymisen avulla. Se on hajutonta ja mautonta jauhetta, joka vahvistaa muita makuja. Maaliskuussa Espoon kaupunki päätti luopua aineen käytöstä kouluruokailussa.
happamuudensäätöaine E 330
=sitruunahappo, jota löytyy luonnosta muun muassa sitrushedelmistä. Sitä käytetään myös kalkkisaostumien poistoon kahvinkeittimestä sekä sikojen ripulilääkkeenä.
suola
aromit


Jauhelihavalmiste

sianliha
koneellisesti eroteltu siipikarjanliha
naudanliha
soijaproteiinivalmiste
mausteet (mm. valkopippuri, valkosipuli)
perunajauho
silava
naudan rasva


Juustonkaltainen valmiste

edamjuusto
maito
kasviöljy
perunatärkkelys
maitoproteiini
väriaine E 160a
=beta-karoteeni, luontainen keltaoranssi väriaine, jota löytyy esimerkiksi porkkanoista. Usein se valmistetaan keinotekoisesti. Aine on A-vitaaminin esiaste ja voi muuttua kehossa A-vitamiiniksi.
väriaine E 160b
=biksiini- ja norbiksiinikarotenoidit. Väriainetta uutetaan trooppisen annattopensaan keltaisista hedelmistä.
säilöntäaine E 251
=natriumnitraatti. Suola, jota käytetään ruoan säilömisen lisäksi lannoitteissa, rakettipolttoaineessa ja lasinvalmistuksessa. Se estää ruokamyrkytysbakteerien kasvua.
aromit


Kokolihavalmiste

kinkku
soijaproteiinivalmiste
maissitärkkelyssiirappi
stabilointiaineet E 450 ja E 451
=samat fosforihaposta valmistettavat di- ja trifosfaatit, joita on pizzapohjassakin. Stabilointiaineet säilyttävät valmisteen rakenteen ja estävät eri aineita erottumasta omiksi kerroksikseen.
glukoosi
hapettumisenestoaine E 316
=natriumerytorbaatti, erytorbiinihapon suola. Aine valmistetaan kemiallisesti ja se estää rasvojen härskiintymisen.
säilöntäaine E 250
=natriumnitriitti. Suola, jota saadaan sivutuotteena, kun salpietarista valmistetaan nitraattia. Nitriitti estää ruokamyrkytysbakteerien kasvua. Aineen käytölle on tarkkoja rajoituksia, sillä se muodostaa syöpää aiheuttavaa nitrosamiinia.
aromit



Oskari Rantala, teksti




Lisäaineet

Elintarvikkeisiin lisättävien lisäaineiden tarkoituksena voi olla tuotteen koostumuksen, maun tai ulkonäön parantaminen tai bakteerien kasvun estäminen. Kaikki E-koodin saaneet lisäaineet on kertaalleen todettu turvallisiksi.

Myöhemmissä tutkimuksissa jotkut aineet ovat tosin osoittautuneet vaarallisiksi, ja esimerkiksi vuonna 2007 kiellettiin aamiaismakkaroissa ja hampurilaispihveissä käytetty punainen väriaine E 128. Sen huomattiin vahingoittavan ihmisen perimää ja aiheuttavan syöpää.

"Väri tuli markkinoille 1970-luvulla, jolloin testausmenetelmät eivät olleet niin kehittyneitä kuin nyt", kertoo Elintarvikevalvontaviraston ylitarkastaja Taina Rautio.

"Kertaalleen hyväksyttyjen lisäaineita ollaan käymässä Euroopan unionin tasolla uudelleen läpi."


Elintarvikevirasto Eviran mukaan lisäaineiden saanti ei ole suomalaisilla kansanterveydellinen ongelma. Myös syöpäjärjestöjen ja Kuluttajaliiton mukaan Suomessa myytävien elintarvikkeiden lisäaineet ovat turvallisia. Jotkut lisäaineet voivat kuitenkin aiheuttaa yksilöllisiä yliherkkyys- ja allergiaoireita tai pahentaa astmaa. Eräiden tutkimusten mukaan tietyt lisäaineet saattavat lisätä myös lasten ylivilkkautta.

"Lisäaineet ovat periaatteessa turvallisia, mutta joidenkin tuotteiden liiallinen käyttö voi vahingoittaa terveyttä", Rautio kertoo.

"Esimerkiksi happamat kevytvirvoitusjuomat vahingoittavat liian usein käytettyinä hampaita. Todellinen ongelma on juuri happamuus, eivät makeutusaineet, joista kuluttajat usein ovat huolissaan."


Turhaa lisäainehysteriaa Rautio kehottaa välttämään — sitä kun ovat hänen mukaansa lehti- ja nettikirjoitukset pullollaan.
Tuloksena voi olla, että valmistajat viittaavat laille kintaalla ja jättävät tarkoituksella osan käytetyistä aineista ilmoittamatta.

Elintarvikkeita on markkinoilla niin paljon, että pakkausselosteiden paikkansapitävyyttä voidaan valvoa vain pistokokeilla.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (21.10.09, kello 23:29)

    Itse ostin vasta marinadiin pakattua kananlihaa, ja laskin marinadissa olevien E000-tunnusten määrän. Niitä oli yksitoista (11). En tiedä, oliko aineilla nocebo-vaikutusta, mutta syödessä tuli silminnähden "latautunut" ja puoliksi hermostunut olo. Tämä johtaa kohti sitä aavistusta, mitä ei mielellään sanoisi ääneen... syöpä. Länsimaiden TOP4-death-sentence heti itsemurhan, kolarin tai verenkiertotaudin jälkeen.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto