Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Osallistuminen ei ole vallan saalistamista

Viime Aviisissa (12/2009) Alli Nokka ilmaisi huolensa Tamyn edustajiston jäsenten laiskasta osallistumisesta kokouksiin. Tamyssa korkeinta päätösvaltaa käyttävä edustajisto menettää merkityksensä, jos edustajat eivät vaivaudu paikalle. Ylioppilaskunnan demokraattisen päätöksenteon kannalta on ongelmallista, jos edustajiston kokoukset ovat juuri ja juuri päätösvaltaisia. Voidaankin esittää kysymys siitä, onko päätöksenteon legitimiteetin kannalta riittävää, jos vain puolet edustajistosta on läsnä?

Aiheellisen huolensa lisäksi Alli Nokka suuntasi kritiikkinsä Vihreän vasemmiston edustajistoryhmän toimintaa kohtaan ja syytti vivalaisia vallan saalistamisesta. Nokka nosti esille edustajiston syyskuussa pidetyn kokouksen ja väitti, että Viva olisi käyttänyt hyväksi poissaolevien edaattoreiden runsasta määrää ja esittänyt omaa ehdokastaan yliopiston hallitukseen edustajiston voimasuhteiden vastaisesti. On hyvä huomata, että esityksen läpi mennessä hallituksessa olisi istunut yksi vivalainen. On vaikea ymmärtää, miten tämä on ristiriidassa edustajiston voimasuhteiden kanssa. Olisi myös mielenkiintoista tietää, mitä ovat ne muut Nokan viittaamat vastaesitykset, joilla Viva on pyrkinyt saamaan omia edustajiaan suhteettomasti valtaan.


Viva on ollut yksi aktiivisimmista edustajistoryhmistä. Vivan edaattorit ovat osallistuneet kokouksiin hyvällä prosentilla ja tehneet usein esityksiä. Aktiivisuus voidaan nähtävästi tulkita myös epäsolidaariseksi opportunismiksi. On kuitenkin kohtuutonta vaatia, että Vivan edustajat kykenisivät tai saisivat oikeuden arvailla poissaolevien edaattoreiden mielipiteitä.

Alli Nokka vaikuttaa olevan kabinettipolitiikan suuri ystävä. Mielestämme edustajiston tulee toimia asemansa velvoittamalla tavalla ja käyttää korkeinta valtaa Tamyssa. Mihin tarvitsemme edustajistoa, jos kokousten pohjaesitykset on aina onnistuttu jo valmisteluvaiheessa miettimään vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla ylioppilaskunnan jäsenten näkemyksiä? Edustajisto ei ole kumileimasin. Parasta demokratiaa on se, että vaaleilla valitut edaattorit edustavat äänestäjiään osallistumalla, toimimalla aloitteellisesti ja tekemällä esityksiä.


Kalle Honkanen, Varpu Jutila, Mikko Niemelä, Aino Suonio, Pyry Urhonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto