Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pakinakisasta kiintotähdeksi

Seppo ”Bisquit”Ahti voitti Ylioppilaslehden pakinakilpailun vuonna 1966. Nyt hän valitsee pakinataivaalle uuden tähden.

Hersyvän hauskalla sanasepolla on myös vakava puolensa. Syyskuussa Seppo Ahti kävi mietiskelemässä syntyjä syviä Sarvijoen rannalla UKK-kansallispuistossa.
Hersyvän hauskalla sanasepolla on myös vakava puolensa. Syyskuussa Seppo Ahti kävi mietiskelemässä syntyjä syviä Sarvijoen rannalla UKK-kansallispuistossa.

Kannustaminen on etymologialtaan hieman ongelmallinen sana. Alun perinhän se tarkoitti sitä, että ratsuun yritettiin saada lisää vauhtia hakkaamalla hevosen kyljet verille saappaisiin kiinnitetyillä terävillä metalliulokkeilla", selittää Seppo Ahti.

Konkaripakinoitsija ei siis kannusta, mutta houkuttelee blogikansaa osallistumaan Aviisin pakinakilpailuun. Hän itse toimii kisan ylituomarina.

"Toisille sanat ovat aseita. Toiset riisuvat ne aseista. Pakinoitsija Ahdin käsittelyssä sanat vääntyvät kuin sulatusuuniin heitetyt pyssynpiiput", maalailee Jarkko Vesikansa Ylioppilaslehdessä.

Ahti on sulattanut pyssynpiipuja yli 40 vuoden ajan. Hän kertoo kirjoittavansa pakinan päivässä, joten karkeasti arvioiden nimimerkki Bisquit on pakinoinut lähes 10 000 kertaa. Kyllästyttääkö touhu koskaan?

"Ilman muuta, mutta suotavaa tietysti olisi, että pakinat kyllästyttäisivät enemmän itseä kuin lukijoita."


Ylioppilaslehteen arvottiin uusi päätoimittaja vuonna 1966. Vakanssin sai Yrjö Larmola, josta tuli sittemmin Helsingin kulttuuritoimenjohtaja. Arpapelissä hävisi kuopiolainen ylioppilaspoliitikko Paavo Lipponen.

"Rienaajaksi sanottu pakinoitsija Johnny Walker lähti samoihin aikoihin Ylioppilaslehdestä sivariin ja sattui kohta sopivasti kuolemaan, mistä aikansa johtava kristillis-siveellinen julkaisu Uusi Tie vilpittömästi ihastui", muistelee Ahti.

Päätoimittaja Larmola tarvitsi lehteensä uuden pakinoitsijan ja järjesti avoimen pakinakilpailun. Voittajaksi julistettiin 22-vuotias nuorukainen, Seppo Ahti.

"Siitä se alkoi. Valitan."

Hän väittää, ettei muista voittoisasta pakinastaan mitään.

"En muista. Ette takuulla saa lukea sitä. Se oli hirveä."

Tuskin se aivan hirveä oli, sillä Helsingin Sanomista kilautettiin Ahdille jo vuoden 1967 lopulla. Hän tapasi lehden päätoimittajan, joka tarjosi nuorelle kyvylle heti kättelyssä 1 200 markan kuukausipalkkaa.

"Kun olin sanonut että kiva, hän nosti puhelimen ja soitti IS:n päätoimittajalle Olavi Aarrejärvelle, että mulla on täällä sulle pakinoitsija."

Ahti aloitti uransa Ilta-Sanomissa samana aprillipäivänä kuin Aleksander Stubb syntyi, 1. huhtikuuta 1968.


Pakinoitsijalta kysytään usein, mistä hän saa ideansa. Hyvän aikaa viime vuosituhannen puolella kaksi Aviisin silloista journalistia ahdisteli Ahtia samalla kysymyksellä. Simo Frangén kysyi ja Pasi Heikura kuvasi.

"Tämmöistä tapahtui ennen tätä sähköpostiaikaa, että ihan henkilökohtaisesti jaksettiin matkustaa pitkienkin junamatkojen päästä haastateltavan luokse", piikittelee Ahti.

Omaa silloista vastaustaan hän ei kerro, mutta vuosia myöhemmin Ahti kertoo olleensa Alivaltiosihteerin kirjainfossa. Entisille toimittajille esitettiin yleisön joukosta sama kysymys.

"Frangénin vastaus oli yksinkertainen: joudumme yleensä keksimään ne itse."

Ahdin mukaan tämä onkin ehdottomasti paras konsti silloin, kun ideaa ei pysty varastamaan mistään. Aloittavaa pakinoitsijaa hän kehottaa kiinnittämään huomiota rivien väleihin.

"Mutta jos itsekritiikki ei pääse tärvelemään julkisuudenkipeyttä, mitään hätää ei ole."

Seppo Honkanen
SUURI PAKINAKILPAILU: Voittajalle maksetaan hyvästä seksistä 301 euroa!

Aviisin astetta seksikkäämmän pakinakilpailun teema on ikuinen, mutta aina yhtä kiinnostava: seksi.

Litinä ja läiske ovat tervetulleita, mutta ne ovat ainoastaan yksi tapa käsittää kilpailun tehtävänanto. Tuoreet mielleyhtymät, villi verbaalinen iloittelu ja pelkät hyvät jutut ovat suotavia ratkaisuja.


Pakinakilpailun parhaat saavat maineen, kunnian ja kunniakirjan lisäksi rahapalkinnon. Ensimmäinen palkinto on 301 euroa, toinen 202 euroa ja kolmas 103 euroa.

Kisan päätuomarina toimii legendaarinen pakinoitsijakyky Seppo "Bisquit" Ahti. Hän valitsee voittajat ja kommentoi kilpailun parhaimmistoa.


Astetta seksikkäämmät kisasäännöt:

Pakinoiden aiheena on seksi. Sen voi ymmärtää tiukasti tai varsin väljästi.

Kisa käynnistyy 15. lokakuuta ja päättyy 15. marraskuuta.

Kilpailutöiden pituus on noin 2 500 merkkiä.

Lähetä pakinasi otsikolla PAKINAKISA osoitteeseen aviisi ät uta.fi tai postitse: Aviisi / Pakinakisa, Kauppakatu 10, 33210 Tampere.

Ensimmäinen palkinto 301 e. Toinen palkinto 202 e. Kolmas palkinto 103 e. Lisäksi raati jakaa kunniamainintoja.

Toimitus suorittaa pakinoiden esikarsinnan. Kisan parhaimmisto toimitetaan päätuomari Seppo Ahdille anonyymissa muodossa.

Kilpailuun voi halutessaan osallistua myös nimimerkillä, jolloin kirjoittajan todellinen henkilöllisyys jää ainoastaan toimituksen tietoon.

Kilpailu on avoin kaikille, paitsi Aviisin toimitukselle ja Seppo Ahdille.

Aviisilla on oikeus julkaista kilpailutyöt lehdessä ja verkkosivuilla.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (5)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Peikko (19.10.09, kello 18:04)

  Hyvä idea tämä pakinakilpailu! Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. Pakinat ovatkin olleet hieman unohdettu taiteenlaji. Toivottavasti saavat osaltaan nostetta nyt.

 2. Pakinoitsija (24.11.09, kello 21:57)

  Koskahan tulokset julkistetaan?

 3. Seppo Honkanen (24.11.09, kello 22:06)

  Pakinakisan tulokset julkistetaan torstaina (26. marraskuuta) ilmestyvässä numerossa. Kisaan osallistui yli 150 teosta. Suuri kiitos kaikille osallistuneille!

 4. Pakinoitsija (25.11.09, kello 0:18)

  Hieno homma! Toivottavasti tulokset löytyvät myös netistä.

 5. Pakinoitsija (25.11.09, kello 3:20)

  Onko palkituille jo ilmoitettu etukäteen?

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto