![]() |
|
![]() |
1. Miksi valitsit saksofonin?
2. Koulutuksesi soittimeen?
3. Mitä on jazz?
4. Jazzin lyhyt oppimäärä noviiseille?
5. Jos jazz-festivaali olisi tentti, miten siihen valmistauduttaisiin?
6. Tärppisi Tampere Jazz Happeningiin?
Timo Lassy, 35. Levyttänyt oman bändinsä lisäksi muun muassa U-Street All Starsin, Teddy Rok Sevenin ja The Five Corners Quintetin kanssa sekä soittanut Jukka Eskolan ja Jimi Tenorin yhtyeissä.
1. Aloin soittaa pianolla klassista, mutta kyllästyin siihen. Innostuin jazzista ja siinä saksofoni on keskeinen soitin.
2. Olen ottanut tunteja monelta saksofonistilta, opiskellut konservatoriossa ja valmistunut Sibelius-Akatemiasta. Opiskelin myös vuoden Amsterdamissa.
3. Perinteeseen pohjautuvaa rytmimusiikkia. Nykyään jazziksi sanotaan kaikkea kokeellista, missä on vähänkin improvisointia - mielestäni kaikki se ei kuitenkaan täytä jazzin tunnusmerkkejä. Siinä on oltava groovea, swingiä, melodioita ja vaaraa. Jazz on tyylikäs juttu, joka voi hyvin tänä päivänä.
4. Perinteinen swing-aikakauden musiikki ja big bandit, kuten Duke Ellington ja Count Basie sekä laulajista esimerkiksi Ella Fitzgerald. Isoja nimiä kannattaa tsekata, sillä niissä on rytmiä, bluesia ja tarttuvuutta. Hyvä musiikki ei saa olla liian vaikeasti lähestyttävää. Suosittelen kulta-aikaa 1950-60-luvuilta: Louis Armstrong, Miles Davis, Chet Baker, Cannonball Adderley, Stan Getz ja Charlie Parker.
5. Kannattaa lähteä avoimin mielin hakemaan kokemuksia. Ei jazz ole sen kummallisempaa kuin muukaan musiikki, mutta kannattaa olla itselleen rehellinen: ei kaikki kuulosta hyvältä.
6. Legendaarinen urkuri Lonnie Smith (Dr. Lonnie Smith Trio Klubilla 31.10.) on erittäin karismaattinen. Siinä jätkässä on jazzia.
Timo Lassy Bandin levyjulkkarit Klubilla 30.10.
Sami Sippola, 37. Soittaa muun muassa Black Motorissa ja Hi-Lo & In Betweenissä. Keikkailee myös kipusirkus Circus Mundus Absurduksen ja tuliryhmä Flamman kanssa.
1. Olen kotoisin Porista ja vanhempien kanssa kävimme Pori Jazzeilla vaippaiästä alkaen. Ihan ensimmäinen saksofonikokemukseni on sellainen, kun olen viiden vanhana hakemassa nimikirjoitusta Frank Fosterilta. Siitä on valokuva todisteena. Hän varmaan teki vaikutuksen, vaikka en itse sitä enää tarkkaan muistakaan.
2. Olen aikoinani opiskellut klassista saksofonia Porin musiikkiopistossa, mutta ammattimielessä olen itseoppinut.
3. Se on musiikillista vapautta tehdä sellaisia ratkaisuja, mitä muut eivät välttämättä tekisi. Itselläni se liittyy myös 1940-50-lukujen beatnik-kulttuuriin. Diggailen beat-jutuista, kuten Jack Kerouacista, Allen Ginsbergistä ja muista kirjailijoista.
4. Kirjoista Kerouacin Matkalla on ihan mahtava. Häneltä on myös suomennettu Dharmapummit. John Coltranelta voi ottaa melkein mitä vaan, niin se toimii. Samoin Charlie Parkerilta.
5. Avoimin mielin. Ei välttämättä tarvitse tutustua artisteihin etukäteen, sillä usein homma on livenä parhaimmillaan. Ihan armoton free-vyörytys voi olla levyltä kuunneltuna vähän raskasta, mutta kun sitä tehdään tosissaan lavalla, niin se alkaa vaikuttaa ihan erilaiselta.
6. Uffe Krokforsin bändi, jossa soittaa Jukka Orma (Ulf KrokforsÂ’ Orkester Pakkahuoneella 1.11.) ja trio, jossa on rummuissa Hamid Drake (Björkenheim & Parker & Drake 1.11.). Päätösjamit (Klubi su 1.11.) ovat tietysti aina olleet kovat.
Black Motor feat. Verneri Pohjola Klubilla 29. 10.
Mikko Innanen, 31. Johtaa Innkvisitiotaan sekä soittaa muun muassa Deliriumissa ja Gourmetissa sekä lukuisissa duoissa ja trioissa.
1. Seitsemänvuotiaana soitin vähän kitaraa, mutta siitä ei tullut mitään. 10-vuotiaana kokeilin saksofonia sattumalta ja jäin siihen kiinni.
2. Olen valmistunut Sibelius-Akatemian jazz-osastolta. Olen myös opiskellut vuoden Kööpenhaminan Rytmisk musik -konservatoriossa.
3. Jos ei mennä sen enempää sanan alkulähteille, ilmeisesti se tarkoittaa seksiä, niin se on ennemminkin tapa lähestyä musiikkia kuin musiikkityyli.
4. Soittajan näkökulmasta rumpali Arthur Taylorin kirjoittama Notes And Tones, jossa on muusikoiden haastatteluja. John Coltrane on vaikuttanut suuresti pikkupoikana. Sitten on tietysti Charlie Parker, ja Miles Davisin tuotannosta löytyy vaikka mitä. Monelle voi olla helpompi lähteä liikkeelle funkahtavan fuusio-jazzin kautta. Jos pitäisi yksi levy valita, niin se olisi Duke Ellington, Charles Mingus ja Max Roach -trion Money Jungle. Kesti monta vuotta päästä siihen sisälle, mutta jos kysytään, mitä jazz on, niin se levy on ehdottomasti sitä.
5. Ehkä olisi hauska kuunnella esiintyjien levyjä etukäteen. Toisaalta ei pidä kuunnella liikaa, jotta korvat pysyvät avoinna. On aika rankkaa kuunnella monta bändiä illassa. Ehkä sittenkin pieni musiikkipaasto tekisi hyvää.
6. En ole vielä ehtinyt katsoa ohjelmistoa, mutta siellä on aina paljon mielenkiintoista.
Mikko Innanen & Innkvisitio Pakkahuoneella 31.10.
Marko Ylitalo, teksti
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen