Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Maailmanlopun raita

Kolme kappaletta reilussa tunnissa, ilman yhtä ainutta kertosäettä tai laulettua sanaa. Silti post-rockin pioneereihin kuuluvan kanadalaisen Godspeed You! Black Emperorin F#A#?-albumi on kohdallani mitä todennäköisin vastaus raivostuttavaan kysymykseen suosikkibändistä ja -levystä.


Levy julkaistiin vuonna 1997 vinyylinä ja seuraavana vuonna 25 minuuttia pidempänä cd-versiona. Bändin mukaan kyseessä on teema-albumi, ääniraita maailmanlopusta.

F#A#? on levy, jonka ensikuuntelu jättää syvimmät jäljet, koska myöhemmillä kerroilla yllätysmomentti on poissa. Tein itse ensimmäistä kertaa tuttavuutta albumin cd-version kanssa pimeässä huoneessa noin kolme vuotta sitten, enkä ole koskaan pelännyt musiikkia kuunnellessani yhtä paljon.

Heti albumin ensiminuuteilla käheä miesääni kiteyttää monologissaan maapallon nykytilan sekä levyn yhteiskunnallisen teeman pelottavan tarkasti:

WeÂ’re trapped in the belly of this horrible machine, and the machine is bleeding to death.


Albumi tasapainoilee koko mittansa ajan kohinan ja massiivisten tai minimalististen instrumentaaliosuuksien välillä. Komeimmillaan yhdeksänhenkinen muusikkokollektiivi on vapauttaessaan kaikki voimansa, jolloin jouset ja kaiutettu sähkökitara maalaavat pimenevää taivasta, rytmit kiihtyvät, ja massiiviset crescendot tuntuvat johtavan tyhjyyteen.

Tunnelmaltaan painostava ja apokalyptinen albumi kiristää kuulijansa äärirajoille. Samalla se kuitenkin tarjoaa ainutlaatuisen taustamusiikin maailmanlopulle, jonka kuvitus jätetään täysin mielikuvituksen varaan.


Oskari Onninen

Godspeed You! Black Emperor: F#A#? (Constellation 1997)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto