Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näin nautit nikotiinia savuttomasti

Suomesta tahdotaan tehdä savuton vuoteen 2040 mennessä. Testasimme, miten nikotiinia voi käyttää polttamatta tupakkaa.

Sähkötupakan höyry muistuttaa erehdyttävästi tupakan savua, mutta ei haise millekään.
Sähkötupakan höyry muistuttaa erehdyttävästi tupakan savua, mutta ei haise millekään.

Baarit ovat olleet savuttomia jo jonkun aikaa. Pian savukkeita ei näe edes kaupan kassalla, sillä tupakkalakia kiristettiin lokakuun alussa. Myyntipisteiden on pakko kätkeä savukeaskit tiskin alle vuodesta 2012 alkaen. Uuden tupakkalain sanotaan olevan maailman tiukin, sillä siihen on kirjattu myös tavoite tupakan käytön loppumisesta kokonaan. Muiden EU-maiden uskotaan seuraavan Suomen esimerkkiä.

Siispä trendikkään nikotinistin on syytä siirtyä muihin tuotteisiin.

Aviisin testihenkilö, siviilipalvelusmies Ville Ilkkala polttaa normaalisti yli askin päivässä. Hän koekäytti tarjolla olevat korvikkeet. Mielenkiintoisin niistä on sähkötupakka. Se tuottaa aidon savun näköistä nikotiinihöyryä, joka ei tuoksu miltään. Höyrystä puuttuvat savussa olevat syöpävaaralliset karsinogeenit. Ikävä kyllä sähkösavukkeita ei saa myydä Suomessa. Tulli on takavarikoinut lukuisia brittiläisistä nettikaupoista tilattuja sähkösavukelähetyksiä.


"Jos tupakointi vähenee, sen arvo väistämättä nousee joidenkin silmissä. Voi käydä niin, että tupakasta tulee entistä houkuttelevampi itsemääräämisoikeuden merkki sekä hyväosaisille että syrjäytyneille", Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Matti Piispa pohtii Iltalehdessä.

Hän uskoo, ettei tupakointia onnistuta lopettamaan Suomesta koskaan, mutta tupakoitsijoiden osuus väestöstä saattaa pudota viiden prosentin tasolle.

Similar

ItÂ’s not a Cigarette, ItÂ’s SIMILAR", julistaa testiä varten saamani tupakka-askia muistuttava laatikko. Kyseessä on putkimainen, savukkeen kokoinen ja näköinen, mutta ei palava esine. Yksi pötkylä pitää sisällään 0,8 mg nikotiinia, joka on peräti enemmän kuin normaalisti polttamassani sinisessä savukelaadussa. Esinettä imettäessä tarkoituksena on ilmeisesti se, että läpi kulkeva ilma irrottaa putken huokoisesta sisäpinnasta sinne varastoitua nikotiinia.

Similarin käyttö tuntuu typerältä. Henkeen vetäessä ei tule mitään sisään eikä puhaltaessa ulos, joten pitää vain sokeasti luottaa, että nikotiini vaihtaa paikkaa pötkylästä käyttäjään. Paketin mainostama mentholin maku tuntuu lähinnä pienenä raikkautena huulilla, mutta ei yletä makuhermoihin asti.

Similar ei lyhene käytettäessä. Käyttäjä ei voi siis mitenkään tietää, koska nikotiini on loppunut.

Similarin avulla pystyin pysyttelemään erossa oikeasta tupakasta yhden tunnin ja 49 minuuttia. Tuote sopii siis hetken sinnittelyyn vaikka lentokoneessa. Ei lopettamiseen.


Nikotiinipurukumi

Nikotiinipurukumi on perinteisin ja eniten markkinoitu tupakoinnin lopettamisen apuväline. Sillä on takanaan valtion täysi tuki. Purukumi on erinomainen apuväline, koska se ei muistuta perinteisiä savukkeita millään tavoin. Silti se tarjoaa helpotusta nikotiinihimoon. Näin tupakoinnista vieraantuu paremmin.

Jauhaminen tarjoaa tekemistä ja lukuisat makuvaihtoehdot vaihtelua. Purukumia jauhetaan ensin pari minuuttia, jonka jälkeen suussa tuntuu pistävä maku. Ensimmäisillä kerroilla maku saattaa jopa sattua kurkussa. Kun maku syntyy, pistetään purukumi poskeen, josta nikotiini imeytyy vereen limakalvon läpi.


Pystyin olemaan tupakoimatta purkan avulla yli viikon ja siksi se on kokeilemistani tuotteista paras. Todellinen lopettaminen vaatii aikaa keskittymiseen ja rauhallisesti ottamiseen. Stressaava elämäntilanne tarjoaa vartin välein syyn tupakoida. Nikotiinipurukumilla tupakoinnin lopettaminen varmaankin onnistuisi, jos kaupanpäälle saisi viikon lomaa.


Sähkösavuke

Sähkösavuke on Suomessa harvinainen näky. Se ei ole laiton, mutta nikotiinia sisältävän version patruunat ja täyttöneste luokitellaan Suomessa lääkeaineiksi.

Elektroninen savuke koostuu kolmesta osasta: akusta, atomisoijasta ja patruunasta. Akku antaa virtaa atomisoijalle. Se sisältää myös LED-valon, joka imitoi savukkeen hehkuvaa tulipäätä. Valon avulla tietää, milloin laite toimii. Patruuna on joko valmiiksi nikotiinia sisältävä kertakäyttöinen, tai pumpulilla täytetty itsetäytettävä malli. Molemmat sisältävät nikotiiniuutetta, toisin sanoen e-nestettä. Se höyrystyy atomisoijan vaikutuksesta. Savuke käynnistyy parilla imaisulla ja sen jälkeen atomisoija höyrystää e-nestettä aina imaistaessa.

Sähköinen savuke ei lyhene käytössä, mutta toisin kuin Similarissa, savua muodostuu. Tämä tuo laitteen käyttötuntuman moninkertaisesti lähemmäs oikeita savukkeita. Savusta on olemassa lukemattomia erilaisia makuvaihtoehtoja erilaisia tupakkamerkkejä muistuttavista mauista vaikkapa kookospähkinään tai energiajuomaan.

Koska savu on oikeasti vesihöyryä, tupakointikokemus muistuttaa vesipiipulla poltettavia makutupakoita.


En usko, että sähköinen savuke on hyvä keino tupakoinnin lopettamiseen, sillä se sen käyttäminen muistuttaa tavallisten savukkeiden polttamista erittäin paljon. Siitä saatava nikotiinin määrä voi helposti nousta suureksi. Kun aine loppuu tai sähkötupakka hajoaa, on helppo siirtyä takaisin perinteisiiin savukkeisiin.

Ville Ilkkala & Seppo Honkanen, teksti

Nikotiini on myös hyönteismyrkky

Nikotiinia käytetään päihteenä, hyönteismyrkkynä ja oksennuslääkkeenä.

Nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, mutta suurin osa tupakan fyysisistä haitoista aiheutuu muista tupakan savussa olevista kemiallisista yhdisteistä.

____________________


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Teuvo (23.11.10, kello 3:00)

    Minä ja neljä ystävääni ovat lopettaneet "aski päivässä" -sauhuttelun e-savukkeen avulla. Käytön perusteiden oppiminen vaatii vähintään viikon. Kun homma vihdoin oli hanskassa tupakoinnin lopettaminen oli helppoa. Nikotiiniin olen koukussa, mutta se on merkityksetöntä, koska enää ei tarvitse vetää keuhkoihinsa häkää ja tervaa. Nikotiini ei aiheuta syöpää eikä ole erityisen vaarallinen nautintoaine. Riippuvuus siihen syntyy nopeasti ja se on laadultaan vahvaa. Olen ollut jo puoli vuotta ilman tupakkaa.

  2. henkka (23.08.11, kello 2:13)

    kyllä noiden käyttäjiä on suomessakin jo aika paljon. tuolta löytyy esimerkiksi aktiivinen sähkötupakka foorumi www.e-savuke.com/forum/

  3. Meiju (14.01.12, kello 23:28)

    Sähkötupakka on pelastanut minutkin tupakalta. Olen suositellut sitä myös kaikille kavereilleni.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto