Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tappajan yksinäisyys

The American kertoo ammattitappajasta, jolle Ruotsissa tapahtunut välikohtaus on liikaa

Nimestään huolimatta The American ei ole tyypillinen amerikkalainen trilleri. Anton Corbijnin toisena ohjaustyönään tekemä jännäri ammentaa enemmän eurooppalaisen taide-elokuvan perinteestä kuin hollywoodilaisesta toimintarymistelystä. Niin piinallisen verkkaisesti elokuva liikkuu eteenpäin kauniiden kuvien ja vähäisen dialogin avulla. Mutta juuri ilmapiirin rauhallisuus tekee The Americanista kiinnostavan.

Corbijnin elokuva kertoo George Clooneyn esittämästä Jack-nimellä kulkevasta palkkamurhaajasta, jolle talvisessa Ruotsissa tapahtunut välikohtaus on liikaa. Niinpä hän matkustaessaan uutta keikkaa varten aurinkoiseen italialaiseen pikkukaupunkiin alkaa miettiä elämäänsä uudelta kantilta

Corbijnin elokuva on mielenkiintoinen kuvaus ammattitappajan arjesta. Siinä missä muissa vastaavissa elokuvissa keskiössä on tappajan työ, The Americanissa keskitytään keikkojen väliseen aikaan tappajan elämässä.

Näkemys tappajan vapaa-ajasta on kuitenkin lohduton: alituista varuilla oloa ja jatkuvaa tunteiden kuolettamista. Varsinkin ilman jälkimmäistä kaikki tuntuu olevan täysin hyödytöntä. Ennen kaikkea Corbijn on onnistunut tekemään koskettavan elokuva ihmisestä, joka ammatinvalintansa vuoksi on syrjäytynyt täydelliseen yksinäisyyteen.

George Clooney näyttelee vähäeleisen hienosti kylmän tappajan roolinsa. Sopivaa pohjoismaista koleutta elokuvaan tuovat Irina Björklund ja Samuli Vauramo muutaman minuutin tiiviillä roolisuorituksillaan.


Henri Waltter Rehnström

The American, OHj. Anton corbijn
* * * *

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto