Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Elektronista kulttuuria

Mansedanse tarjosi sähköistä tavaraa niin aktiivisen tanssilattian kuluttajan kuin tavallisen kaduntallaajankin ihmeteltäväksi

Mansedanse latasi jälleen viikon mittaisen täyslaidallisen elektronista kulttuuria lokakuun alkuun. Tarjolla oli tavaraa niin aktiivisen tanssilattian kuluttajan kuin tavallisen kaduntallaajankin ihmeteltäväksi.

Loppuviikolle keskittyneet iltatapahtumat Telakalla ja Klubilla tarjosivat elektronisen musiikin nimimiehiä maailmalta ryyditettynä suomalaisilla levynpyörittäjillä.

Hippaamisen lisäksi Mansedanseen kuului oleellisena osana erilaisia päivätapahtumia. Finlaysonin TR1 Taidehallissa oli näytteillä elektronista taidetta laajemmin, ja yleisöluentoja järjestettiin vaihtelevista aiheista. Työpajoissa pääsi itse tekemään ja kokemaan konekulttuuria.

Tuhdin kulttuurikattauksen taustalta löytyy yhdistys nimeltä MadAssRavir ry, tuttavallisemmin Marry. Seitsenhenkisen kollektiivin tavoite on edistää elektronista musiikkia ja taidetta monipuolisesti.

"Järjestimme ennen yksittäisiä iltoja, mutta halu tarjota jotain ennenäkemätöntä oli suuri. Löysimme porukkaan sattuman kautta taitavia ihmisiä eri aloilta, ja syntyi ajatus Mansedansen järjestämisestä," kertoo Marryn tiedottaja Hanna Klén tapahtuman taustoista.

Mansedansen kokoisen tapahtuman järjestäminen on valtava urakka. Yhdistyksen jäsenet tekevät kukin päivätyötä tahoillansa, ja festivaalijärjestelyt tehdään vapaa-ajalla ilman palkkaa.

"Olemme voittoa tavoittelematon yhdistys. Tärkeintä tapahtumassa eivät ole kävijämäärät vaan hyvä meininki. Täysi tupa tietenkin auttaa tunnelman luomisessa", virnistää Klén.

Vaikka osa yhdistyksen aktiiveista on joutunut muuttamaan muualle, on Tampere edelleen ehdoton valinta tapahtuman pitopaikaksi.

"Haluamme näyttää, että Tampereella järjestetään muitakin kuin manserokkibileitä", julistaa myös tiedotuksesta vastaava Matias Manner.


Tamperelaiset tuntuivatkin ottaneen konemusiikin omakseen. Perjantaina alkuillasta Klubilta löytyi istumapaikka vielä helposti, mutta puolen yön aikaan tanssikansaa alkoi olla paikalla tungokseksi asti. Paikalle oli saapunut myös glowstickein varustautunut pitkän linjan bilemaisteri Marko Lepola ystävänsä Jaakko Mäntysaaren kanssa.

"Meidän piti rentoutua kotona X-Boxia pelaten, mutta päädyimmekin tänne. Tampereella on niin vähän elektronisen musiikin tapahtumia, että niitä on käytettävä hyödyksi, silloin kun niitä on," toteaa Lepola.

Perjantai-ilta oli varattu hieman rauhallisemmalle, bassovoittoiselle dubstep-henkiselle levynpyöritykselle. Illan tähtiä olivat brittiläiset Ramadanman ja Kuedo. Lauantaina laservalojen loisteessa kylpeneen lavan valtasivat tiukempaa poljentoa tarjonneet brittiläiset Ceephax Acid Crew ja DMX Crew loistavilla live-esiintymisillään. Näiden lisäksi dj Rob Hall tarjosi tanssijalkaa liikuttavia rytmejä. Ympäri maailmaa keikkailevat tähdet oli saatu Suomeen järjestäjien hyvän verkoston avulla. DMX Crew lensi Tampereelle suoraan edelliseltä keikaltaan Amsterdamista.

"Suomeen on helppo tulla keikalle, täällä on lämmin ja mukava tunnelma. Näin ainakin toivon ja olen ymmärtänyt," naurahtaa Klén.


Mansedansessa tapahtui kuitenkin myös tanssilattian ulkopuolella. Päivätapahtumat ovat olleet kiinteä osa nyt viidettä kertaa järjestettyä festivaalia ensimmäistä vuotta lukuun ottamatta. TR1 Taidehalliin oli koottu viikon mittainen pääsymaksuton näyttely kansainvälisten taitelijoiden elektronisia töitä. Tänä vuonna teema oli augmentoitu kulttuuri. Yhteistä teoksissa tuntui olevan vuorovaikutteisuus. Muutamaa perinteisempää video- ja musiikki-installaatioita lukuun ottamatta kokija pääsi yleensä osallistumaan teoksiin tavalla tai toisella.

Osallistumaan pääsi myös yleisöluennoilla ja erilaisissa työpajoissa. Luentojen aiheet vaihtelivat pelien kehittämisestä suomalaisen elektronisen musiikin historian kautta aina demokratian mahdollisuuksiin internetaikana. Workshopeissa puuhasteltiin elektronisten piirilevyjen ja soitinten parissa. Varsinkin taidekasvatuspalkintoja voittanut elektronisen musiikin työpaja lapsille on ollut suosittu.

"Lapset tekevät itse musiikin ja lähtevät äänite mukanaan kotiin. Kaikki ovat olleet erittäin innoissaan," kertoo Manner.

Mansedanse 2010 oli elähdyttävä sukellus elektronisen nykytaiteen syövereihin. Järjestäjät tarjosivat kuvia kumartelemattoman ja laaja-alaisen paketin augmentoitua kulttuuria, josta pystyi valitsemaan itseään kiinnostavimmat vaihtoehdot. Suunnitelmat jatkoa varten ovat jo olemassa, ja Mansedanse 2011:sta tulee entistä isompi ja kauniimpi. Kannattaa ehdottomasti olla paikalla.


Juho-Matti Paavola,
teksti & kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto