![]() |
|
![]() |
Suomen ylioppilaskuntien kattojärjestö SYL:n seminaarissa heitettiin ilmaan villi suunnitelma yhdestä yhteisestä Suomen ylioppilaslehdestä. Suomen ylioppilaslehteen osallistuvat ylioppilaskunnat lakkauttaisivat omat ylioppilaslehtensä. Lehdellä olisi kirjeenvaihtajia ympäri maata, mutta pääosa jutuista tehtäisiin Helsingin keskustoimituksessa.
Nyt jokainen ylioppilaskunta kustantaa omaa ylioppilaslehteä. Aviisia kustantaa Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy. Tamyn omat ilmoitukset ja tiedotukset julkaistaan Aviisissa ilmaiseksi. Mainostilaa myydään ulkopuolisille yrityksille ja yhteisöille. Uudessa mallissa ylioppilaskunnat joutuisivat ostamaan ilmoitustilaa yhteisestä lehdestä.
Seminaarissa oli esillä myös kaksi muuta mallia. Niin kutsutussa city-mallissa ylioppilaskuntiin jäisivät pienet paikallistoimitukset, mutta keskustoimitus sijaitsisi Helsingissä. Lisäksi omistus keskitettäisiin yhden yhtiön alle, johon ylioppilaskunnat voisivat ostaa osuuksia.
Toisessa, niin kutsutussa paikallislehtimallissa, taitto ja paino keskitettäisiin, mutta paikalliset toimitukset säilyisivät, joskin pienempinä. Juttujen vaihto lisääntyisi radikaalisti.
"Huolestuttavaa", toteaa Juha Honkonen, Aviisin päätoimittaja vuosina 2003 - 2006.
Honkonen kertoo, että ylioppilaslehtien yhdistymisestä on puhuttu ennenkin, niin 1990-luvulla kuin Honkosen päätoimittajakaudellakin, muttei koskaan kahvihuoneita pidemmällä.
Honkonen spekuloi, että Suomen ylioppilaslehdestä saataisiin kustantajille edullisempi ja varmasti tyylikäs paketti, mutta samalla sata kertaa tylsempi.
"Lisäksi eri yliopistoihin ja ylioppilaskuntiin kohdistuva kritiikki vähenisi. Palstatilaa ei riittäisi kaikille", Honkonen toteaa.
Honkosen mielestä ylioppilaslehdet ovat tärkeitä monella tavalla. Ne eivät vain tiedota vaan myös kritisoivat ja herättävät keskustelua omassa yhteisössään.
"Eikä pidä unohtaa viihdearvoa. Aviisin parissa myös rentoudutaan. Tampereen yliopiston opiskelijat ovat kiinnostuneita hieman eri asioista kuin vaikkapa Otaniemen teekkarit ", Honkonen sanoo.
Honkosen mielestä ylioppilaslehdissä tehdään rohkeaa ja kokeilevaa journalismia, joka ei valtalehdissä menisi läpi. "Ylioppilaslehdet ovat nuoria ja innokkaita, ja ne rikkovat kaavoja."
"Tiedotus on tärkeä osa edunvalvontaa. Miten opiskelijat voivat aktivoitua, jos he eivät saa tietää, mitä yliopistossa ja ylioppilaskunnassa tapahtuu?", pohtii Tamyn hallituksen koulutuspoliittinen ja kulttuurivastaava Tiina Heikkilä.
Hän näkee Aviisin merkityksen suurena.
"Aviisi voi kysyä epäkorrekteja kysymyksiä, puuttua ongelmiiin ja kertoa asioita, joista yliopisto haluaa vaieta."
Heikkilän mielestä oma lehti on tärkeä osa opiskelijakulttuuria.
"Se on sen ylläpitävä voima."
Myös Tampereen yliopiston mediatutkija Seppo Kangaspunta näkee ylioppilaslehdet ennen kaikkea yhteisöllisyyden ylläpitäjinä.
"Yliopistolla on edelleen paljon erilaisia rituaaleja, jotka välittyvät ylioppilaslehden kautta. Lehti auttaa esimerkiksi muualta tulevia opiskelijoita sopeutumaan", Kangaspunta sanoo.
Jos lehteä alettaisiin tehdä Helsingistä käsin, paikallisten juttujen määrä vähenisi huomattavasti.
"Yleisluontoiset jutut eivät yhdistä, vaan hajauttavat. Ne ovat usein hajuttomia, mauttomia. Yleismössöä, joka ei tartu mihinkään", Kangaspunta sanoo.
Lehdistössä yhteistyön lisääntymistä paikallisuuden kustannuksella tapahtuu jatkuvasti. Valtaosa paikallislehdistä kuuluu mediakonserneihin. Esimerkiksi Alma Media omistaa toistakymmentä paikallislehteä.
Juttuja, jopa sivuja, vaihdetaan, ja liitteitä tehdään yhteisvoimin.
"Toimiiko se, mikä toimii Valkeakoskella, myös Kemijärvellä?", Kangaspunta heittää.
Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Aleksi Rantala sanoo yhteisen ylioppilaslehden perustamisen olleen lähinnä "heitto", malli muiden joukossa.
"En pidä todennäköisenä, että mentäisiin yhteen yhteiseen lehteen", Rantala sanoo.
Hänen mukaansa parin vuoden päästä voidaan miettiä yhteisen juttupankin perustamista tai mainostilan kilpailuttamista yhteisvoimin, mutta sen pidemmälle menevää yhdistymistä tuskin kukaan haluaa.
Tai ainakaan Tamy.
"Aviisi on tiedotusta varten, mutta toimii myös yliopiston opiskelijoiden välisenä yhdyssiteenä. Aviisin tietävät kaikki opiskelijat", Rantala sanoo.
Verna Leinonen, teksti
Mika "Mitä vittua?!", tuli noin äkkiseltään mieleen.
Muusa Olen ihan järkyttynyt!!!
Miika Ei kun ei. Niin pitkään kuin yliopistoilla on oma profiilinsa, niin pitkään niillä tulee omat ylioppilaslehtensä, eikä mitään himphamppuja aluetoimituksia
Tiina H SYL-vetoinen ylioppilaslehti kuulostaa ainakin aika surkealta. Jos jotain yhteistyötä ylioppilaslehtien suhteen tulisi joskus niin ehkä juttuvaihtoa? Tällainen keskitetty lehti palvelisi vain niiden ylioppilaskuntien etua, joilla on keskinkertainen lehti eli tamperelaisena en ainakaan
kannattaisi.
Mikko Eikö Aviisia kustanna Tamy, ja Tamyn toiminnasta päättää jäsenten valitsema edari? Tuskinpa omaa lehteä nyt millään SYL-direktiivillä haudattaisiin samantien ainakaan ilman melkoista keskustelua aiheesta.
Oskari Olishan se hienoa, että jokaisessa lehdessä käsiteltäisiin vähintään 5 sivua pelkästään Turun asioita.
Tuomas Tarvitaan paikallisuutta, paikallisia uutisia. Valtakunnallinen lehti ei pystyisi tähän.
Tiina T Paikalliset lehdet mielestäni palvelisivat parhaiten opiskelijoiden tarpeita, siksi niiden lopettaminen olisi huono juttu.
Anne Herranalut Helsingissä taas huseeraa ja luulee, ettei maalaiset mitään lehtiä lue. Tehkööt Helsingissä kaikille sen kylän opiskelijoille yhteistä lehteä, jos kerran haluavat volyymia. Seppo et co. tekee meille omaamme!
Mira Helsingissä tehtävä ylioppilaslehti pyörisi mielestäni lähes väistämättä Helsinki-teeman ympärillä. Mitenkäs sitten muut yliopistokaupungit ja ylioppilaslehtien uudet ja oivaltavat ideat? Lähtökohtaisesti opiskelijoita varmasti kiinnostaa eniten oman yliopistonsa kuviot ja kehitys, sekä kaikenlaiset niihin liittyvät ilmiöt omassa opiskelukaupungissaan. Kärjistettynä tilanne voisi olla se, että Tampereelle opiskelemaan muuttanut nuori saa käteensä lehden, josta lukea Helsingin menovinkit ja paikat joiden kautta kotiutua uuteen opiskelukaupunkiinsa.
Mielestäni on hyvä, että ylioppilaslehtien kirjo on useampi kuin yksi yhteinen lehti
Jorma Mitä ihmeen tarvetta palvelisi keskusjohtoinen ylioppilaslehti? Siis tamylaisesta näkökulmasta?
Ilkka Valtakunnallisella ylioppilaslehdellä on kehno tulevaisuus, ainakin jos otetaan mallia lukiolaisille suunnatusta Improbatur-lehdestä. Sitä ei lue kukaan. Aviisi nyt on kuitenkin aina Aviisi.
Juho Ei mitään järkeä tuossa.
Juha Tätä on silloin tällöin väläytelty, milloin SYL:n, milloin HYY:n, milloin ilmoitusmyyjän taholta. Tähän asti idea on onnistuttu ampumaan alas, toivottavasti nytkin. Mitkään paikallissivut tms. eivät korvaa Aviisin kaltaisia loistavia julkaisuja. Merkitys lyhyesti: 1.) tieto, jota valtalehti ei välitä 2.) keskustelun herättäminen 3.) yhteisöä koossa pitävä "liima".
Ilkka Valtakunnallisen lehden puoltajat perustelevat kantaa sillä, että lehdellä olisi enemmän yhteiskunnallista vaikutusvaltaa kuin piskuisilla paikallisilla lehdillä. Tohdin epäillä.
Sanna-Kaisa Sairasta.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Jaahas (17.10.10, kello 14:33)
No joo, lähinnä tekis mieli sanoa, että mitä vittua.
Jos Aviisi lopetetaan, niin turha mihinkään Suomen ylioppilaslehteenkään on lähteä. Ketä sellainen kiinnostaa. Pidetään nyt omasta lehdestä kiinni.
Toinen vaihtoehto on, että karsitaan kaikki muutkin Tamyn rakenteet ja irtisanotaan työntekijät. Ylioppilaskunta jatkaa silloin olemassa oloaan puhtaasti harrastuspohjalta ainoastaan lakisääteisiä tehtäviään hoitaen.
Petteri Numminen (18.10.10, kello 18:37)
"Hupaisaa", toteaa Petteri Numminen, joka työskenteli Aviisissa 1990-luvun alun lamavuosina. "Asia oli esillä myös tuolloin. Ehkä tämä ajatus sitten tulee esiin aina talouden ollessa kireällä."
Miksei, mitä journalistista lisäarvoa Aviisi tuo?
Maassa, jossa päälehtienkin (HS, Aamulehti) "journalistit" (copy-pasten mestarit) tekevät kaikkensa olemaan mahdollisimman edistyksellisiä...
Minä ainakin haluan jäsenmaksun alennuksen Aviisin lopettamisen kautta.
Voisivathan toimittajat tehdä noita juttuja ilman palkkaakin. Ei tuota nyt voi varsinaiseksi työksi väittää. Ei kaikki ole tasavertaista...
Seppo Honkanen / Aviisi (19.10.10, kello 12:12)
Kaapo, kysymyksesi journalistisesta lisäarvosta on paikallaan - sitä kysymme toimituksessa myös itseltämme. Juuri siksi, että voisimme tuottaa mainitsemaasi "journalistista lisäarvoa" parhaan kykymme mukaan.
Tamyn 93 euron jäsenmaksusta huonoimman mainosmyynnin vuotena (jota kutsutaan myös maailmanlaajuiseksi talouskriisiksi) noin 7 euroa kului Aviisin tuottamiseen. Aviisi on Tamyn suosituin ja tunnetuin jäsenpalvelu. 86 euroa Tamyn jäsenmaksusta käytettiin johonkin ihan muuhun.
Mitä tulee palkattoman työn tekemiseen... Aviisin kolmesta toimittajasta yksi on siviilipalvelusmies. Hän työskentelee palkatta. Teoriassa olisi kai mahdollista, että sinä, minä ja kaikki muut työskentelisivät palkatta "yhteiskunnan hyväksi" tms. Sitä kutsutaan kommunismiksi. Siitä tuskin sinäkään pitäisit.
Toivottavasti Kaapo löydät edes ajoittain Aviisista luettavaa. Jos sinulla on hyviä juttuideoita, laita sähköpostia aviisi@uta.fi. Mukavaa päivää sinulle ja kaikille muille.
Hyvähyvä (02.11.10, kello 13:45)
Täytyy kyllä sanoa, että Aviisi on helvetin hyvä lehti nykyään! Mielenkiintoisia juttuja mielenkiintoisista näkökulmista paljon! Keep up the good work!
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen