Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mistä kysymys? "Kokoomus haluaa karsitun Yleisradion"

Pia Viitanen, istut Yleisradion hallintoneuvostossa ja olet kritisoinut Ylen nimitysten poliittisuutta. Onko nimitettyjen poliittisella taustalla väliä?

"Toimia ei nimellisesti jaeta puoluepoliittisin perustein. Kuitenkin Ylen toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja ohjelmatoiminnan johtaja ovat kokoomustaustaisia. Myös asiasta vastaava ministeri on kokoomuksen Suvi Lindén. Ylen johdossa on kokoomuksen värisuora."


Vuodesta 1970 vuoteen 2010 Yleisradion pääjohtaja on ollut demaritaustainen. Miksi poliittisuus on ongelma juuri nyt?

"Kun Ylen hallintomalli uudistettiin, toimitusjohtajan valinta siirrettiin hallintoneuvostolta ulkopuoliselle hallitukselle. Tätä perusteltiin sillä, että politiikka ja virkanimitykset erotetaan toisistaan. Kaikki kuitenkin tietävät, että kokoomuksella oli intressejä vaikuttaa pääjohtajan nimitykseen. Mikael Jungnerista haluttiin eroon. Tilalle valittiin henkilö, joka edustaa toisentyyppistä arvomaailmaa."


Näkyykö poliittisuus Ylen toiminnassa?

"Se näkyy eniten keskustelussa. Eduskunta on linjannut, että Ylen palvelutaso on säilytettävä. Viestintäministeri Suvi Lindén ei kuitenkaan tehnyt yhtään konkreettista aloitetta siitä, miten Yleisradion rahoitus turvataan. Samaan aikaan kokoomuslainen ministeri vihjasi Verkkouutisissa, että kanavatarjonta ei välttämättä säily entisellään. Ideologia suppeammasta Ylestä kuuluu ministerin puheista."


Millä keinoilla Yleisradion rahoitus pitäisi turvata?

"Budjettirahoitus on ainoa järkevä vaihtoehto, sillä mediamaksu on haudattu ja kuopattu. Myös nykyinen järjestelmä on tullut tiensä päähän. Emme voi loputtomiin nostaa tv-lupamaksua, jonka entistä harvempi maksaa. Mallin pitäisi perustua rahastojärjestelmään, jossa Yle ei ole budjettiesitysten armoilla. Hallituksen ja opposition asetelma ei saa vaikuttaa yleisradiopolitiikkaan."


Olet vastustanut julkisuudessa Ylen urheilutarjonnan supistamista. Miksi lupamaksurahoilla tulisi rahoittaa isojen urheilutapahtumien näyttämistä?

"Perusurheilutarjonta pitää säilyttää. Urheilun lähettäminen on kallista, mutta Yleisradion säilyvyyden kannalta tärkeää. Ylellä täytyy olla kansalaisten tuki."


Eikö kalliiden urheilutapahtumien sijasta tulisi panostaa esimerkiksi vähemmistöjen ohjelmistoon, josta kaupallinen media ei ole kiinnostunut?

"Vahva Yle takaa myös vähemmistöjen palvelut."


Mikko Gustafsson ja
Ilmari Hiltunen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto