Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Avaruuden kylmyyteen

Oranssi Pazuzu yhdistelee musiikissaan black metalia ja psykedeliaa. Maailmanlopun visioista paetaan avaruuteen ja mielen kosmokseen.

Pazuzu on assyrialaisessa ja babylonialaisessa mytologiassa demonien kuningas. Lisäksi se esiintyy Manaaja-elokuvassa demonina.
Pazuzu on assyrialaisessa ja babylonialaisessa mytologiassa demonien kuningas. Lisäksi se esiintyy Manaaja-elokuvassa demonina.

Oranssin Pazuzun 26. lokakuuta julkaistu toinen pitkäsoitto Kosmonument on äänitetty Karhun tilalla Ylistarossa 1800-luvulla rakennetussa kartanossa.

"Siellä pääsi hyvin oikeanlaisiin fiiliksiin", Oranssin Pazuzun basisti ja sanoittaja Ontto sanoo.

"Mielestäni tällaisen tiiviin kokonaisuutta korostavan levyn äänityksiin kuuluu pieni mökkihöperyys, että sieltä ei pääse karkuun", bändin laulaja ja kitaristi Jun-His sanoo.

Ontto ja Jun-His veikkaavat, että uusi levy tulee karsimaan faneja, mutta toisaalta myös löytämään uusia kuulijoita. Levyllä on vähemmän melodioita kuin Muukalainen puhuu -debyytillä. Black metal -vaikutteita on viety entistä pidemmälle, mutta myös äänimaisemamaalailussa on menty vielä syvempiin sfääreihin.

"Tietyllä tavalla siinä on enemmän psykedeliaa ja tietyllä tavalla vähemmän", Jun-His pohtii. "Se ei ole vain sellaista melodista psykedeliaa tai että tulee joku efekti, vaan se psykedelia voi olla kiedottuna sisälle riffeihin."

Psykedeelisen musiikin on tarkoitus herättää kuulijassa mielikuvia.

"Se ei ole vain insinöörimäisesti peräjälkeen aseteltuja tapahtumia, vaan maalaus, joka jättää tilaa kuulijan omalle mielikuvitukselle vaellella musiikissa", Ontto sanoo. "Minuun tekevät vaikutuksen sellaiset psykedeeliset kohdat musiikissa, kun huomaa, että musiikki on tullut osaksi ympäristöä. Se jotenkin muokkaa tilaa, kappale muuttaa koko maailman toiseksi läsnäolollaan."

Vaikka musiikki liikkuu varsin korkealentoisissa sfääreissä, Ontto ja Jun-His lähestyvät maailmaa ennemminkin luonnontieteellisestä näkökulmasta.

"Mutta se ei tarkoita sitä, että asiat olisivat yksinkertaistettuja", Ontto sanoo. "Vaikka tiede onkin mennyt pitkälle, kyllä maailmasta löytyy pimeitä kulmia ja mysteerejä edelleen."Nimensä mukaisesti avaruudellisissa sfääreissä liikkuva Kosmonument on vanhojen progelevyjen tyyliin tehty teemalevy.

"Välillä tuntuu, että tässä eletään pian maailmanlopun aikoja", Ontto puuskahtaa. "Kolme ensimmäistä biisiä ovat kolme erilaista maailmanlopun visiota, ja toisessa osiossa paetaan maan päältä avaruuteen ja mielen kosmokseen."

Levyn vertauskuvallisen tarinan voi ymmärtää myös mielensisäisenä itsepohdiskeluna.

"Siinä on kyse myös eskapismista. Kukin pakenee itse valitsemallaan tavalla siitä ahdistuksesta, jonka muun muassa kapitalistinen yhteiskunta tuottaa", Jun-His sanoo. "Koettaa löytää jonkun paremman paikan, ja sitä ei löydä."Oranssin Pazuzun musiikista puhuttaessa esiin nousevat toistuvasti black metal ja psykedelia. Kosmiset teemat ja viittaukset vanhaan progeen eivät kuitenkaan aivan vastaa kliseisiä mielikuvia kirkonpolttometallista.

"Olimme miettineet pitkään, miten kosmisen tunnelman pystyisi liittämään black metal -henkiseen synkistelyyn", Ontto selittää. "Emme ajattele olevamme black metal -yhtye, se on meille enemmän vaikute musiikin taustalla."

Black metalissa pimeisiin aiheisiin uppoutuminen on leimallinen piirre. Oranssi Pazuzu ei ole hylännyt näitä teemoja lähtiessään avaruudellisiin sfääreihiin.

"Kyllä tietty kylmyys kohtaa siinä hyvin", Jun-His sanoo.

"Jos black metalin tekee oikein, siinä on paha tunnelma sisäänrakennettuna", Ontto toteaa. "Me vain käytämme sitä mustaa ydintä elementtinä. Emme pyri lieventämään sitä millään tavalla. Totta kai, kun se sekoittuu johonkin muuhun, se ei ole enää sama asia kuin joku Darkthrone, mutta emme yritä popularisoida sitä."

Metallimusiikki on myös Suomessa ja ympäri maailmaa muuttunut osaksi populaarikulttuuria ja arkipäiväistynyt.

"Kuka tahansa mummo voi mennä ostamaan Nightwishin levyn kaupasta", Ontto sanoo. "Oikeastaan on aika naurettavaa, kun katsoo jotain isoja metallibändejä, tulee mieleen Hevisaurus. Metallimusiikki on mielestäni alun perin ollut ulkopuolisten musiikkityyli. Ymmärrän, että black metalin kuulijat pelkäävät, että se vastarinta katoaa. Mutta jos musiikkia tekee tarpeeksi rajulla asenteella, en usko, että se menee liian laimeaksi."Samuli Huttunen, teksti

Tuija Lappalainen, kuva


Oranssin Pazuzun Kosmonument (Spinefarm) julkaistiin 26. lokakuuta.
Yhtye esiintyy livenä Maailmanlopun Diskossa Vastavirralla 2. joulukuuta.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto