Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Perkeleellisiä panotarinoita sarjakuvana

M.A. Jeskasen sarjakuva-albumi Perkele - Myytillisiä tarinoita ammentaa suomalaisesta kansanperinteestä

Rikasta suomalaista kansanperinnettä hyödynnetään populaarikulttuurissa aivan liian vähän, vaikka varsinkin kauhugenreen materiaalia riittäisi. Kansanperinne on täynnä kertomuksia kohtaamisista yliluonnollisten voimien kanssa.

Tästä pirujen asuttamasta perinteestä ammentaa sarjakuvataiteilija M. A. Jeskasen alkuvuodesta julkaistu 212-sivuinen sarjakuvateos Perkele - Myytillisiä tarinoita. Albumi sisältää kuusi sarjakuvanovellia, jotka sijoittuvat 1600-luvun Suomeen ja Ruotsiin.

Jeskanen maustaa vanhan kansan myyttien pohjalta rakentamansa tarinat ripauksella historiallista ajankuvausta ja keittää varsin maistuvan sopan.

Nimikkohahmo on tarinoissa läsnä tavalla tai toisella. Välillä perkele on varsin konkreettinen hahmo, toisinaan se taas väijyy taustalla antaen ihmisestä itsestään lähtevä pahuuden pulpahtaa pintaan.

Kaikki kirjan novellit eivät kuitenkaan ole suoranaista kauhukirjallisuutta, vaan mukana on myös humoristisempia ja koskettavampiakin kertomuksia. Pirut, henget ja vainajat kuuluivat oleellisena osana ajan ympäristöön. Niiden kanssa tultiin toimeen ja voitiin jopa ystävystyä.

Piru on vanhoissa tarinoissa myös melkoinen häntäheikki, ja seksuaalisuus on kertomuksissa vahvasti mukana. Jeskanen kuvaa panopuuhat kansanomaisen mutkattomasti, ja liha läiskyy perkeleen toisinaan myhäillessä taustalla, toisinaan taas yhtyessä ilonpitoon.Albumin tummanpuhuva kuvitus on pääsääntöisesti onnistunutta, vaikka se jääkin joskus hieman suttuiseksi ja luonnosmaiseksi. Toisaalta heikompia kohtia tasapainottamaan löytyy todella upeita ruutuja.

Perkele on hieno kokonaisuus, ja kauhukirjallisuuden ystävän kannattaa ehdottomasti tutustua teokseen. Albumi on saanut jo jatkoakin, sillä Santala - Perkele: osa II ilmestyi lokakuussa.Juho-Matti Paavola

****Jeskanen, M.A.: Perkele - myytillisiä tarinoita, WSOY 2011

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto