Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Harva valmistuu tavoiteaikataulussa

Tampereen yliopiston opiskelijoista vain puolet on maistereita seitsemässä vuodessa

Tampereella opiskellaan pitkään. Vain puolet Tampereen yliopiston opiskelijoista valmistuu maisteriksi seitsemän vuoden suositusajassa. Valtakunnallisesti kolmasosalla jää maisterin paperit saamatta seitsemässä vuodessa, ja viiden vuoden tavoitteeseen yltää vain noin 20 prosenttia opiskelijoista. Joka kuudes ei suorita seitsemässä vuodessa edes kandidaatin tutkintoa.

Tiedot tulivat ilmi Campus Conexus -hankkeen tutkimuksessa, jossa olivat mukana Tampereen yliopiston lisäksi Helsingin ja Jyväskylän yliopistot sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Tutkimuksessa selvitettiin vuonna 2005 ja myöhemmin aloittaneiden opiskelijoiden keskimääräinen opintopistesaalis per lukukausi opintorekistereistä. Keskiarvon perusteella laskettiin opintopistekertymä viiden ja seitsemän opiskeluvuoden jälkeen.

"Tuloksiin on suhtauduttava pienellä varauksella, mutta yleinen kuva on varmasti oikean suuntainen. Näyttää siltä, että Bolognan prosessi ei ole juurikaan valmistumista nopeuttanut", toteaa tutkimusta johtanut Juhani Rautopuro Jyväskylän yliopistosta.

Rautopuro muistuttaa, että tutkimuksella ei päästä ilmiön taustoihin käsiksi. Hän onkin ollut toteuttamassa opiskelijakyselynä tehtyä jatkotutkimusta, jossa pyrittiin selvittämään syitä hitaaseen edistymiseen. Aineiston analysointi on kesken, mutta alustavia tuloksia on saatu.

"Olemme löytäneet kaksi erilaista ryhmää. Osalla opiskelijoista on todellisia, esimerkiksi terveydellisiä ongelmia, kun taas osalle hidas eteneminen on vaikkapa töissä käymisen takia oma valinta", Rautopuro kertoo.Tampereen yliopiston heikkoa menestystä selittää sekavan opintorekisterin lisäksi yliopiston monitieteellisyys ja informaatiotieteiden pitkät opiskeluajat.

Tamyn koulutuspoliittinen sihteeri Timo Perälä syyttää myös epävarmaa taloustilannetta. Kun työpaikkoja on vähemmän, ei nopea valmistuminen houkuta.

"Tampereelta valmistutaan monelle alalle, myös julkiselle puolelle. Tällä hetkellä ei kuntiin synny kauheasti uusia työpaikkoja", Perälä kertoo.

Samoilla linjoilla on myös kuudennen vuoden valtio-opin opiskelija Olli Jakonen.

"Itselläni ei ollut painetta valmistua viidessä vuodessa, varsinkin kun tilanne työmarkkinoilla on huono. Ilman työkokemusta ja -harjoittelua on vaikea päästä sisään työelämään."Juho-Matti Paavola

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto