Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tila haltuun yhteisöllisyyden puolesta

Kristiina Tuomisen mukaan Hyhkyn vallattu talo on idyllisyydessään ihanteellinen paikka erilaisille musiikki- ja runoilloille.
Kristiina Tuomisen mukaan Hyhkyn vallattu talo on idyllisyydessään ihanteellinen paikka erilaisille musiikki- ja runoilloille.

Viime vappuna kolmekymmentä ihmistä valtasi unohdetun puutalon Tampereen Hyhkyssä. Nyt talo on muuttunut eläväksi tilaksi, jossa kuka tahansa voi polkaista pystyyn vaikka runoillan.

Huoneessa on säkkipimeää, ennen kuin Kristiina Tuominen, 24, nostaa ikkunan edessä olevan vanerilevyn sivuun. Lauantai-iltapäivän valo tulvii sisään.

Ikkunan alla kohisee Pispalan valtatie.

"Täytyy aina yöksi peittää ikkunat. Jos joku rikkoo ruudun, lasinsirut eivät ainakaan lennä sisään", sanoo Tuominen.

Olemme vanhassa ja asumattomassa puutalossa Tampereen Hyhkyssä. Vielä kevättalvella paikalla ei ollut ketään kantamassa huolta ilkivallasta. Pihalle oli pystytetty kyltti, jossa luki, että talo aiotaan purkaa. Sen kohtalo näytti sinetöidyltä.

Viime vappuna asioiden kulku sai kuitenkin uuden suunnan, kun kolmisenkymmentä ihmistä valtasi talon.

"Olimme etsineet sopivaa autioita rakennusta pitkin kevättä. Valitsimme tämän, koska talo aiottiin purkaa ja se sijaitsi hyvien kulkuyhteyksien päässä", kertoo Aki, 21, joka on ollut mukana valtauksen alkumetreiltä.

Itse valtaus sujui rauhallisesti. Katolle nostettiin musta lippu talon haltuunoton merkiksi, ja ihmiset alkoivat pian paikkailla rikottuja ikkunoita ja siivota paikkoja.

Ensimmäisten päivien aikana paikalla kävi kymmeniä ihmisiä. Myös poliisi ehätti katsomaan, mitä talolla tapahtui.

"He eivät tehneet mitään, koska häätöä ei ollut esitetty. Valtaushan on asianomistajarikos, joten jos talon omistaja ei ole tehnyt rikosilmoitusta, poliisi ei periaatteessa lähde valtaajia häätämään", Aki kertoo.

Kaupunki ei halunnut häätää

Seuraavaksi olikin otettava selvää, miten talon omistaja, Tampereen kaupunki, suhtautuisi valtaukseen. Valtaajat marssivat kaupungin kiinteistötoimeen.

"Talolla ei vielä edes ollut ympäristölautakunnan purkulupaa. Tontti oli kuitenkin kaavoitettu puistoksi, eikä puistossa voi olla asuintaloa", Aki sanoo.

Hänen mukaansa kaupunki suhtautui valtaukseen välinpitämättömästi, mutta ei halunnut häätää valtaajia pois.

Aki kertoo, että valtaajat halusivat kuitenkin solmia kaupungin kanssa vuokrasopimuksen, jotta talon tulevaisuus saataisiin turvattua.

Koska kaupunki ei ollut enää itse kiinnostunut talosta, se alkoi kaupata sitä Ahjolan kansanopistolle, joka innostui vanhasta rakennuksesta ja sen käyttömahdollisuuksista.

Talo siirtyi kansanopiston tukiyhdistyksen omistukseen kesän lopulla. Nyt tontille haetaan kaavamuutosta, joka mahdollistaa tontin käytön yhteiskunnallisiin tarkoituksiin.

"Teknisesti ei voida enää puhua valtauksesta. Toimintaan tämä ei kuitenkaan vaikuta, sillä Ahjola on antanut hyväksyntänsä projekteillemme. Omaa käyttöä heillä ei vielä talolle ole", Aki kertoo.

Maksutta, ihmisten
omilla ehdoilla

Valtauksen tarkoituksena on ollut perustaa taloon autonominen sosiaalikeskus.

"No, tuo sosiaalikeskus ei ehkä loppujen lopuksi ole paras mahdollinen sana. Yksinkertaisemmin se tarkoittaa sellaista tilaa, jossa ihmiset voivat vapaasti ja maksutta toteuttaa omia ideoitaan. Tässä mielessä tila voi synnyttää todellista yhteisöllisyyttä", sanailee Aki.

Hän kritisoikin Tamperetta siitä, ettei kaupungissa ole tarpeeksi epäkaupallisia ja maksuttomia tiloja, jossa ihmiset voisivat viettää aikaansa.

Aki muistuttaa, että esimerkiksi kaupungin kaikki kokoustilat ovat maksullisia.

"Tämä on mahdoton tilanne niille järjestöille, jotka eivät saa valtion tai kaupungin tukea."

Ville Leinonen nousee lavalle

Omalle tilalle on näyttänyt olevan tarvetta. Parhaimmillaan talossa on viettänyt aikaansa kerralla lähes puolensataa ihmistä.

"Täällä käy ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista. Ikähaarukka on 18:sta
40:een", kertoo Kristiina Tuominen.

Pelkän oleilun lisäksi talo elää myös erilaista tempauksista. Kulttuuritapahtumia talolla on järjestänyt tamperelainen taidekollektiivi Liekehtivät Oravat, johon myös Tuominen kuuluu. Ohjelmassa on ollut musiikki- ja runoiltoja. Lokakuun ajan talon olohuoneessa oli esillä myös kollektiivin taidenäyttely.

"Meitä on vetänyt puoleensa 50-luvun idyllinen henki, joka talosta huokuu", Tuominen kuvailee.

Vaikka toistaiseksi esiintyjät ovat olleet lähinnä paikallisia nimiä, Tuominen lupaa, että lähitulevaisuudessa olohuoneen nurkkauksen lavalle nousee "ihan listallakin käyneitä artisteja".

"Esimerkiksi Ville Leinonen on luvannut tulla heittämään akustisen keikan."

Ruokaa "rahvaankeittiöstä"

Kulttuurin lisäksi talolla on tarjoiltu myös muunlaista hengenravintoa. On pidetty muun muassa luento luonnonmukaisesta kaupunkiviljelystä. Suunnitteilla on opintopiiri kynttilöiden tekemisestä ja kirjansidonnasta.

Erilaisten tapahtumien yhteydessä talolla on toiminut säännöllisen epäsäännöllisesti vaihto- ja kirpputori.

Sunnuntaisin kaikki halukkaat ovat saaneet omakustannehintaan maistella kasviperäistä ruokaa "rahvaankeittiössä".

"Ruoka on tuotu toistaiseksi valmiina, koska talossa ei ole vielä sähköä. Tavoitteena olisi kuitenkin alkaa laittaa ruokaa yhdessä", kertoo talolle saapunut Minna Penttinen, 21.

Keittiön lisäksi sähköä kaipaa muukin talo. Ala- ja yläkerran kaakeliuunit ovat joskus työläitä lämmittää, ja sähköä tarvittaisiin myös kellariin tulevaa verstasta varten.

Ennen talven tuloa talolla onkin edessään vielä mittava remontti. Sähkötöiden pitäisi alkaa pian, ja myös kaikki ikkunat on tarkoitus tiivistää talven tuiskuja varten.

Remonttia odotellessa talon "asukkailla" on kuitenkin vielä hetki aikaa rentoutua kiireettömästi vaikkapa akustisen musiikin parissa.

Edit 17.2.2014. Haastateltavan pyynnöstä hänen sukunimensä on poistettu jutusta.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto