Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Suomen idyllinen kesä

Risto Jarva ja Jaakko Pakkasvirta ohjasivat yhteisenä esikoiselokuvanaan Suomea esittelevän fiktiivisen matkailuelokuvan. Yö ja päivä kertoo ulkomaalaisesta tutkija-professorista, joka saapuu työryhmineen Suomeen tutkimaan pohjoisten maiden kansanperinnettä. He saapuvat urbaaniin Helsinkiin, mistä heidät kiidätetään keskelle Suomen kesäistä luontoa.


Maaseudulta löytyy vain iloisia suomalaisia ihmisiä. He hämmästelevät ulkomaisia vieraita, mutta rasismista ei ole tietoakaan, vaikka professorin assistenttina on aivan ihka aito Afrikan ihminen. Edes juhannusjuhlien aikana ei synny yhtään tappelua, eikä yhtään Koskenkorvapulloa korkata. Suomalainen haitarimusiikki ja afrikkalainen laulu lyövät kättä juhannustansseissa.


Yö vai päivä tarttui minuun kiinni maagisella otteellaan heti ensimmäisen katsomiskerran jälkeen. Ei elokuvassa aina tarvitse olla draaman kaarta tai sen henkilöhahmoissa vahvoja konflikteja, jotta se voisi kiinnostaa. Minulle Yö vai päivä on fiilistelyelokuva, jota on mukava katsoa aina silloin tällöin, kun tunnen itseni alakuloiseksi. Kauniit kuvat ja iloiset henkilöhahmot antavat toivoa siitä, että elämä voittaa.


Kiehtovinta Yössä vai päivässä on sen tarjoama idyllinen kuva Suomen kesästä. Pohjolan suvessa kaikki on mahdollista. Saunassa sielu erkanee ruumiista. Keskeltä metsää voi lyötyä maatila, jonka heiluvilla viljapelloilla voi kokea suvisen romanssin. Valoisassa kesäyössä ei aina tiedä, onko yö vai päivä. Ainoastaan Suomessa voi kokea jotain tällaista.


Henri Waltter Rehnström


Yö vai päivä. Suomi 1962. Ohjaus ja käsikirjoitus: Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta. Dialogi: Pentti Saarikoski. Pääosissa: Eino Krohn, Elina Salo, Ismo Kallio, Numidia Vaillant.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto