Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Onni on lisääntynyttä verenkiertoa

Onnellisuuden tunteen luonnontieteellisen täsmällinen määritteleminen tuntuu varsin ristiriitaiselta ajatukselta. Silti siihen on ryhtynyt aivotutkija Juhani Juntunen.

"Onnellisuus on ohimenevä tunne, joka syntyy aivojen limbisessä järjestelmässä sinne tulevan positiivisen informaation vaikutuksesta", Juntunen sanoo.

Juntunen kertoo tulevansa itse erityisen onnelliseksi, kun esimerkiksi lapsenlapset saavat hyviä numeroita kokeissa. Kun Juntunen näkee hyvän koenumeron hänen aivoihinsa tulee myönteisiä ärsykkeitä. Positiiviset ärsykkeet aktivoivat 100 miljardin aivosolun verkoston. Juntunen kokee limbisen järjestelmän verenkierron aktivoitumisen lopputuloksena onnen tunteen. Samalla tavalla onni syntyy jokaisen meistä aivoissa, kun koemme jotakin ihanaa. Kukin meistä tosin tarvitsee oman makunsa mukaisia positiivisia ärsykkeitä.

"Ihminen ei voi olla koko ajan onnellinen. Se on ohimenevä tunne. Ihmiset tarvitsevat itselleen sopivia positiivisia ärsykkeitä, jotta onnellisuuden tunne tulisi uudelleen."

Juntusen mielestä onnellisuuteen voi itse vaikuttaa suuresti. Hän seuraa ajattelussaan filosofeja, joiden mielestä onnellinen elämä on sama asia kuin mielenrauha. Juntusen oma elämä on tasapainossa.

"Henkinen tasapaino on lähes kenen tahansa saavutettavissa. Onnellisuushan riippuu ihan meistä itsestämme."Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto